24. julija 2012

Letos podaljšani maraton s 94,5 km traso prvič za svetovno serijo UCI. Slovenska favorita Noč in Lovše z močnejšo konkurenco kot v zadnjih letih.

Konec tedna imamo pred vrati enega od maratonov serije Mednarodne kolesarske zveze UCI. Sedmi maraton Učka s štartom in ciljem na obali v Lovranu se letos prvič ponaša s tem statusom. Je peti od devetih letošnjih maratonov na treh celinah, ki prinašajo točke za udeležbo na oktobrskem svetovnem prvenstvu v maratonu v Franciji.

Ta trenutek je prijavljenih približno 150 kolesarjev iz dvanajstih držav, prijave pa so odprte do četrtka popoldan. Število udeležencev ne bo blizu alpskim masovkam s tisočimi, zato pa ne bo prehudo trpela kakovost: med prijavljenimi je številka ena lestvice serije, Nemec Steffen Thum, njegov ekipni soborec Simon Gegenheimer (4. na lestvici), Italijan Marzio Deho (21.) … Nenazadnje tudi dva od treh zmagovalcev zadnjih izvedb, naša Lenart Noč in Matej Lovše (na uvodni fotografiji na desni skupaj z Matejem Mugerlijem po štartu lani) ter kar številčna druščina slovenskih ljubiteljev dolgih in težkih preizkušenj.

Za serijo UCI šteje le najdaljša od treh tras, 94,5 km z 2236 v.m. vzponov. Poleg članov lahko na tej razdalji nastopijo tudi tekmovalci kategorij master, a so uvrščeni skupaj z elito.

Krajši trasi merita še vedno poštenih 70,8 km (1116 v.m.) in skoraj vsakomur dosegljivih 34,2 km (801 v.m.).

Za udeležence lanskega maratona bo zanimiv podatek, da je približno polovica najdaljše trase enaka lanski, poleg dodatnih 30 km je zamenjanih še nekaj odsekov. Trasa je tako kot doslej pestra in vključuje nekaj enoslednic. Na najdaljši trasi bo pet okrepnih postaj. Prireditelji iz lovranskega BBK Marun ocenjujejo, da bo čas najhitrejših nekje med štirimi urami in 4:30.

Vremenska napoved je dobra, ob soncu in vročini na obali pa bo na Učki sveže, lahko da burja do nedelje ne bo povsem ponehala. Pa brez skrbi, požar v bližnji Moščenički Dragi je pogašen.

Prva jesenska napoved na mtb.si
Razpis in prijave na www.bbk-marun.hr
Lestvica serije UCI

Video lanskega maratona
(ogled zlahka začneš pri 5. minuti …)

Pa še ena napoved z reške TV (delajo tako kot slovenske lokalne televizije – bi bili z lahkoto radio, če ne grejo s kamero nič ven iz hiše)

Sledite nam