12. oktobra 2010

Med destinacijami za kolesarske počitnice verjetno ne boste pomislili na Turčijo, a v zimskem času so ob južnih turških obalah temperature zelo prijetne, privlačen pa je tudi teren.

Med destinacijami za kolesarske počitnice verjetno ne boste pomislili na Turčijo, a v zimskem času so ob južnih turških obalah temperature zelo prijetne, privlačen pa je tudi teren. Marčevski “ogrevalni teden” je prava priložnost za srečanje s to državo, ki povezuje Evropo in Azijo.

Gorskokolesarski “warm-up” teden v Turčiji bo potekal v kraju Side-Manavgat oz. bolje rečene v okolici tega turističnega kraja ob obali Sredozemskega morja. Nad obalo je veliko pravega hribovskega terena, ki je posejan s potkami za gorske kolesarje, za razliko od naših krajev pa so ob poteh tudi številni arhitekturni ostanki preteklosti. Kje drugje bi bila vožnja po takšnem terenu vsaj prepovedana, zaradi česar si boste te počitnice še toliko bolj zapomnili. A na petih organiziranih turah z lokalnimi vodniki se ne bo samo poziralo ob starih stebrih, deležni boste veliko zelo resnega furanja, kakršnega si boste po mrzli zimi samo želeli.

Sicer pa je obala v bližini večjega mesta Antalija (Antalya) gorskim kolesarjem dobro znana, saj je tu v začetku sezone 2008 potekala tudi dirka v maratonu za svetovni pokal, Turki pa so gostili tudi druge mednarodne dirke, večinoma seveda v krosu in maratonu.

Sicer pa je preko 60 km dolga trasa svetovnega pokala v maratonu tudi v programu, pravzaprav je celo prva tura v tednu. Skupaj pet tur je razdeljenih na več težavnosti, na njih pa si boste ogledali večji del naravnih lepot tega področja. Večina tur poteka po terenu, zato je osnovno znanje veščin gorskega kolesarstva obvezno, glede na dolžino tras pa rabite tudi nekaj kondicije – pretiravati ni treba, le toliko da boste z užitkom vrteli pedala.

Organizator gorskokolesarskega tedna v Turčiji je agencija Slavija Turizem, ki se skoraj v celoti specializirana za aktivne počitnice. Celoten program počitnic boste našli na njihovi spletni strani, kjer dobite tudi podroben opis dnevnih izletov, datume odhodov v marcu 2011 ter seveda cene in pogoje. Ker slikovnega materiala iz regije ni veliko, si lahko pogledate še film, ki vas morda dokončno prepriča. Posnet je bil na ogrevalnem tednu nemške revije Bike, ki je v Turčijo privabila kar lepo skupinico gorskih kolesarjev.

Foto Slavija Turizem

Sledite nam