Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
10. julija 2016

Tanja Žakelj na v četrtem krosu svetovnega pokala po slabšem štartu do 16. mesta. Zmagi Nina Schurterja in mlade Švedinje Jenny Rissveds.

Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je v drugem delu sezone ujela pravi ritem in kaže vedno boljše rezultate. Tudi danes je v Švici na četrtem krosu svetovnega pokala zelo suvereno dirkala, po slabšem štartu je pridobila veliko mest in zasedla končno 16. mesto. Visoka uvrstitev je dobra popotnica za zadnje priprave pred dirko v Kanadi in olimpijskimi igrami.

Največ je danes pokazala Švedinja Jenny Rissveds (Scott-ODLO), ki si je privozila prvo člansko zmago v svetovnem pokalu. Druga je bila nova svetovna prvakinja, Danka Annika Langvad (Specialized), tudi vodilna v razvrstitvi pokala, in tretja Švicarka Jolanda Neff (Stoeckli).

Dirko članov je dobil Švicar Nino Schurter (Scott-ODLO) pred Francozoma Julienom Absalonom (BMC) in Maximom Marottom (BH-SR Suntour-KMC). Enaka je razvrstitev prve trojice v svetovnem pokalu.

Schurter je imel veliko število navijačev. Že na začetku pa je doživel šok. Padel je na dvajseto mesto, ker ni mogel takoj zapeti pedala.

Najprej sta bila z njim Jaroslav Kulhavý (Specialized) in Absalon, nato pa je prišel Marotte in njegov kolega v ekipi Victor Koretzky.

Medtem ko je Absalon imel trenutek slabosti, je dobil Kulhavý defekt zadnje pnevmatike in je padel nazaj.

Schurter je takrat pospešil in ko je bil sam na čelu, se je odločil, da nadaljuje. To je že njegova dvajseta zmaga v svetovnem pokalu.

Lenzerheide pa je pokazal, da so vsi glavni pretendenti za olimpijske kolajne v vrhunski formi in da se lahko nadejamo eksplozivne dirke za olimpijski naslov.

Tri svetovne prvakinje na stopničkah

V boju za zmago na četrti tekmi svetovnega pokala sezone je Annika Langvad prevzela pobudo v drugem krogu. Svetovna prvakinja si je privozila 30 sekund, medtem ko je bila Jolanda Neff, ki si še vedno ni opomogla od bolečine v hrbtu, šele na šestem mestu.

Neffova je v tretjem krogu nato ujela Jenny Rissveds. Duo je bil na položaju dva in tri in imeli sta le 20 sekund zaostanka za Langvadovo.

Potem pa spet težave s hrbtom in Neffova je morala zmanjšati svoj tempo. Nasprotno pa je Rissvedsova v predzadnjem krogu ujela in prehitela Danko.

Tako so na koncu stale na stopničkah svetovna prvakinja U23 pred svetovno prvakinjo med elito in svetovno prvakinjo v maratonu.

Tanja že skoraj prava

Ekipa Unior Tools Team je soboto zaključila z izjemnim uspehom v spustu, tudi nedeljski olimpijski kros pa se je zaključil z novim zelo solidnim rezultatom. Tanja Žakelj še ni med najhitrejšimi, a njeni zadnji rezultati so vsekakor zelo vzpodbudni. Samo 16. mesto ni ni tako bistveno, važno je da Tanja dirka od štarta do cilja, da prehiteva in se bori vse do ciljne črte. Danes je bilo krogov sedem, uro in pol dolga dirka pa je potekala v izjemni vročini.

“Vesela sem, da napredujem iz dirke v dirko. Prejšnji teden na svetovnem prvenstvu sem že dobila tiste prave dirkaške občutke, ampak si nisem želela preveč obetati preveč od te dirke; vsaka dirka je dirka zase in treba je pokazati kar je v nogah,” je bila po dirki realna Tanja. Dirkala je dobro, a sama priznava, da je bil štart slab in da je tam izgubila veliko nepotrebnih mest. “Nisem zadela pedala, preprosto se nisem znašla, nisem bila zraven.” Od tam dalje se je znašla veliko bolje in znova je pridobila veliko mest.

Tanja je največ pridobila v prvem krogu, a nato je prišla do zelo kvalitetnih tekmovalk, okoli nje so bile tudi zmagovalke dirk za svetovni pokal in olimpijske zmagovalke, zato se je takrat borba šele razvnela in za vsako višje mesto je bilo treba vložiti zelo veliko. “Zelo dobro sem imela naštudirano progo. Počutila sem se dobro, predvsem v drugem delu dirke. Končni rezultat je še boljši kot pretekli vikend in jaz upam, da bom šla s takšnim napredkom naprej,” je dejala slovenska državna prvakinja.

Za Tanjo sta dva zaporedna uspešna vikenda, zdaj pa sledi premor do naslednje dirke svetovnega pokala, ki bo v prvem tednu avgusta v Kanadi. Tanja ve, kaj mora storiti do takrat: “Vsekakor bo treba zdaj ta čas izkoristiti, tako da bom čim bolj napredovala. Zdaj sem na pravi poti. Časa ni preveč, pa tudi ne premalo, treba ga bo izkoristiti v pravo smer in se pripraviti na dirke, ki me še čakajo. Dva svetovna pokala sta še pred menoj, vmes pa še olimpijske igre. Glede na slabši prvi del sezone moram iztržiti iz tega dela in sem tudi pripravljena vložiti maksimum v to.”


Kratek pogled na rezultate današnje dirke kaže, da si je Tanja zaslužila 16. mesto, saj je z izjemo prvega kroga stalno vozila zelo hitro, del tretjega kroga je bila celo osma najhitrejša, znova pa je izboljševala svoje rezultate proti koncu dirke.

Vir: sporočilo za medije Unior Tools Teama

Vrstni redi na strani UCI

Posnetek dirke na redbull.tv

Fotografije Klemen Humar, Keith Valentine in Grega Stopar

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam