Val di Sole, Pierron
15. junija 2024

Val di Sole s progo Black Snake vedno znova poskrbi za dramatične razplete v gorskokolesarski F1 – spustu. Tudi danes ni bilo nič drugače.

S končano četrto letošnjo dirko v spustu se je svetovni pokal prevesil v drugo polovico. Gostitelji v Commezzaduri so s kolesarskim parkom Bikeland in progo Black Snake še enkrat dokazali, zakaj dirka v Val di Sole sodi med najtežje na svetu.

Val di Sole in elitna moška kategorija

Američan Dakotah Norton (Mondraker Factory Racing) je v vročem stolu prebil celo večnost, odbil napade mnogih odličnih spustašev, a ko se je s starta pognal Francoz Amaury Pierron (Commencal / Muc-Off by Riding Addicttion), je postalo jasno, da je vodstvo Nortona močno ogroženo. Če Daku ni mogel do živega ta vikend odlično razpoloženi Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity), niti ga ni prehitel Avstralec Troy Brosnan (Canyon CLLCTV Factory Team), potem je bil Pierron še edini mož, ki si lahko podredi “Črno kačo”. In to mu je odlično uspelo, saj je v spremenljivih razmerah progo odpeljal najhitreje in lahko zapišemo brez napak. V cilju je slavil z najhitrejšim časom dneva 3:39,004 in Nortona na drugem mestu prehitel za 4,893 sekunde! Tretje mesto je pripadlo Ilesu (+5,880), četrto in peto sta si razdelila Brosnan in Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity). Slednji resnično ni imel svojega dne.

Z enajsto člansko zmago v svetovnem pokalu se je Pierron še nekoliko približal Avstralcu Samu Hillu, ki jih ima trinajst, in na lestvici zmagovalcev za Gregom Minnaarjem (22), Aaronom Gwinom (20), Stevom Peatom (17) in Nicolasom Vouillozom (16) drži peto mesto.

V svetovnem pokalu je po polovici sezone na prvem mestu Loic Bruni, ki ima 1223 točk. Na drugem mestu je z 947 točkami Fin Iles, tretje mesto pa pripada Troyju Brosnanu (8773 točk).

 Val di Sole: Bravo, Monika!

Mladinke: Novozelandke so razred zase

Najhitrejših deset mladink se je pomerilo s “Črno kačo”. Najspretnejša je bila zmagovalka kvalifikacij Eliana Hulsebosch (Union – Forged by Steel City Media), ki je svoj včerajšnji čas izboljšala za skoraj 15 sekund. Hulsebosch je vozila svojo dirko in kot zadnja tekmovalka v cilj prišla s časom 4:31,388. Za njo sta se zvrstili Sacha Earnest (Trek Factory Racing Gravity) in Erice Van Leuven (Commencal Les Orres). Earnest je zaradi dveh zdrsov noge s pedal in ne najbolj tekočega strmega dela zaostala 10,7 sekunde.

S 195 osvojenimi točkami je na prvem mestu skupne razvrstitve Elana Hulsebosch. Pet točk manj ima Erice Van Leuven. Tretjeuvrščena Britanka Heather Wilson (Muc-Off Young Guns), ki je današnji finale zaradi včerajšnje poškodbe izpustila, jih ima 165.

Mladinci: Dvoboj med Aso in Maxom ter odlični Oli

Najhitrejši v kvalifikacijah je bil najhitrejši tudi v velikem finalu, kjer se je pomerilo 25 najboljših mladincev. Francoz Max Alran je še enkrat upravičil zaupanje Maxa Commencala, da ga je sprejel v tovarniško ekipo Commencal / Muc-Off by Riding Addiction. Alran je progo v Bikelandu odpeljal brez napak in skozi celoten spodnji del stopnjeval ritem. Štoparica se mu je v cilju ustavila pri 3:49,230. Edini konkurent za zmago je bil Američan Asa Vermette, a je tekom finalne vožnje storil preveč napak in bil nekajkrat na meji padca. Na koncu je Vermette zaostal nekaj manj kot 2,4 sekunde. Tretji je bil Francoz Mylann Falquett (Goodman Santa Cruz), ki pa se s prvouvrščenima ni mogel kosati, njegov zaostanek je na koncu znašal dobre 4 sekunde.

Manever Ase ni za tiste s slabim srcem

Po štirih dirkah je z dvema zmagama, enim drugim in enim enaindvajsetim mestom ter z zbranimi 175 točkami na vrhu Vermette. Na drugem je z enakim številom zmag, enim četrtim in enim 24. mestom Max Alran (162 točk). Tretji je danes petouvrščeni Novozelandec Luke Wayman (The Gravity Cartel – Rogue Racing), ki je zbral 155 točk.

Val di Sole: Clark najvišje v svetovnem pokalu

Oli Clark, Novozelandec v slovenski ekipi Unior – Sinter Factory Racing, je v svoji prvi mladinski sezoni svetovnega pokala dosegel nov rezultatski mejnik. Po osmem mestu na otvoritveni dirki v Fort Williamu je na svoji četrti dirki zasedel šesto mesto in se v skupnem seštevku svetovnega pokala povzpel na trinajsto mesto. Ima 56 točk.

Vsi vrstni redi na uci.org.

Naslovna fotografija WHOOP UCI MTB World Series

Preberi še

Val di Sole

Sledite nam