4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
18. maja 2011

V bistvu tura s 800 višinci vzpona, vmes pa za 20 do 25 minut dirkanja v treh kosih, predvsem navzdol – to je Kamplc Enduro, pri mtb enduro pri nas, to nedeljo v bike parku Javornik.

Olimpijski kros in spust kot kraljevski disciplini gorskega kolesarstva. Pa vse izpeljanke: maraton, šprint kros, 4kros … Vse se je razvilo tako daleč, da manj našpičeni na štartu “zaresnih” dirk nimajo več kaj početi. Pa tudi posebna kolesa so uporabna bolj ali manj le za dirkanje v tej disciplini in za nič drugega. Uživaške ture na 8-kilogramskih karbonskih trdakih in na spustaških mrcinah z 20 cm hoda ne pridejo v poštev.

Vsegorske discipline

Tu nastopijo nove, “vsegorske” discipline, križanci tega in onega. V njih blestijo naši vsakodnevni ljubljenci s kratkih in dolgih voženj po singlih – vsegorska in enduro kolesa z okrog 15 cm hoda spredaj in zadaj. Morajo znati lesti navzgor, nazdol pa požirati ovire, polagati zavoje in prestati nekaj zlorabe, da lahko vse to takoj spet ponovijo.

V Kranjski Gori smo zadnja leta spoznavali disciplino super-D, v kateri se v skupinskem štartu spopadejo tekmovalci iz krosa in spusta. Pred dvema letoma smo v Bovcu preživeli maratonski polurni “enduro” spust s skupinskim štartom. Ta konec tedna pa bomo v bike parku Javornik dočakali slovensko premiero tekmovalnega formata, ki zadnja leta najbolj buri duhove tekmovalnih in netekmovalnih duš: enduro ali celo superenduro.

Tako kot nas v različničnih državah zmedejo z imenom, nas zmedejo tudi s podrobnostmi. Francozi, Italijani in Britanci so največji prijatelji enduro dirkanja, v inačicah. Naprimer v zaščitni opremi, konfiguraciji etap oziroma hitrostnih preizkušenj, vključevanju žičnic …

Na koncu pa je enduro vedno nekajurna mtb tura s časovno omejitvijo vzpona ter merjenjem časov na vmesnih hitrostnih preizkušnjah (etapah), ki večinoma vodijo navzdol. Trije, štirje “brizinci” dnevno. Enodnevna ali večdnevna preizkušnja.

Pri nas najbližje Italijanom

Slovenci bomo očitno še najbolj prevzeli italijansko filozofijo “superendura“, vsaj to nedeljo na Javorniku. To pomeni:
– vzpon na noge (z možnostjo spoznavanja hitrostnih preizkušenj s pomočjo sedežnice, saj je vsa trasa na območju parka)
– priporočena zaščitna oprema in integralna čelada (čelada je obvezna tudi med vzponov, tako da v Italiji večina uporablja dve čeladi, druga je na nahrbtniku)
– štart v prvi vzpon posamično ali v skupinicah (po štiri)
– vsak udeleženec dobi nalepko s časi svojih štartov v etapah glede na svoj štartni čas v prvi “transfer”
– zmaga tekmovalec z najnižjim seštevkov časov iz vseh treh etap
– zamudniku na štart se k času etape prišteje čas zamude

Primerno je marsikatero kolo, optimalen pa enduro s 160 mm hoda spredaj in zadaj in lagodno geometrijo, primerno za divjanje navzdol, a kolo mora biti še vedno dostojno hitro za navkreber. Gotovo pa bomo v nedeljo videli tudi kaj lažjega, bolj “trail”, z manj hoda, pa tudi kakšnega mazohista na kolesu za spust. Zaščitna oprema ni odveč, saj na Javorniku ni posebna umetnost neprostovoljno sestopiti naravnost v kakšno skalo.

Gremo poskusit na Javornik

Etape na Javorniku bodo tri, dolge bodo med 5 in 10 minutami, zahtevnost naj bi bila zelo nizka in obvladljiva za vse, ki se kdaj zapeljete izven makadama. Seštevek vzponov bo okrog 800 metrov. Časovne omejitve za vzpon so lagodne, če se nastopa ne lotite s kolesom za spust in 0 kondicije.

Časa štarta prvega tekmovalca še niso objavili, neuradno naj bi bil ob 11. uri. Posamično na minuto.

Štartnina ob predprijavi do petka znaša 25 evrov in vključuje sobotno vozovnico za park, nudijo tudi paket z dvodnevno vozovnico.

Kamplc Enduro bo predvsem sproščen eksperiment in druženje z dodatkom štoparic. Nekaj za vsakogar.

“Reprezentanca” in razvoj scene

Enduro ima tudi že (neuradnega) koordinatorja in reprezentančnega selektorja Miho Reščiča, ki bo iz najboljših sestavil (neuradno) reprezentanco za nastop na dirki italijanske superenduro serije 23. in 24. julija na Piancavallu ter za pokal narodov (nekje v Italiji, nekoč letos).

Druga slovenska enduro preizkušnja bo BeEnduro 17. avgusta na Mariborskem Pohorju.

www.mtb-javornik.si
Naravnost v prijavnico
Marsikateri vprašaj nad glavo vam razblini tema na Tabli

Naslovna fotografija na prvi strani: S. Boue, Roc d’Azur

4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
Sledite nam