23. aprila 2010

V nedeljo v Angliji začetek svetovnega pokala s prvim olimpijskim krosom z Blažo Klemenčič, Tanjo Žakelj in Nino Homovec. Letos dve slovenski ekipi s statusom UCI MTB Team – MBK Orbea in Unior Tools Team. Kmalu že sledi prvi vrhunec sezone z dirko pred domačim občinstvom.

V nedeljo v Angliji začetek svetovnega pokala s prvim olimpijskim krosom z Blažo Klemenčič, Tanjo Žakelj in Nino Homovec. Letos dve slovenski ekipi s statusom UCI MTB Team – MBK Orbea in Unior Tools Team. Kmalu že sledi prvi vrhunec sezone z dirko pred domačim občinstvom.


Dresa obeh slovenskih MTB ekip UCI

Dresa obeh slovenskih MTB ekip UCI


Tanja Žakelj (foto MBK Orbea)

Tanja Žakelj (foto MBK Orbea)


Blaža je dobro formo minuli konec tedna potrdila z 2. mestom v Bundesligi (foto Armin Küstenbrück / Team FELT ÖTZTAL X-BIONIC)

Blaža je dobro formo minuli konec tedna potrdila z 2. mestom v Bundesligi (foto Armin Küstenbrück / Team FELT ÖTZTAL X-BIONIC)


Nina Homovec (MBK Orbea)

Nina Homovec (MBK Orbea)


Slovenskim gledalcem je najvišji nivo tekmovanja v gorskem kolesarstvu dobro poznan, saj se deset tisoči vsako leto odpravijo pod Pohorje, kjer lahko navijajo za najhitrejše gorske kolesarje v v disciplinah spust (DHI) in 4kros (4X). Prav nič drugače ne bo tudi letos, le da bodo na štartni listi tekmovalke in tekmovalci kar dveh domačih ekip UCI. Status UCI MTB Team podeljuje Mednarodna kolesarska zveza in je v nekaterih pogledih primerljiv z bolj znanim statusom ekip Pro-Tour v cestnem kolesarstvu. Status omogoča nastope na najvišjem nivoju dirk, torej na svetovnem pokalu v gorskem kolesarstvu. Tega poleg omenjenih gravitacijskih disciplin spusta in 4krosa sestavlja še olimpijski kros (XCO) – disciplina, ki je Sloveniji v preteklosti prinesla največ uspehov.

Dve slovenski ekipi sta si zagotovili status UCI MTB Team – ekipa MBK Orbea že lani, jedro tvorita tekmovalki v krosu Tanja Žakelj in Nina Homovec, v spustu pa se bo s časom in progami boril Nejc Rutar. Nejc velja za enega najbolj uspešnih slovenskih spustašev, a vendarle je Tanja tista, ki je zaslovela z naslovi svetovne prvakinje v konkurenci mladink in mlajših članic.

Nova ekipa Unior Tools Team je v svoje drese oblekla kar 8 tekmovalk in tekmovalcev, med katerimi je tudi grška prvakinja v spustu. Gravitacijsko usmerjena ekipa cilja na visoke posamične uvrstitve v obeh disciplinah in tudi BMX-u, saj so praktično vsi posamezniki sposobni dobrih rezultatov.

Poleg članov dveh slovenskih ekip bo redna udeleženka tekem svetovna pokala seveda še državna prvakinja v olimpijskem krosu Blaža Klemenčič, članica nemške ekipe Felt Ötztal X-Bionic.

Za pot na prvo prizorišče so imele naše tekmovalke nekaj težav zaradi evropskega prometnega infarkta. Blaža se je na Otok uspešno prebila v sredo s trajektom, Tanja in Nina pa sta iz Benetk poleteli danes.

Sodelovanje konkurenčnih ekip

Že v času pred sezono sta obe ekipi premostili velikih težav. Poleg zagotovitve sredstev sta morali ekipi poiskati tudi način za medsebojno sodelovanje, čeprav sta si medsebojno konkurenčni, nasproti pa si stojijo tudi mnogi pokrovitelji obeh ekip. Ekipi tako načrtujeta skupne odprave na svetovne pokale (obe ekipi že v sredo potujeta v Belgijo), skupno logistiko in skupno nastopanje v javnosti.

Pred prvo dirko sezone je morala na izredno visokem nivoju, prvi pravi preizkus pa bo že v nedeljo na dirki v krosu v Veliki Britaniji. Vodja ekipe MBK Orbea Primož Štrancar, tudi sam nekdaj odličen tekmovalec, cilja na dober uspeh Tanje in Nine: ”V zadnjih dneh smo se več ukvarjali z logistiko kot z dirkanjem in do zadnjega nismo vedeli, če bosta Nina in Tanja sploh odpotovali na dirko v Dalby Forest. Danes ju na tehnični progi vendarle čaka prvi trening, v nedeljo pa dirka. Tanji se še pozna utrujenost z etapne dirke Cape Epic, a je vseeno pripravljena in zna dirkati. Cilji za sezono so visoki, zato mora že na prvi dirki pokazati veliko. Nina se bo na prvi dirki borila predvsem za čim višjo uvrstitev, ki bi ji zagotovila boljše štartno mesto prihodnji teden v Belgiji.

Tine Mahkovec, vodja ekipe Unior Tools Team, ima medtem še nekaj dni časa do prve dirke, ki bo za tekmovalce v 4krosu prihodnji teden na legendarnem prizorišču v kraju Houffalize v Belgiji. Tik pred začetkom sezone je po besedah Mahkovca tudi v tej ekipi morala visoka: ”Vse je pripravljeno, imamo dobro podporo glavnega pokrovitelja in odlično vzdušje v ekipi; ob strani nam stoji tudi Kolesarska zveza Slovenije. Na dirke gremo z veliki odpravami in bomo zagotovo opazni. Z osmimi tekmovalci in tremi člani podpore je naša ekipa ena večjih v svetovnem pokalu, kar boste lahko videli tudi na domači dirki v Mariboru.’

Urnik obeh ekip je zelo naporen že v prvem delu sezone, saj bodo tekmovalci nastopali tudi na domačih dirkah ter drugih mednarodnih pokalih. Svetovni pokal se bo po Veliki Britaniji in Belgiji sredi maja ustavil tudi v Mariboru (disciplini spust in 4kros), do takrat pa je na sporedu še veliko pokalnih dirk v Sloveniji in okolici.

Članice in člani slovenskih ekip za svetovni pokal v gorskem kolesarstvu

MBK Orbea www.mbk-orbea.si
Tekmovalci/-ke: Nina Homovec, Tanja Žakelj, Jerneja Tratnik, Matjaž Budin, Robi Kordež, Blaž Pristovnik, Luka Vodopivec (vsi XCO), Nejc Rutar (DHI)

Unior Tools Team www.uniortoolsteam.com
Tekmovalci/-ke: Jan Cestnik (DHI), Tilen Frank (BMX, 4X), Žan Jurca (DHI), Neža Knez (4X, BMX), Žiga Knez (4X), Maria Michalogiannaki (Grčija, DHI), Žiga Pandur (DHI) in Kristjan Vreček (DHI)

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu 2010
24.-25.4 Yorkshire, Dalby Forest (VB) XCO 1
1.-2.5. Houffalize (Bel) XCO 2 / 4X 1
15.-16.5. Maribor (Slo) DHI 1/4X 2
22.-23.5. Offenburg (Nem) XCO 3
5.-6.6. Fort William (VB) DHI 2/4X 3
19.-20.6. Leogang (Avt) DHI 3/4X 4
24.-25.7. Champéry (Švi) XCO/DHI 4
31.7-1.8. Val di Sole (Ita) XCO/DHI/4X 5
28.-29.8. Windham (ZDA) XCO/DHI/4X 6

Svetovni pokal podrobneje >>
Vse MTB ekipe UCI >>


Povezave:

www.mbk-orbea.si

www.uniortoolsteam.com

www.uci.ch

Sledite nam