2. avgusta 2019

Dolina sonca v dežju, gledalci pod dežniki, spolzka podlaga in zanimivo speljan krog. Zmagi v Švico in na Nizozemsko.

Prvič na kratkem krosu je bil na svetovnem pokalu v Val di Sole v Italiji tudi startni krog, ki mu je sledilo še osem “ta pravih”za ženske in devet za moške. Dober kilometer v dolžino in nekaj deset višincev se ne sliši veliko, a če je podlaga spolzka je dosti vožnje po travi, potem je potrebno toliko več truda, predvsem pa previdnosti!

Ženske

Začetek ni bil pretirano hiter, a se je vseeno oblikovala skupina dvanajstih deklet, ki so se počasi izmenjevale na čelu. Najprej Eva Lechner, nato Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory). Iz ozadja se je naprej prebijala Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC), Tanja Žakelj (Unior / Devinci Factory Racing) se je držala 15. mesta. V četrtem krogu se je skupaj držalo pet deklet, vodilna pa Sina Frei (Ghost Factory Racing).

V petem krogu se je formirala še nekoliko večja skupina deklet, a je na kratkem vzponu pobegnila Sina Frei in si do konca kroga privozila 9 sekund prednosti. Tanja se je vozila okoli 20. mesta. V šestem krogu je Freijevo začela loviti Jolanda Neff, Pauline Ferrand Prevot pa je vlekala skupino deklet.

V predzadnjem krogu se je prednost Sine Frei stopila na vsega dve sekundi, nato je napadla Neffova in vozili sta skupaj, v zadnji krog sta prišli z osmimi sekundami prednosti pred Ferrand Prevotovo in 12 pred ostalimi dekleti. Nato je sledil še zadnji napad Neffove, ki bi se skoraj izjalovil, saj je na vzponu naredila napako in Sina Frei jo je zopet dohitela.

Prva je v cilj prišla Jolanda Neff, drugo mesto je osvojila Sina Frei, tretja je bila Pauline Ferrand Prevot. Tanja Žakelj je z minuto in 26 sekundami zaostanka osvojila 28. mesto.

Ples v dežju

Moški

Slab start Nina Schurterja (Scott SRAM MTB Racing) in Gerharda Kerschbaumerja (Torpado Ursus), v vodstvu pa Mathieu van der Poel (Corendon Circus) in Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing). Nato van der Poel pospeši, Avancini ostane na čelu zasledovalcev. Titouan Carrod (BMC MTB Racing Team) in Nino se pridružita, svoje doda še Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team).

V  tretjem krogu na čelo Avancini, ampak van der Poel mu sledi čisto na kolesu. Enako tudi v naslednjih krogih. V šestem krogu si privozita že 9 sekund prednosti, nato se jima najbolj približa Jordan Sarrou (Absolute Absalon), četrto mesto drži Nino Schurter.

Dva kroga do konca Avancini in van der Poel še vedno držita svoj tempo, razlika do tretjega pa že 16 sekund. Nato tempo nekoliko popusti, Avancini in van der Poel taktizirata in prednost skopni na šest sekund. Nato pa v zadnji klanec Mathieu van der Poel pospeši in se otrese Avancinija. Za tretje mesto poteka boj med Jensom Schuermansom (Scott Creuse Oxygene Gueret) in Ninom Schurterjem, kmalu se v boj vmeša še Ondrej Cink (KROSS Racing Team).

Na koncu velika zmaga specialista za ciklokros Nizozemca Mathieua van der Poela, pet sekund za njim je v cilj prišel Henrique Avancini, tretji pa Jens Schuermans.


Vrstni redi

Posnetek obeh dirk kratkega krosa si lahko ogledaš na Red Bull TV.

Foto RedBull.tv, fotogalerija Klavdij Blažko

Preberi še
VdS: Žak Gomilšček tretji v kvalifikacijah spusta!
VdS: Rotnik na 7. mestu v kvalifikacijah 4krosa

Sledite nam