5. junija 2014

Na seji odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje nov predlog amandmaja glede gorskega kolesarjenja v Zakonu o varovanju okolja.

Če v celotni razumeš naslov “PREDLOG AMANDMAJEV ZA AMANDMAJE ODBORA K PREDLOGU ZAKONU O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OHRANJANJU NARAVE”, si že na četrt poti.

Pa vendarle je včerajšnji predlog Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje Državnega zbora Republike Slovenije vsaj videti kot poskus deregulacije, razpletanja vozlov, v katere se vsi skupaj zapletamo v poskusih, da namesto Uredbe po dveh desetletjih dobimo nekaj bolj življenjskega.

Kolesa bi bila to tej varianti zopet v Zakonu o varovanju narave (ZON).

Takole se začne sveže predlagani člen 28.d ZON:

(1) V naravnem okolju je vožnja s kolesi dovoljena po utrjenih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljavec poti. Za utrjeno pot se šteje pas zemljišča, ki se uporablja za hojo ali vožnjo in je za ta namen tudi utrjen. Vožnja s kolesi izven utrjenih poti v naravnem okolju pa je dovoljena v primerih iz petega odstavka 28.b člena tega zakona.

V naslednjem členu se zadeva takoj zakomplicira, saj je navedeno, da to ne velja za poti, ki spadajo pod zakona o planinski poteh in gozdovih.

Poenostavljeno naj bi bilo pridobivanje dovoljenj za prireditve. Celoten dokument najdeš spodaj.

Posnetek seje odbora na rtvslo.si
Tema na Tabli

Na uvodni fotografiji Matej Obu (Slovenska kolesarska mreža), ki se je udeležil seje. Vir: TV Slovenija.

Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje DZ, 4.6.2014

Sledite nam