Valamar SI 2021
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
2. aprila 2012

Pester vikend za tekmovalce v krosu, ki se poskušajo na mednarodni sceni. Mezgec 5. v Premanturi, Klemenčičeva in Žakljeva 6. in 7. na Južnem Tirolskem, Ferenčak na stopničkah na prvi mednarodni dirki v BiH.

Minuli konec tedna so imeli slovenski tekmovalci v krosu kar precej izbire, kaj naj se odpravijo lovit dobre uvrstitve. Začelo se je v petek s prvo mednarodno dirko v Bosni in Hercegovini sploh, nadaljevalo pa v nedeljo s kar tremi dirkami hkrati – na Južnem Tirolskem, v hrvaški Istri ter v Vojvodini.

Tuzla (BiH)
Druga preizkušnja mednarodne serije Salcano MTB Cup je bila sicer le “simbolične” tretje kategorije UCI z bornimi točkami, a vseeno dobrodošla za člane ekipe Calcit bike team GT, ki se je odpravila na “balkanski roadtrip”. Svojo prvo mednarodno uvrstitev na stopničke v članski kategoriji je osvojil Urban Ferenčak. Odlično je kazalo tudi Roku Korošcu, končal je četrti, a so ga diskvalificirali zaradi nedovoljene pomoči (porivanja) na okrepni postaji.
Poroča Urban: “Zanimiva dirka brez posebnosti na progi, večinoma makadam in dva spusta po terenu, ampak nič kaj tehnična. Po prvem krogu sta se Turek in Srb odlepila od skupine, potem smo bili zadaj še štirje, kmalu je odpadel Marić. Z Rokom sva potem s taktično vožnjo malo utrudila Srba, ki je bil počasnejši na spustu, zato sva se mu zadnji krog na zadnjem spustu odpeljala. Rok mi je potem ‘nategnil’ na klanec, v cilju sva bila potem 3. in 4. Ampak so Roka diskvalificirali, ker ga je Mohor v feed zoni porinil le tri metre, ko mu je v zadnjem krogu ravno tam padla veriga. “
Poročilo na mtb.ba
Video na turški TV
Vrstni redi na dnu tega poročila

Premantura (Hrvaška)
Vogalček Istre je pritegnil najštevilčnejšo slovensko udeležbo – presenetljivo tudi dva člana cestne ekipe Save. Luka Mezgec se je naposled tudi izkazal kot najhitrejši Slovenec med člani s petim mestom in zaostankom sedmih minut za zmagovalcem, Grkom Periklisom.
Mezgec: “Imeli smo prost vikend na cesti in opravil sem odličen trening. Konkurenca pa je bila močna. Po padcu kolesarjev pred seboj takoj po štartu sem ostal zadaj in po polovici kroga, ki poteka po singlih, za prvimi zaostal že kaki dve minuti. Počasi sem pridobival z Robertom Gehbauerjem pred seboj. Tehnično nisem suveren, zato mi je navzdol uhajal. Iz kroga v krog mi je šlo bolje, zato sem šel po tehničnih spustih v zadnjem krogu na vse, a me je ustavil defekt. Tekel sem do cilja, sicer bi morda lahko pridobil še mesto.”
Matej Lovše, ki je prav tako obtičal v gneči po padcu, je končal štiri mesta ali manj kot dve minuti za Mezgecem: “Na tesni progi se je težko prebijati naprej, nekako sem prilezel do devetega mesta. Brez zaostanka na štartu bi lahko bil bližje peterici. Po teh kamnih so imela 29-palčna kolesa res prednost.”
Ana Zupan je bila druga med članicami, izkazala sta se tudi njena mlada klubska kolega – Matej Berger s tretjim mestom med mlajšimi in Gregor Dimic s 4. med starejšimi mladinci.
Hrvaški XC pokal ima svojo facebook skupino

Nals (Italija)
Po rangu in konkurenci brez dvoma najmočnejša dirka v regiji ta konec tedna. Od Slovencev je tu kruh le za izbrance. Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj sta si priborili 6. oziroma 7. mesto. Blaža je za zmagovalko, domačinko Evo Lechner, zaostala dobre tri minute. Za njo pa je do Tanje zazevala še 3-minutna razlika.
Robert Pintarič: “Po uradni predstavitvi ekipe so vsi naši prišli na dirko malce utrujeni. Blaža je dobro štartala, vozila je v vodilni peterici, potem pa je na suhem, spolzkem spustu malo preveč podila in padla. Izgubila je stik z vodilnimi in nadaljevala sama.”
Tanja: “Sem, kjer sem, spredaj je bila še kakšna, ki bi jo morala prehiteti. Po drugem krogu sem vozila svojo dirko. Konkurenca je bila močna, zaostanek pa kar velik, zato upam, da se forma do svetovnega pokala čez štirinajst dni še vzpne, na Houffalize se moram čim bolje pripraviti.
Nastopila sta tudi dva mlada člana kluba Calcit bike team GT. Tina Perše je bila med mladinkami 6., potem ko je imela zaradi prašnih razmer v vročini težave z dihanjem. Peter Zupančič je imel med mlajšimi mladinci do 17 let smolo, padel je že v štartnem krogu in nadaljeval kot DFL, do konca se je s 45. prebil na 22. mesto. Luka Pušnik (KK Ravne) je bil 30. med mladinci.

Novi Sad (Srbija)
Tretja postaja serije Salcano in prvi mednarodni kros na Fruški gori. Rang je bil za raven višji od tistega v Bosni, zato je bila močnejša tudi konkurenca. Med člani sta od Slovencev zopet najbolje pritisnila Rok Korošec in Urban Ferenčak ter zasedla 8. in 10. mesto.
Rok: “Štartal sem zelo dobro in prišel na vrh klanca na drugem mestu. Prvi krog sem zaključil na šestem mestu. Tri kroge sem vozil v skupini treh. Najprej je odstopil Turek, potem pa mi je na klanec skočil Srb. Zadnji krog sem izgubil še eno pozicijo in končal na 8. mestu.”
Urban: “Proga lepa, vozljiva, samo predolgi klanci zame. Štartal sem v redu, čeprav sem imel že od jutra težave s trebuhom. Že v drugi polovici sem začel izgubljati, ampak sem potem po drugem krogu začel počasi prihajati k sebi in pridobivati, tako da sem na koncu ujel deseterico.”
Urban o balkanski turneji: “Super odprava v dve zelo gostoljubni in sproščeni državi, s prijetnimi izkušnjami ter odličnimi sotekmovalci in vodstvom. Gotovo se se vrnem/o.”
Mohor Vrhovnik: “Morda smo pričakovali malce slabšo konkurenco, a smo se vseeno dobro odločili in osvojili dobre točke, tudi stroški so bili nizki.”
Mohor in Rajko Novak sta na obeh prizoriščih tudi nastopila v skupnem razredu veteranov in amaterjev. Rajc je obakrat zmagal pred Mohorjem.
Fotogalerija na strani pokala Salcano

Pred XC jezdeci je teden za počitek (ali bolje, za trening), saj je naslednji konec tedna z dirkami bolj reven. Nato pa najboljše 14. in 15. v Houffalizu v Belgiji čaka druga dirka v krosu za svetovni pokal.

Vrstni redi

XCO Tuzla (BiH), Salcano MTB Cup #2/UCI C3, petek 30. marec
člani
1. Bilal Akgul (Tur) 1;27:24
2. Bojan Djurdjić (Srb) +0:03
3. Urban Ferenčak (Slo, Calcit bike team GT) +1:54

7. Boštjan Hribovšek (Slo, Calcit bike team GT) +4:52
9. Matic Pirš (Slo, Calct bike team GT) +11:50
11. Nejc Valentinčič (Slo, Calcit bike team GT) +14:49
diskvalificiran Rok Korošec (Calcit bike team GT)

XCO Premantura
(Hrvaška), Pokal Hrvaške #1/UCI C2, nedelja 1. april
članice
1. Ekaterina Anošina (Rus, Protek) 1;32:36
2. Ana Zupan (Energijateam.com) +6:00
3. Andrea Kiršić (Hrv, Tuškanac) +12:57
člani
1. Ilias Periklis (Grč, Protek) 1;26:15
2. Jirži Novak (Češ, Remerx-Merida) +0:12
3. Robert Gehbauer (Avt, RC ARBO ASKO Klagenfurt) +3:41
4. Ivan Smirnov (Rus, Protek) +4:17
5. Luka Mezgec (Slo, Sava) 7:02
6. Alexander Gehbauer (Avt, RC ARBO ASKO Klagenfurt) +7:18
7. Mattia Penna (Ita, Bi&Esse-Infotre Protek) +7:21
8. Markus Loisl (Avt) +7:32
9. Matej Lovše (Slo, Uni team Cult) +8:47
10. Robi Šujević (Hrv, Protek) +8:56

14. Nejc Černilogar (Slo, Črn trn) +12:53
16. Blaž Uršič (Slo, Orbea Geax) +13:24
17. Luka Vodopivec (Slo, Orbea Geax) +13:40
19. Vladimir Kerkez (Slo, Sava) +16:44
23. Blaž Podričnik (Slo, Orbea Geax) -1 krog
26. Miha Halzer (Energijateam.com) -1 krog
27. Nace Krivonog (Ravne) -2 kroga
odstop Matjaž Budin
Vsi vrstni redi iz Premanture

XCO Nals (Italija), Internazionali d’Italia #1/UCI C1, nedelja 1. april
članice
1. Eva Lechner (Ita, Colnago Farbe) 1;27:54
2. Elisabeth Osl (Avt, Ghost-Factory) +0:08
3. Nathalie Schneitter (Švi, Colnago Arreghini) +1:29
4. Gunn-Rita Dahle Flesjaa  (Nor, Merida Multivan) +2:12
5. Adelheid Morath (Nem, Felt Ötztal X Bionic) +2:31
6. Blaža Klemenčič (Slo, Felt Ötztal X-Bionic) +3:16
7. Tanja Žakelj (Slo, Salcano Factory) +6:25
Vsi vrstni redi iz Nalsa

XCO Novi Sad (Srbija), Salcano MTB Cup #3/UCI C2, nedelja 1. april
člani
1. Andras Parti (Mad) 1;19:05
2. Michal Lami (Svk) +3:10
4. Szilard Buruczki (Mad) +3:21

8. Rok Korošec (Slo, Calcit bike team GT) +6:39
10. Urban Ferenčak (Slo, Calcit bike team GT) +7:48
13. Boštjan Hribovšek (Slo, Calcit bike team GT) +10:12
17. Nejc Valentinčič (Slo, Calcit bike team GT) +14:35
Vsi vrstni redi iz Novega Sada (PDF)

Na uvodni fotografiji dogodek tik po štartu članov v Premanturi, v katerem sta se zataknila tudi Lovše (7) in Mezgec (9, za Lovšetom v zelenem in oranžnem). Foto Elvis Černeka/Matas Photography.

Freestyle zaposluje 2
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam