31. marca 2018

Najuspešnejši slovenski tekmovalec v spustu vseh časov Jure Žabjek ima zlomljeno eno od koščic v zapestju, so ugotovili pri prvem pregledu po padcu.

Slaba novica izpod ljubljanskega Golovca – najuspešnejši slovenski tekmovalec v spustu vseh časov Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing) se je poškodoval. Po prvem pregledu kaže na zlom ene od koščic v zapestju.

Jure je prejšnji konec tedna na Lošinju spoznaval novosti na progi svetovnega pokala v družbi Rudija Pintarja, ekipnega kolega Rudyja Cabirouja in njegove sestre Marine Cabirou. “Na dolgem desnem ovinku nekje sredi proge sem padel, se ujel na roko in takoj sem vedel, da z zapestjem nekaj ne bo dobro,” pove Jure, kul kot vedno.

“Pri pregledu na Lošinju so mi povedali, da imam zlomljeno koščico v zapestju in mi namestili opornico. Naslednji teden me v Ljubljani čakajo še preiskave, če je slučajno počena še kakšna koščica ali če bi bilo kaj narobe z vezmi,” pravi Jure.

Jure je sicer v sredo že treniral v fitnesu, danes je obračal pedale na trenažerju.

Katera bo Juretova prva dirka?

Za poškodbo ni noben trenutek dober, še zlasti pa ne v tednih pred začetkom sezone. Že naslednji konec tedna, 7. in 8. aprila, bi Žabjek moral nastopiti na evropskem prvenstvu v spustu na Portugalskem. Tam ga zagotovo ne bo, kot tudi ne teden dni pozneje na prvi dirki evropskega pokala v spustu iXS v Mariboru. Potem pa se najboljši na svetu že zberejo na Lošinju.

Lahko Jure manj kot štiri tedne po poškodbi nastopi na dirki svetovnega pokala na Lošinju?

“Če gre le za eno koščico, bi lahko bilo do Lošinja v redu,” je optimističen Jure.

Podobno meni tudi Juretov trener in terapevt Andraž Jančar, ki je nedavno že pomagal pri nedavni poškodbi kolena: “Poškodba kolena je v redu, včeraj sva naredila terapijo za zapestje. Na prvem pregledu je opravil le rentgen, čaka na magnetno resonanco ali CT. Ta čas delava, tudi z napravo, ki segreva mesto poškodbe in pospešuje celjenje. Smo optimistični.”

Ne moremo spregledati dejstva, da je Jure, ki je po lanskih uspehih trenutno 8. mož lestvice Mednarodne kolesarske zveze, po novih kriterijih Olimpijskega komiteja Slovenije za dosežke v neolimpijskih športih ostal brez kategorizacije mednarodnega razreda, ki bi mu omogočila hitrejšo specialistično zdravstveno oskrbo.

Oglej si še
Zasliševalnica, prvič: Jure Žabjek

Sledite nam