12. februarja 2012

V krosu v Carigradu (C1), začetku serije Salcano, v mrazu, snegu in s tehničnimi težavami Tanja Žakelj 5., Nina Homovec 12.

Na prvi dirki mednarodne serije v krosu Salcano MTB Cup v Carigradu (UCI C1) se novi slovenski članici domače ekipe nista odrezali po načrtih. Tanja Žakelj, ki je za ekipo Salcano že dobila dve dirki druge kategorije UCI, je bila tokrat v nekaj močnejši konkurenci peta, Nina Homovec pa je v svojem prvem nastopu za Salcano zasedla le 12. mesto. Obe sta se borili s tehničnimi težavami.

Takole pravi Tanja:
“Peto mesto mi prav veliko ne pomeni. Škoda, kajti dirka je bila kategorije C1 in nisem dobila želenih točk. Kmalu po štartu, torej v prvem krogu sem zaradi padca izgubila dobro mesto v ospredju in stik z vodilnimi. Prehitevati se kaj dosti ni dalo, več ali manj je tekma potekala po enoslednicah, ki so bile blatne, okrog pa sneg. Konec drugega kroga sem že bila na drugem mestu in v lovu za vodilno, ko mi je odpovedala zadnja zavora, kmalu za tem pa še prednja, tako da sem zadnja dva kroga vozila brez zavor. Žal zaradi tega nisem bila hitrejša :-). Vseeno gledam z optimizmom naprej. Potrudili se bomo odpraviti težave, da bo vse OK za tekme svetovnega pokala. Naslednja tekma bo na Cipru, kjer se obeta tudi močna konkurenca, tako da bo to prava generalka pred prvo dirko za svetovni pokal v JAR.”

Podobno mero smole je imela danes Nina, ki je v prvem krogu zlomila menjalnik. Menjalnik so ji zamenjali, a je za zmagovalko zaostala za krog.

Nina poroča:
“Štartala sem dobro in se do polovice prvega kroga vozila na tretjem mestu, nato pa sem v enem od blatnih vzponov zlomila menjalnik. Do konca kroga sem večinoma tekla in se nato ustavila v feed coni, kjer so mi zamenjali in ponovno nastavili cel menjalnik. Po najboljših močeh sem zvozila tekmo do konca. Seveda nisem zadovoljna, a pozitivno gledam naprej. V torek odpotujem po več kot mesecu dni domov in v petek nazaj na Ciper, kjer pa bo šlo že bolj zares.”

Zmagala je Švedinja Asa Erlandsson pred rojakinjo Kajho Snihs in Danko Rikke Kornvig. Pred Tanjo je bila še ena Švedinja Ann Berglund. Skandinavke so se v Turčiji lepo znašle v skandinavskih razmerah …
V moški kategoriji elite je zmagal Danec Klaus Nielsen pred Poljakoma Piotrom Brzozko in veteranom Marekom Galinskim.

Že naslednji konec tedna bosta Tanja in Nina skupaj z Blažo Klemenčič in močnejšo mednarodno družbo tekmovali na verjetno vendarle nekaj toplejšem Cipru, preden se najboljši gorski kolesarji sveta odpravijo na začetek svetovnega pokala v Južno Afriko.

Naslednja dirka serije Salcano bo 30. marca v Tuzli v Bosni in Hercegovini.

salcanomtbcup.com

Sledite nam