20. avgusta 2011

Tanja, Blaža in Nina so res ciljale nekoliko višje, a po težki dirki morajo biti vendarle zadovoljne z doseženim. Na koncu Tanja 14., Blaža 18. in Nina 29. Zmaga za Catharine Pendrel in Jaroslava Kulhavyja.

Izredna vročina ni prizanašala tekmovalkam in tekmovalcem v olimpijskem krosu, ki so se morali boriti s številnimi klanci na zahtevni progi v Val di Sole. Poleg številnih domačin navijačev so bili ob progi glasni tudi navijači iz Slovenije, ki jih je bilo zares veliko. Žal tokrat niso dočakali uvrstitve na oder za zmagovalce, z dosežki naših treh deklet pa so vendarle lahko zadovoljni.

Vsa naša pozornost je bila seveda usmerjena v tri dekleta – Blažo Klemenčič iz ekipe Felt Oetztal X-Bionic ter Tanjo Žakelj in Nino Homovec iz ekipe Orbea-Geax. V predolimpijski sezoni se vse tri vozijo odlično, Blaža in Tanja pa tudi posegata po najvišjih uvrstitvah. Štart dirke je bil dober za vse tri, še posebej za Tanjo, nato pa je bila ona tudi tista, ki se je najbolje vozila in uvrstila na visoko 14. mesto. Tanja je po dirki povedala: “Generalno gledano je bilo super, sploh glede na to, kar se je zgodilo pred tednom dni na Češkem. Spet sem dirkala po svojih zmožnostih, čeprav sem na trenutke malo popustila. 14. mesto je super rezultat, čeprav sem imela višje cilje. Še posebej pa bi se rada zahvalila vsem navijačem, ki so bili ob progi in navijali za nas.”

Štiri mesta nižje je dirko končala Blaža, ki ji vročina načeloma ustreza, a danes se ni izšlo po načrtih: “Štart je bil dober, ampak ni bil moj dan, ob tem pa ne morem izpostaviti nič posebnega. Kolo je bilo odlično pripravljeno, vse je bilo v redu, samo noge so bile prazne.” Manj pa je vročina ustrezala Nini, ki je dirko končala na 29. mestu: “Dirkala sem veliko bolje, kot pred tednom dni, po dobrem štartu pa sem začela izgubljati mesta. Takšna vročina mi ni ravno pisana na kožo, a sem dala vse od sebe.”

Naša dekleta pridno zbirajo točke za olimpijsko lestvico, zelo dobro pa so zaključile tudi v svetovnem pokalu – Tanja in Blaža sta 17. in 19., Nina pa je na 32. mestu. Svetovni pokal je dobila Julie Bresset, še ne dolgo nazaj največja Tanjina tekmica, današnja zmagovalka Catharine Pendrel pa je skupno druga. Naj omenimo še, da so dekleta z mislimi že na bližnjem svetovnem prvenstvu, kjer ciljajo na zelo visoke uvrstitve.

Dirka moških
Borba za naslov skupnega zmagovalca pokala je bila odločena že pred prihodom v Val di Sole, a Jaroslav Kulhavy se je vseeno boril kot lev in zabeležil že peto letošnjo zmago, četrto zaporedno. Dostojno se mu je upiral le Nino Schurter in prav ta je bil danes tudi edini resni tekmec Čeha. O zmagi je odločal ciljni šprint v peklenski vročini, na koncu pa je bil za nekaj metrov vendarle hitrejši Kulhavy. Tretji je bil Florian Vogel, četrti pa Julien Absalon; slednji je tudi tretji v seštevku pokala.
Na jutranji dirki mlajših članov je nastopil Urban Ferenčak, ki pa je dirko z velikim zaostankom zaključil na 75. mestu. Urban je imel v prvi polovici zelo hude težave z želodcem, kar je očitno posledica zastrupitve s hotelsko hrano.

Vsi rezultati in uvrstitve v svetovnem pokalu na strani UCI.

www.valdisoleevents.it

Na uvodni sliki Tanja Žakelj, za njo pa zvesti navijači iz Ledin; foto Grega Stopar.

Sledite nam