12. avgusta 2012

V zadnjih metrih odločitev med favoritoma, Čehom in Švicarjem. Fontana brez sedeža ubranil bron, branilec Absalon odstopil že zgodaj.


Olimpijska dirka v krosu za moške
s 47 kolesarji na štartu je bila še bolj napeta od sobotne za ženske. Osem krogov, 34,1 km in povprečne hitrosti visoko nad 20 km/h.

Novi olimpijski prvak je postal Čeh Jaroslav Kulhavy, srebro je osvojil Švicar Nino Schurter in bron Italijan Marco Aurelio Fontana.

Že v prvem krogu se je oblikovala vodilna trojica Stander-Kulhavy-Fontana, vsi iz najožjega kroga favoritov. Ob koncu drugega kroga sta se jim pridružila zasedovalca, Južnoafričan Burry Stander in Španec Jose Antonio Hermida.

Dva kroga pozneje je bila zopet na čelu znana trojica, saj Stander in Hermida nista več mogla slediti tempu.

V začetku zadnjega kroga je bilo že videti, da Kulhavy težko drži Schurterja in Fontano. Schurter je vsakič malo pobegnil na daljših spustih. A proti koncu sta vendarle ostala na čelu Kulhavy in Schurter, Fontana pa je zaostal – brez sedeža in opore, očitno je med vožnjo zlomil oporo.

Dvoboj Čeha in Nemca se je prelomil v dolgem zavoju na vrhu zadnjega vzpona, Kulhavy je povedel v spust in skozi zadnja dva zavoja pred ciljno ravnino ostal pred Schurterjem. Švicarju na kratki ciljni ravnini niso pomagale niti njegove šprinterske spretnosti.

Fontana je po vsak kilometru na nogah ubranil bronasto kolajno z le štirimi sekundami prednosti pred Hermido in Standerjem.

Tragični junak dneva je branilec naslova, dvojni olimpijski prvak iz Aten in Pekinga Julien Absalon. Francoz se je nerodno zvrnil že na prehodu skal v vzponu v prvem krogu, a hitro nadaljeval. Prvi krog je končal šele na 27. mestu, v drugi polovici drugega pa odstopil. V brezupnem položaju za ubranitev naslova naj bi mu počila guma.

Velika, mala in srednje velika kolesa
Po vseh modrovanjih o najprimernejšem kolesu za olimpijsko progo je zlato postalo polnovzmeteno 29-palčno kolo, srebrn je trdak z obročniki 650b, bronast pa 29-palčni trdak (brez sedeža). Kateri pa je bil najvišje uvrščeni 26-palčnik?

Vrstni red
1. Jaroslav Kulhavy (Češ) 1;29:07
2. Nino Schurter (Švi) +0:01
3. Marco-Aurélio Fontana (Ita) +0:25
4. José Antonio Hermida (Špa) +0:29
5. Burry Stander (JAR) +0:30
6. Carlos Coloma (Špa) +1:00
7. Manuel Fumic (Nem) +1:24
8. Geoff Kabush (Kan) +1:36
9. Alexander Gehbauer (Avt) +2:09
10. Todd Wells (ZDA) +2:21

Vrstni red s časi krogov

Na uvodni fotografiji Kuhlavy pred Fontano. Foto www.london2012.com

Sledite nam