xco samobor, žakelj, belomoyna
6. junija 2022

Visoka vročina in prašna proga je zaznamovala letošnjo izvedbo dirke XCO Samobor, kjer je bil med člani najhitrejši Italijan Alessio Agostinelli, med članicami pa Ukrajinka Jana Belomojna.

29. izvedba dirke v organizaciji BBK Šišmiš, dirka prve kategorije UCI, je zopet štela za hrvaški pokal in slovenski pokal SloXcup. V slovenski seriji je bila to četrta letošnja dirka.

Na zahtevni, 4,1 kilometra dolgi krožni progi, so se kot zadnje pomerile članske in mladinske kategorije, a brez članov slovenske reprezentance, ki so nastopili v Makedoniji.

Člani: Italijanova ponovitev, od naših najbolje Gnezda

Alessio Agostinelli, xco samobor
Alessio Agostinelli

Lanski zmagovalec Italijan Alessio Agosttinelli (KTM Protek Elettrosystem) na šestih krogih ni dopustil presenečenj in je kmalu prevzel vodstvo. Njegov rojak Daniele Braidot (C.S. Carabinieri) ga je neuspešno lovil in v cilj prišel z zaostankom dveh minut in 11 sekund. Sledil jima je Avstrijec Karl Markt (JB Brunex Superior Factory Racing), na četrtem mestu pa najhitrejši Slovenec Nace Gnezda (MBK Črni Vrh). Dirko je pričel rezervirano in napredoval iz kroga v krog.

Nace Gnezda: “Res, da sem danes prvi izmed Slovencev, mogoče tudi zato, ker jih kar nekaj dirka v Makedoniji, je pa bila to zame priložnost, da dokažem, da sem kvaliteten kolesar. Za dobre rezultate se bom trudil še naprej. To je zame že od nekdaj najljubša proga zaradi vročine in strmih klancev, spusti pa so tudi zelo atraktivni, kar mi tudi kar ustreza.”

Članice: Troboj, dvoboj, solo …

Tanja Žakelj (Unior Sinter Factory Racing), Jana Belomojna (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) in Vita Movrin (Energijateam.com) so prvi krog odvozile skupaj, nato sta v ospredju ostali Tanja in Ukrajinka (na naslovni fotografiji). Belomojna je v četrtem krogu dvignila tempo ter vodstvo obdržala do cilja. Tanja je za njo zaostala dve minuti in 24 sekund in bila z rezultatom zadovoljna.

Tanja Žakelj: “Najprej smo bile skupaj tri, nato dve, a Jana mi ni pustila dihati. Tretji krog je vozila za mano, na spustu sem naredila nekaj razlike, a premalo za dolg klanec, ki je sledil. Tega sem odvozila na polno, zato mi je v drugem, položnejšem delu, kjer je zelo pomembno, da preneseš hitrost, nekoliko zmanjkalo moči v nogah. Spusti pa prav tako ne pustijo počitka. V četrtem krogu se je Jana odpeljala naprej, sicer sem se trudila, da bi ji sledila, a je bila premočna.”

vita movrin

Vita Movrin je s tretjim mestom prišla do novih UCI točk in se veselila prvega odpiranja šampanjca. O dirki in razpletu je povedala:

“Ne znam vozit drugače kot na polno že od štarta, kar včasih ni najbolje. A vsaka tekma je nova izkušnja in mogoče se bom naučila vozit bolj taktično. V drugem krogu sta se Tanja in Jana odpeljali, zato sem verjetno v prvem krogu dala preveč od sebe, a važno je, da zaostanek ni prevelik. Oni imata precej več izkušenj, jaz jih še nabiram, sem pa s svojo današnjo vožnjo zadovoljna.”

Druge kategorije

žan pahor
Žan Pahor

Med mladinci je bil ponovno najmočnejši Žan Pahor, ki je imel v Hrvatu Ivanu Okmažiću (BK Makarskega) močnega konkurenta. Ta je za članom Energijateama zaostal za 24 sekund. Med mladinkami je zmagala Italijanka Lisa Canciani (ASD DP66 Giant SMP).

Mlajši mladinci in mladinke so štartali z amaterskimi in veteranskimi kategorijami. Najmočnejši je bil Filip Boškin (MBK Črni Vrh), med mlajšimi mladinkami pa Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana).

Dirko so sicer otvorile najmlajše kategorije U7 in U9, ki so se pomerile na malih krogih. Na srednje velikih krogih se je pomerila kategorija U15. Proga s tehnično zahtevnim spustom je terjala nekaj padcev, najhitreje pa sta jo odpeljala Jaka Tominšek (Calcit Bike Team) in Eva Terpin (MBK Črni Vrh).

Vsi vrstni redi

Posnetek prenosa dirke

Sledi prvenstvo

Peta dirka serije SloXcup bo hkrati tudi letošnje državno prvenstvo v olimpijskem krosu. 25. junija ga bo na novi progi gostil Maribor.

www.sloxcup.com

Poročilo na prijavim.se z več fotografijami, kmalu tudi galerija

Preberi še

Na blatnem XC Kočevje v članskih dirkah Slovencema drugi mesti
V Kamniku zmaga Belomojne in Braidota

Sledite nam