24. avgusta 2014

Črta pod svetovni pokal 2014 z zmagama Schurterja in Neffove. Klemenčičeva četrtič zapored v deseterici, Žakljeva tokrat slabše.

V francoskih Alpah se je danes z dirkami v olimpijskem krosu zaključila 26. sezona svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu.

V 29 km dolgi dirki članic elite je skupno zmago potrdila 21-letna Švicarka Jolanda Neff (Liv Pro XC Team), ki je bila v cilju 14 sekund pred norveško veteranko Gunn-Rito Dahle Flesjaa (Multivan Merida) in 54 pred ekipno kolegico, Francozinjo Pauline Ferrand Prevot.

Blaža Klemenčič (Feenstra Felt PB Kenda) je prišla v cilj kot deveta, tri minute in 10 sekund za zmagovalko, Tanja Žakelj (Unior Tools Team) pa šele 19., najnižje letos, z zaostankom 6 minut in 14 sekund za Neffovo.

Skupna zmagovalka je s tremi zmagami v sedmih dirkah torej Neffova, drugo mesto je pripadlo Kanadčanki Catherine Pendrel (Luna), ki je tokrat izgubila dvoboj za tretje mesto, branilka lanskega naslova Tanja Žakelj pa je sezono končala na tretjem mestu. Blaža Klemenčič je z dirko manj 12.

Blaža je dosegla svojo četrto zaporedno uvrstitev v prvo deseterico. V gorskem hladu Méribela ji je šlo najbolje v tretjem krogu, ko se je s četrtim časom prebila že na sedmo mesto, v šestem, zadnjem krogu pa sta jo prehiteli Emily Batty in Ira Kalentjeva.

Tanji že od štarta ni in ni šlo. “Dirka je bila težka, drugačna. Nisem se počutila optimalno, z najboljšimi nisem uspela držati stika. Ne poznam še točnega razloga, preprosto sem imela danes slabši dan,” je po dirki povedala Tanja.

Zanimiva sezona, zdaj pa SP

Za nami je resnično zanimiva sezona, s štirimi različnimi zmagovalkami na sedmih dirkah ter veliko nihanji; le zmagovalka pokala Jolanda Neff je bila razred zase. Tanja ob tem pravi: “Nihanja so bila zelo pogosta, mogoče pri meni še najmanjša. Če potegnem pod črto in naredim manjšo analizo ugotovim, da so bile razlike zelo majhne – odločale so razmere, počutje in tehnične napake na dan dirke. Dirke so vedno bolj pestre in odločajo podrobnosti.”

Svetovni pokal tako postaja vedno bolj zanimiv in vedno več je deklet (prav nič ni drugače pri moških), ki lahko stopijo na oder za zmagovalce. Tanja ob tem dodaja: “Za uvrstitev med najboljše je treba biti 100 % pripravljen in voziti brez napake. Olimpijski kros se še vedno razvija, tekmovalk je vedno več, prihajamo na vedno višji in višji nivo, razlike so vedno manjše.”

Pri moških je finale dobil Švicar Nino Schurter (Scott-Odlo) pred Francozom Julienom Absalonom (BMC) in Nemcem Manuelom Fumićem (Cannondale), zmagovalec svetovnega pokala je postal Absalon.

Od 1. septembra pa (nov) vrhunec sezone: svetovno prvenstvo v Hafjellu in Lillehammerju na Norveškem!

Vrstni redi in razvrstitve na (novi) strani UCI

Na uvodni fotografiji najboljša peterica svetovnega pokala med članicami elite, od leve: Emily Batty, Catherine Pendrel, Jolanda Neff, Tanaj Žakelj in Maja Wloszczowska. Foto Grega Stopar

Sledite nam