30. junija 2013

Klemenčičeva prepričljivo kljub naporni soboti, med člani avstrijski prvak pred ukrajinskim in madžarskim, Rok Korošec 11.

Šestnajsto izvedbo kamniškega krosa v organizaciji Calcit bike teama je zaznamovala velika in kakovostna udeležba – le v moški članski dirki, ki je tako kot ženska vabila s točkami UCI prve kategorije, je nastopilo 67 kolesarjev.

Na klasični in hitri progi je v prvi dopoldanski dirki je imela Blaža Klemenčič kljub včerajšnjemu težkemu nastopu na svetovnem prvenstvu v maratonu dovolj moči, da ni pustila, da bi ji štrene mešala ena najboljših mlajših članic na svetu, Ukrajinka Jana Belomojna, ki je na lestvici UCI le mesto za Blažo. Po težjem začetku je Blaži steklo in do cilja si je pred Belomojno prikolesarila dobri dve minuti prednosti.

V moški članski dirki je od štarta narekoval tempo avstrijski prvak Alexander Gehbauer, 19. z lestvice UCI in lani 9. na olimpijskih igrah, letos pa v svetovnem pokalu že enkrat 11. Vseskozi mu je na razdalji sledil le Ukrajinec Sergi Risenko, zmagovalec Kamnika izpred dveh let, ki se je naposled zadovoljil z drugim mestom. Madžarski prvak Andras Parti je večji del dirke kolesaril v zasledovalni skupinici za prvo trojico, izkazal pa se je v zadnjih krogih, ko je stopnjeval tempo in prav v zadnjem od osmih krogov prehitel mladega Belgijca Jensa Schuermansa, trenutno drugouvrščenega v razvrstitvi mlajših članov v svetovnem pokalu.

Slovenci so se z močno mednarodno konkurenco težko kosali, najbolje pa je šlo domačinu Roku Korošcu. Potem, ko se je vso dirko držav v prvi deseterici, mu je pred koncem malce zmanjkalo moči in je končal na 11. mestu, a vseeno zadovoljen z dosežkom med 64 uvrščenimi.

Omenimo še dirko mladincev, kjer je nemara tudi zaradi zmede ob večih kategorijah, ki so bile hkrati na progi, zmago odnesel Rus Arsenti Vavilov. V cilju je bil namreč 46 sekund pred Gregorjem Kranjcem, ki bi verjetno našel še kakšno kapljico goriva, če ne bi mislil, da kolesari v vodstvu. Tretji je bil Peter Zupančič in tako dopolnil uspešen dan za Calcit.

Tekmovalni spored so sredi dneva popestrile dirke najmlajših, tik pred zadnjim dejanjem dne, razglasitvijo za vse kategorije, pa še zelo posrečena dirka res najmlajših (do pet let) na poganjalcih.

Čez teden dni bo v Kočevju na vrsti letošnje državno prvenstvo, kjer bo domača konkurenca večja vsaj za Tanjo Žakelj, ki si je ta konec tedna privoščila bolj sproščeno dirkanje na Poljskem.

Vrstni redi in časi po krogih na dnu novice.

Na uvodni fotografiji štartni stampedo članov, kakršnega v Sloveniji redko vidimo. Vse foto Robert Ciglar/adventure.si

XC Kamnik 30. 6. 2013 – rezultati

Sledite nam