31. maja 2015

V Nemčiji na drugem krosu svetovnega pokala Klemenčičeva tik za deseterico, Žakljeva 25., Krajnc med trideseterico pri mlajših članih.

V Nemčiji na drugem krosu svetovnega pokala Klemenčičeva tik za deseterico, Žakljeva 25., Krajnc med trideseterico pri mlajših članih. Pri ženskah brez sprememb v vrhu. Zmaga Jolande Neff pred Gunn-Rito Dahle Flesja.

Spredaj podobno kot na Češkem

Dirka članic elite v Albstadtu, druga v letošnjem svetovnem pokalu, se je razpletla enako kot prva pred tednom dni na Češkem. Potek pa je bil precej drugačen. Jolanda Neff (Stoeckli Pro Team) je povedla že od začetka. V prvih dveh krogih je imela pred ostalimi že prednost 30 sekund. Nato sta se v lov za njo podali Gunn-Rita Dahle Flesja (Multivan Merida Biking Team) in Catharine Pendrel (Luna Pro). Jolanda je do takrat imela že minuto prednosti. Dvojica je do konca razliko sicer zmanjšala, a zmage Neffove ni mogla ogroziti. 28 sekund za njo sta se udarili v šprintu, ki ga je za sekundo dobila Gunn-Rita.

Blaža Klemenčič (Habitat Mountainbiketeam) je bila z zaostankom treh minut dvanajsta, Tanja Žakelj (Unior Tools Team) pa je zaostala nekoliko več in bila petindvajseta.

Blaža: ”Danes sem se spet počutila odlično. Na vzpone mi je s ‘trdakom’ lepo šlo in tudi spusti niso delali težav. Dve mesti bolje kot prejšnji teden in pravi tekmovalni občutek mi dajejo pozitivno energijo za naslednje dirke. Pozna se mi, da mi manjkajo težke pripravljalne tekme, a kot rečeno gre iz dirke v dirko bolje.”

Tanja: “Od današnje dirke tukaj v Albstadtu sem pričakovala več. Mislim, da sem štartala solidno, ampak vseeno je bila v štartnem in nato še prvem krogu gneča in se nisem najbolje znašla, tako sem imela veliko težav že v prvem krogu. Enako je bilo tudi za vse ostale in to ni izgovor. Že v prvem krogu je nato ena izmed tekmovalk padla tik pred menoj in sem tam zgubila kar nekaj časa in nekaj koncentracije. Sama sebe sem morala prepričat, da me to ni preveč zmotilo in sem nadaljevala v svojem ritmu. Po prvem krogu sem bila okoli 30. mesta, osredotočila sem se nase in nadaljevala s svojo dirko. Na klance je šlo kolikor je šlo, navzdol pa sem vozila v redu in suvereno. Takšen je ta rezultat in iz tega moram zdaj graditi naprej.”

Schurter proti Absalonu

Tudi moška dirka se je razpletla podobno kot prejšnji teden, le da sta tokrat vodila dvoboj Nino Schurter (Scott-Odlo) in Julien Absalon (BMC Mountainbike Racing Team). Nekaj časa jima je sledil še Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing), ki pa se je nekaj krogov pred koncem zadovoljil s tretjim mestom in ga kontrolirano obranil pred Florianom Voglom (Focus Xc Team).

Dvoboj Absalona in Schurterja je trajal vse do konca zadnjega kroga, kjer je Schurter povedel v spust in naredil razliko za nekaj dolžin kolesa. Prav v dnu spusta pa mu je oddrselo sprednje kolo in padec je bil neizbežen. Absalon je seveda pospešil in mu ni dovolil, da bi prišel nazaj. Tako je zmagal Absalon pred Schurterjem in Kulhavyem.

Schurter je padec pripisal sebi in vožnji preko roba ter dodal še opazko, da se je že videl v cilju, naslednji trenutek pa se je pobiral po padcu.

Grega 28. v U23

Gregor Kranjc (Calcit Bike Team) je spet vozil odlično. Podžgan z dobro vožnjo klubske kolegice Tine Perše je odpeljal še bolje kot v Novem Mestu in se uvrstil na osemindvajseto mesto. Točke so na dosegu roke, cilji pa so se po nemškem vikendu tudi precej dvignili. Torej zelo uspešen vikend za Calcit Bike Team.

Gregor: “Zelo dobra dirka proga mi je ustrezala in prvi krog sem zaključil okoli štiridesetega mesta potem sem pridobival iz kroga v krog. Prav v vsakem krogu sem imel več motivacije. Noge so mi dobro stekle in v strme klance sem se počutil odlično. Dal sem vse od sebe in sem zelo zadovoljen s osemindvajsetim mestom. Točke svetovnega pokala so blizu. Pohvaliti moram tudi ekipo in dobro vzdušje.”

Dirko mlajših članov je sicer dobil Pablo Rodriguez (Španija), drugi je bil Romain Seigle (Focus Rotor Ekoi), tretji pa Lars Forster (Wheeler-iXS).

Naslednji kros svetovnega pokala bo na prvi julijski vikend v Lenzerheidu v Švici, že naslednji konec tedna pa na sceno v Fort Williamu na Škotskem zopet stopijo spustaši.

Vrstni redi

Posnetek dirke članic na redbull.tv

Preberi še
XCO Albstadt: Tina prvič do točk
XCO Albstadt: Brez predaha, tu je že druga dirka

Na uvodni fotografiji Blaža Klemenčič, vse foto Grega Stopar

Sledite nam