Monika Hrastnik, Jure Žabjek
14. decembra 2020

Kolesarska zveza Slovenije prvič s spletno podelitvijo priznanj ob koncu sezone, brez prejemnikov v živo. Najboljši le po panogah, pri moških na cesti kar dva.

V devetnajst letih družabnega večera naše krovne organizacije za kolesarski šport je zaradi omejitev druženja podelitev prvič potekala brez stiskanja rok in poziranja s krožniki za narezek na odru. Žal prav po najuspešnejši, zgodovinski sezoni za slovensko kolesarstvo doslej.

Prvič tudi niso razglasili “kolesarke in kolesarja” leta v absolutni konkurenci, torej čez vse panoge, temveč le ločeno za cestne, gorske in amaterske (cestne) kolesarje.

Gorsko kolesarstvo

Najboljša slovenska gorska kolesarja v sezoni sta po predlogu Odbora za gorsko kolesarstvo in sklepu predsedstva Kolesarske zveze Slovenije Monika Hrastnik (Team Dorval AM) in Jure Žabjek (Unior Devinci Factory Racing).

Monika se je z osvojitvijo bronaste kolajne v spustu članic na svetovnem prvenstvu v Leogangu vpisala v zgodovino slovenskega gorskega kolesarstva. V svetovnem pokalu je zasedla dve peti, eno 6. in eno 7. mesto ter v skupni razvrstitvi osvojila 7. mesto. Doma pa je osvojila svoj četrti naslov državne prvakinje.

“Hvala Kolesarski zvezi za priznanje, nič hudega, če ni skupno – gorska kolesarka leta sem, vem pa tudi, kako dobri so bili letos rezultati in to šteje. Dobra motivacija za naprej!
Res sem ponosna na kolajno s SP in ostale rezultate letos. Vesela sem bila, da smo sploh imeli dirke, predvsem v Mariboru.
Ostajam v Dorvalu še 2 leti, trenirati sem že začela in samo gas naprej v novo sezono.
Zahvalila bi se vsem, ki so me podpirali to leto, navijačem, sponzorjem, ekipi, družini, Andražu Jančarju, brez vseh teh bi bilo precej težje sfurat te dirke.”

Jure se je v svetovnem pokalu v spustu najvišje uvrstil na 15. mesto v prvi mariborski dirki, z 19. mestom na svetovnem prvenstvu pa je dosegel novo najboljšo slovensko uvrstitev med člani na svetovnih prvenstvih.

“V Leogangu bi bil lahko še višje, a razmere so bile zelo zahtevne,” se na svoje vrhunce sezone ozira Jure. “V Mariboru sem nato pokazal, da sem lahko med najhitrejšimi. Še malo mi manjka, da bi se lahko redno uvrščal med prvih deset in na stopničke. To pa je moj načrt za naslednjo sezono.”

Posnetek razglasitve

https://vimeo.com/event/551437

Spletna podelitev, ki jo je vodil novinar Anže Bašelj, je bila gledljiva in tehnično profesionalno izvedena. Kolesarje je Bašelj pred kamerami izprašal kar doma.

Drugi nagrajenci

Najboljša cestna kolesarka sezone 2020 je Eugenia Bujak (Alé BTC Ljubljana), pri moških pa sta prvič kar dva: zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in drugouvrščeni na isti dirki ter zmagovalec dirke po Španiji Primož Roglič (Jumbo Visma). Številki 2 in 1 na lestvici UCI. Res bi težko izbrali le enega …

Luka Mezgec (Mitchelton Scott), ki je letos večkrat stal na stopničkah v WorldTouru, in Jan Tratnik (Bahrain McLaren), ki je dobil etapo Gira d’Italia, sta prejela priznanji za posebne dosežke v cestnem kolesarstvu.

Najboljša amaterska kolesarka sezone je Laura Šimenc (BK Umag), najboljša amaterska kolesarja pa sta tako kot pri eliti dva: Matej Mercina (JB Team Novo mesto) in Andrej Žavbi (TUŠ T.E.A.M.).

Priznanje za življensko delo so posthumno podelili Jožetu Blažiču (KD Brda).

Preberi še

Kolesarja leta 2019 sta Tanja Žakelj in Primož Roglič

Sledite nam