sloenduro perkmandlc
11. junija 2024

Po premoru za dva SloEnduro dneva (in za monsun) ta konec tedna nadaljujemo s serijo SloEnduro. Na vrsti je tretja letošnja dirka, vračamo se na Koroško, v Mežico.

SloEnduro

Lani smo na novem koroškem prizorišču ustavili prvič in kljub skoraj neprekinjenemu pranju od zgoraj je prireditev odlično uspela. Bolj ta konec tedna ne bo deževalo, kaže, da bo komaj kaj ali celo nič. Tako da jasno, da nas čaka odlična dirka in vse, kar sodi zraven.

Prireditelji iz mladega mežiškega Športno kolesarskega kluba Pendalna so “grta pod Peco” pripravili štiri hitrostne preizkušnje in “power stage”.

Skupna dolžina dolgega kroga z 21 km ni prav strašljiva, 1225 višinskih metrov vzponov in spustov pa se sliši kot dovolj dober izziv.

sloenduro perkmandlc

Prva hitrostna preizkušnja Lost Goat se morda sliši znano, to je etapa dirke svetovne serije EWS iz leta 2018. A lani je bil v SloEnduro Perkmandlc vključen spodnji del, tokrat pa bo v uporabi zgornji, bolj tehničen del. Zaključi se prav tam, kjer se je lanska etapa začela.

Druga etapa Perkmandlc je takšna kot lani, povsem nova pa je tretja etapa A-drog: strma, z nekaj “dropi”. Zadnja etapa Kanal, letos Shimanova SuperEtapa, ima spremenjen prvi del z več zavoji, tudi v zadnjem delu je nekaj ukrepov za zmanjševanje hitrosti.

Vodja prireditve Primož Doler je zadovoljen z opravljenim. Ne bo pa “flow”, bo pravi, malo zaguljen enduro. Če bo šlo z vremenom približno po napovedih, se bo večji del tudi lepo posušil, le za Lost Goat ne pričakujte, da bi se prav prašilo.

Start bo tako kot lani iz središča Mežice, izpred Narodnega doma.

Lani na SloEnduru Perkmandlc, foto Matej Lovrič

Konkurenca

Na drugi SloEnduro Perkmandlc je prijavljenih 211 kolesark in kolesarjev iz osmih držav.

Pri moških bo na startu kompletna prva deseterica razvrstitve po prvih dveh primorskih dirkah, ajdovskem Kamplcu in ilirskobistriških Borovcih, manjkal bo le italijanski mladinec Simone Leo (Wolf Racing Team), ki je na 10. mestu. Lokalni junak Vid Peršak (Unior-Sinter Factory Racing), zmagovalec Kamplca, ima 50 točk prednosti pred zmagovalcem Borovcev Mihom Smrdelom (MBK Črni Vrh). Oba sta vmes nastopila na treh dirkah svetovnega pokala, tako da bi jima domača dirka lahko bila mala malica – ali pa ne. Tretji na lestvici je Smrdelov klubski kolega Jernej Kavčič.

Na dolgi progi se gotovo med najhitrejše vmeša še kdo od 17 mladincev – Madžar Áron Babó (FRO Racing) in Maks Struna (KK Završnica) sta tako del prve deseterice.

Po operaciji ramena se vrača David Ivartnik (Golovec trails), lani drugi v končni razvrstitvi. Na vrh bo startalo še nekaj hitrih Avstrijcev in drugih tujcev, da ne bo dolgčas.

Tudi pri ženskah bodo dirko popestrile tri Avstrijke s Sabrino Eberhard (Radlager Racing Division) na čelu, tretjeuvrščeno v razvrstitvi. Pred njo sta na lestvici le Maja Vojska (MBK Črni Vrh) na drugem mestu in vodilna Maša Komel (KK Črn trn), zmagovalka Borovcev, ki se je na Kamplcu pustila premagati le nemški svetovni prvokategornici Raphaeli Richter.

Koroška mlajša mladinka Nežka Libnik (KK Ravne) pa utegne vse starejše tekmice z dolge trase zopet izzvati na Shimanovi SuperEtapi.

Spored …

… pa verjetno že poznate: v soboto trening od 11. ure, v nedeljo dirka od 9.30.

Razpis SloEnduro Perkmandlc na sloenduro.com

Predstavitev trase

Časi v nedeljo v živo na timing.sportident.com

Vreme

Za konec tedna v Mežici delno oblačno s temperaturami do 25 stopinj, na vrhu kroga seveda malce bolj sveže.

Preberi še

SloEnduro Borovci: Dvoboj za zmago in hitra mladinca
SloEnduro Kamplc: Vroč in intenziven pomladni vikend nad Ajdovščino

Sledite nam