30. aprila 2017

Tretja dirka pokala SloXcup s prek 200 tekmovalci in tekmovalkami.

Tretja dirka domačega pokala SloXcup in hkrati kategorije C2 je potekala v dolini Završnice. Padavine dan prej so povzročale kar nekaj preglavic, a se je proga s pomočjo vetra dodobra posušila, tako da so bile razmere za tekmovanje idealne.

Osnova proge je ostala podobna kot prejšnja leta. Dodana sta bila dva travnata vzpona, ki sta dodatno otežila vožnjo ter poskrbela za zanimive razplete. Posebnost je bil tudi prvi spust po travniku, kjer so tekmovalci dosegali hitrosti krepko preko 60 kilometrov na uro.

Dekleta

Kljub nekoliko okrnjeni zasedbi je bil boj za najvišje mesto še kako odprt. Tanja Žakelj si je v prvem krogu nabrala vidno prednost, a jo je Ukrajinka Iryna Popova (BPS MTB TEAM) po Tanjinih manjših težavah s kolesom v naslednjem že dohitela, tako da sta dobršen del dirke peljali skupaj. V drugem delu je Tanja stopila na plin in v cilj prispela z več kot tremi minutami prednosti pred Iryno. Tretja je v cilj prišla Italijanka Giulia Gaspardino (Team UCI Piemonte FCI). Tina Perše (Calcit Bike Team) je končala na 4. mestu.

Tanja: “Dirka v Završnici je za nami. Z zmago sem zadovoljna. Na koncu se je vse lepo izteklo, forma se stopnjuje za prihajajoče tekme svetovnega pokala. Pomembno mi je nabrati veliko število točk UCI, saj se želim na svetovnem pokalu prebiti v drugo štartno linijo. Polnovzmeteno kolo sem danes izbrala, da se ga privadim za tekmo v Novem Mestu na Morave.”

Moški

Moška tekma je bila danes še kako zanimiva. Po hitrem startu so se v ospredju kmalu znašli Nizozemec Marc Bouwmeester (MijnBad LivGiant Offroad Team) ter Italijana Denis Fumarola (ASD Sixs Boscaro) in Alessandro Naspi (Superbike Bravi Platform Team). Po približno polovici je slednji nekoliko popustil, boj za zmago pa se je odvijal med preostalima. Tudi Marc je v nadaljevanju že nekoliko popustil, a je proti koncu zmanjšal razliko ter v zadnjem krogu pritisnil na plin. Na koncu je po slabi uri in pol dirkanja zadoščalo za zmago. Drugi je končal Fumarola, tretjega mesta se je veselil Naspi.

Naši so tekmo opravili z odliko. Dobro priložnost za zbiranje točk UCI so zajeli z veliko žlico, tako da so se v deseterici znašli Roč Naglič na četrtek mestu, Boštjan Hribovšek na petem. Sledil je Gregor Krajnc na 6. (vsi trije Calcit Bike Team), Gregor Dimic (Energijateam.com) na 8., deseterico pa je zaključil Peter Zupančič (Calcit Bike Team).

Marc: “Danes je bila tekma izjemno težka. Proga mi je bila všeč. Prvih nekaj krogov sem imel težave s samim seboj, da sem prišel v svoj ritem. Zadnja dva kroga sem ponovno našel svoj tempo, tako da sem lahko izničil razliko do prvega. Zadnji krog sem naredil potrebno razliko, kar je danes zadoščalo za zmago. Slovenija mi je zelo všeč. Že večkrat sem bil tukaj tudi na dopustu. V dveh tednih sem si tu nabral kar 60 dodatnih točk UCI. Zagotovo se še vrnem.”

Rok: “Štart mi je uspel odlično. Prve štiri kroge sem odpeljal v visokem ritmu, nato pa nisem moral več držati ritma, ki bi si ga sam želel. Proti koncu je priključil še Boštjan, tako da sva cel zadnji krog odpeljala skupaj. 4. mesto in ponovno nekaj točk, ki mi bodo prišle prav na naslednjih tekmah.”

Boštjan: “Tekma mi je šla odlično. Prvi krog je šel po pričakovanjih. V drugem je sledila rahla kriza, tako da sem tempo rahlo popustil. Nato sem vsak krog pridobival pozicije. Z rezultatom sem zelo zadovoljen. Po etapni tekmi prejšnji teden je počutje že boljše. Ta teden sem bolj ko ne počival, da se popolnoma regeneriram po naporih s štirih otokov.”

Zmagovalci ostalih kategorij

Pri amaterjih je slavil Matija Rimahazi iz domačega kluba KK Završnica. Med veterani A je bil najhitrejši Matjaž Budin (MBK sportR.si). Med veterani B je v cilj prvi prispel Robert Blaznik (MBK sportR.si), tudi absolutni zmagovalec dirke veteranov, med veterani C pa Tine Zupan (Scott Team). Med veterankami je bila najuspešnejša Martina Utranker (ŠD 2Simpl).

Mlajše kategorije

Pri starejših mladincih je bil ¨podium¨ popolnoma slovenski. Zmagal je Matjaž Lozar pred klubskima kolegoma Miho Klemenčičem in Matevžem Govekarjem (vsi MBK sportR.si). Pri mladinkah je prva prečkala ciljno črto Vita Movrin (Enegijateam.com).

V kategoriji do 17 let je po zmagi v Kamniku, lovoriko domov ponovno odnesel Blaž Žle (Calcit Bike Team). Med dekleti pa Tamara Homar (Energijateam.com).

Kategorija do 15 let je bila v domeni Jureta Rusa (MBK sportR.si) in Nuše Moroz (KD Sloga 1902 Idrija).

U13Žan Pahor (Energijateam.com) in Hana Kranjec Žagar (Calcit Bike Team).

U11Žan Lopatič (Calcit Bike Team) in Eva Terpin (MBK sportR.si).

U9Lenart Dejak (Energijateam.com) in Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team).

U7Lan Rupnik (MBK sportR.si) in Neža Utranker (ŠD 2Simpl)

Naslednja, četrta dirka pokala SloXcup bo 3. junija v Kočevju.

Vrstni redi 

Naslovna fotografija Prijavim.se

Preberi še:
Griči: Članska zmagovalca Belomojna in Colledani
20. Kamniški kros: Elitni kroni pobrala Tanja Žakelj in Luca Braidot

Sledite nam