19. oktobra 2015

Nepozaben finale serije SloEnduro v Istri z rekordno udeležbo, hitrimi tujci in odličnimi progami.

Finalna dirka letošnje serije v Grožnjanu je postregla z odličnim vremenom in super pripravljeno traso tekmovanja, ki je navdušila rekordnih 121 udeležencev. Finale je obiskala tudi ekipa glavnega sponzorja serije Cube Action Team, ki sta jo zastopala Gustav Wildhaber in Ludwig Döhl, a na sam vrh nista zmogla. Tega si je rezerviral Vid Peršak (Orbea Enduro Crew) in s tem še potrdil svojo premoč v letošnji sezoni.

Pisana druščina pri vrhu

Ob gostih, Nemcu Döhlu in Švicarju Wildhaberju, so v prvi deseterici sicer prevladovali slovenski tekmovalci. Po sobotnem prologu je zelo dobro kazalo Wildhaberju, ki je uspel ugnati Peršaka, a na nedeljskih etapah te premoči ni uspel zadržati. Po prvi etapi je Švicar še vodil, a že v naslednji za Peršakom zaostal skoraj deset sekund, ki pa jih do konca kljub napaki Peršaka, ki je v zadnji etapi zapeljal s proge, ni uspel nadoknaditi. Na zadnjo stopničko zmagovalnega odra se je uspel prebiti Kristijan Medvešček, medtem ko sta prvo peterico absolutne razvrstitve dopolnila Primož Štrancar (Orbea Enduro Crew) in Döhl. S to zmago je Peršak pred Medveščkom ubranil tudi skupno zmago v letošnji seriji. Tretje mesto je uspel ubraniti Peter Mlinar (KK Črn Trn), ki je tokrat pristal na osmem mestu.

Zupanova najhitrejša ženska

V ženski konkurenci na štartu žal nismo videli vodilne v seriji Nine Rupnik (MBK SportR.si), se je pa tekmovalcem pridružila “pogrešana” Ana Zupan (Energijateam.com), ki je na sobotnem prologu še iskala tekmovalni ritem ter predse spustila Giulio Albanese (U.C. Caprivesi) in Hrvatico Gorano Težak (KBBXS Adrenalina), na nedeljskih etapah pa uspela najti pot do zmage. Tina Rejc, ki je sobotni prolog začela slabo, se je na pravem terenu v nedeljo znašla dosti bolje in s sobotnega četrtega mesta priplezala na drugo najvišjo stopničko, Gorana pa je na svoji prvi enduro tekmi končala na tretjem mestu. Giulia, ki se je letos že veselila zmage na tekmah serije SloEnduro, tokrat višje od četrtega mesta ni uspela. Z drugim mestom Tine Rejc je vodstvo v seriji kljub odsotnosti ubranila Nina Rupnik in tako že drugo leto zapored osvojila serijo. Tina bo ostala na drugem mestu, tretje pa je s tem nastopom ubranila Albanesejeva.

V mladinski konkurenci se je prvič letos zmage veselil Maks Trobec (Pedal Racing), ki je uspel ugnati klubskega kolega Matjaža Isteniča in Cirila Zupana (Energijateam.com). Vodilni v skupnem seštevku Grega Žvan (MBK SportR.si) je na zadnji etapi padel, a kljub poškodbi peš prišel do cilja ter tako ubranil skupno mladinsko zmago v seriji.

V kategoriji Master 1 je pričakovano vso konkurenco ugnal Robert Kordež (Black Hole Enduro). Še enkrat je na drugem mestu pristal Sebastjan Stres (Kamplc Racing), zadnjo stopničko na odru pa je zasedel Iztok Slapnik (Energijateam.com). Kordež se tako veseli tudi nove zmage v seriji, drugo mesto je pripadlo Stresu, tretje pa je s tokratnim četrtim mestom ubranil Jaka Tancik (Energijateam.com).

V Master 2 je bil ponovno nepremagljiv Primož Štrancar, ki je za zmago ugnal domačina Alena Jurjevića (BBK Grožnjan) in Janeza Golmajerja (MTB Klub Kranj). Štrancar in Golmajer sta s tem tudi zadržala prvo in drugo mesto v skupni razvrstitvi, tretjo pozicijo pa je uspel ubraniti Andrej Stroj (BK Opušteno), ki je tokrat končal na šestem mestu.

V kategoriji Hobi je še eno zmago vknjižil Kristijan Medvešček in tako potrdil tudi skupno zmago v seriji. Na drugem in tretjem mestu sta tokrat pristala Avtrijca Michael Liendl (Lemur Racing) in Christoph Eder (URC Scheiher Gnas). V skupnem vrstnem redu serije je drugo mesto potrdil Avstrijec Michael Brulz (Radlager Racing), na tretje mesto pa je s šestega priplezal njegov rojak Bernd Dorrong, ki je tokrat pristal na robu prve peterice.

Tekmo je sicer zaznamovala dolga prekinitev in kasneje tudi odpoved četrte etape zaradi intervencije reševalnega vozila, ki je na urgenco po padcu odpeljal Davorja Kacina. Davor sporoča, da je vse OK in rabi le počitek. Mi mu želimo čim hitrejši povratek na kolo.

Maxxis SuperEtapa

Na tekmi je bila organizirana tudi Maxxis SuperEtapa, ki jo je tokrat dobil Gustav Wildhaber.

Dirkaške sezone SloEnduro je konec, a se seveda še vrnemo z nekaj analizami in končno prireditvijo serije, ki je v planu konec novembra ali v začetku decembra v Ajdovščini.

Vrstni red na sloenduro.com 

Poročilo s še nekaj fotografijami na sloenduro.com 

Na uvodni fotografiji je zmagovalec Vid Peršak. Vse foto Nejc Bole.

Sledite nam