Niki Gregorič
30. decembra 2020

Koronska zgodba z Goriškega brez korone, a v duhu negotovosti, ki je nad nami visela vse leto. Days of Uncertainty je novi video Janija Brumata (Dead Frame).

Februarja bodo minila tri leta od izida filma Creators (Ustvarjalci) o graditeljih z Goriškega, ki ga je posnel Jani Brumat (Dead Frame films) iz Nove Gorice. Tu je video Days of Uncertainty (Dnevi negotovosti).

Negotovost

Zakaj ime Days of Uncertainty? “Ker je bilo to obdobje negotovosti tako na splošno zaradi covid plandemije kot na zasebnem nivoju zaradi poškodb in raznih odločitev,” pojasni Jani. “Čeprav zadeve niso šle po začrtani poti, sem se odločil, da video zmontiram do konca leta.”

Produkcija s “počitnicami”

“Vse v življenju počnem kampanjsko, tako je tudi z videom,” pravi Jani, ki se je snemanja za novi video lotil spomladi. A nato sta se poškodovala tako glavni akter Niki Gregorič kot on, tako da so s snemanjem lahko nadaljevali šele jeseni.

Niki prihaja iz Mirna, je tekmovalec v spustu in je že nastopal v promocijskem videu za bike park Javornik, ki ga je Jani posnel za Deš Fleš.

Jani: “Že takrat sva se pogovarjala, da bi skupaj lahko poslela kakšen pravi freeride edit. Tako sva se letos marca – že pred epidemijo – dokončno zmenila, da nekaj posnameva. Prvotni načrt je bilo posneti filmček z zgodbo, a smo zaradi prekinitve snemanja načrt spremenili.”

Ker je želel vključiti visoko ločljivostne počasne posnetke, ki jih njegova kamera ni omogočala, je Jani k sodelovanju povabil še Kranjčana Luka Pasinovića.

Prve kadre so nekega junijskega dne posneli v Panovcu. Sledila je Nikijeva neverjetna poškodba – na pumptracku v Kočevju si je počil vretence. Nekaj dni si je Jani poškodoval nadlahtnico.

Nadaljevanje snemanja so morali odložiti. Dobra stran je bila, da je poškodovani Jani prodal svoje kolo in kupil sodobnejšo kamero za nadaljevanje snemanja. In si pozneje spet kupil kolo … 🙂

Manj zgodbe in še drugi bajker

Damjan Terčič
Damjan Terčič

Konec septembra so končno lahko nadaljevali. Jani je za furanje povabil še Damjana Terčiča, bajkerja druge goriške generacije, ki zadnjih 15 let in še kakšno trga v dirt in freeride vodah.

“Skupaj smo posneli kadre na Marku. Zadnja dva kadra sem posnel s še nekaj rajderji, ki so bili tisti dan na furi – Sašom Merljakom, Galom Šucom, Blažem Winklerjem in Deanom Frankom,” še pove Jani.

Filma ne bi bilo brez društva TCS, ki prostovoljno gradi in ureja poti ter se bori za njihovo legalizacijo. Društvo trenutno šteje 76 članov. “Še posebej bi omenil Blaža Winklerja, ki je sploh eden izmed prvih graditeljev na naših koncih in je nekako sprožil evforijo gradnje. Drugi pa so hitro priskočili na pomoč tudi pri uradnih zadevah in boju za legalizacijo poti – Branko Belingar, Tadej Štrancar, Soni Makarovič, Iztok Nemec, Matjaž Hvalič …” dodaja Jani.

In ne bojte se, Jani ima že zamisli za nove filmčke!

Fotografiji Jani Brumat/Dead Frame films

Oglej si še

Video meseca: Ustvarjalci

Sledite nam