Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
1. maja 2016

Tanja po slabšem začetku v ospredje, prevlada italijanskih dvojčkov pri članih in Calcitov šprint za 10. mesto na 19. Kamniškem krosu le nekaj dni po sneženju.

Članski dirki devetnajstega kamniškega krosa za točke UCI prve kategorije in tretje dirke slovenskega pokala SloXcup sta v soboto dobila Tanja Žakelj (Unior Tools Team) pri ženskah in Italijan Luca Braidot (TGS Forestale Olympia Vittoria) pri moških. Najvišje uvrščeni Slovenec v dirki moških je bil Boštjan Hribovšek (Calcit bike team) na 10. mestu.

Kamniški kros je organizacijska ekipa iz Calcit bike teama priredila v zgodnejšem terminu kot običajno. Dirke smo vajeni v vročini, nihče pa si ni mislil, da jo bo na zadnji aprilski dan ogrozil sneg. Na srečo se prireditelji niso ustrašili med tednom zapadlih centimetrov snega in polomljenih dreves. Po delovni akciji je ostalo le nekaj blata ter obvoz mimo zloglasnega odseka Skakalnica. Z nekontroliranim spuščanjem po blatni drči ni nič narobe, a če se vse steka prav v iztek, ni več ne zabavno ne varno.

Na dan dirke pa sončno in toplo vreme ter rekordno število udeležencev. V vseh kategorijah skupaj se jih je namreč zbralo kar okoli 250 iz dvanajstih držav.


Luca Braidot v cilj

Dvojčka in domači šprint

V dirki članov sta bila italijanska dvojčka Braidot razred zase. Če ne prej, pa gotovo po odstopu Belgijca Jana Schuermansa (Versluys), ki si je pri padcu zvil gleženj. Minuto za zmagovalcem Luco je bil v cilju Daniele, ki je pred koncem dirke še predrl zadnjo gumo, še minuto pozneje pa kot tretjeuvrščeni še slovaški reprezentant Michal Lami.

Najmočnejši slovenski predstavniki so v sedem krogov dolgi dirki krožili med 10. in 20. mestom. Na koncu sta se člana domačega kluba, Boštjan Hribovšek in Rok Naglič, v šprintu pomerila za 10. mesto. Z zaostankom 5 minut in pol ga je osvojil Boštjan.

“Zelo lepa dirka, ki nama je Mitja (Černe) že dalj časa omenjal. Predlagal je, naj prideva dirkat in ravno sedaj, ko rabim točke pred olimpijsko sezono. Že včeraj sva na treningu z bratom videla, da je to najin teren, veliko blata, korenine, dobro občutki. Proga je zelo lepa in tehnično zahtevna, predvsem zaradi veliko blata. Vesel sem za svojo dobro kondicijo, ker je sedaj pomemben čas v sezoni in ta dirka je bila odličen test za mojo prihajajočo udeležbo na evropskem prvenstvu na Švedskem,” je zmagovalec povedal za prijavim.se.


Najmočnejša peterica članov, pod stopničkami napačno postavljena 4. Avstrijec Max Foidl in 5. Madžar Zsolt Juhasz

“Z rezultatom sem zadovoljen. Glede na to, da je bila domača dirka, sem startal po načrtu. Začetek dirke je bil zadržan, ker vem, da je dolga dirka. Proti koncu sem stopnjeval. Bila je zelo, zelo težka dirka, že suha pobere veliko moči, na mokri je treba še peš, ravninske dele odpeljati na moč. Drugi del sva z Rokom odpeljala taktično. Ujela sva enega pred seboj, na koncu pa naredila razliko, da sva bila varna pred njim,” je povedal Hribovšek, ki je prvi del sezone posvetil hrvaški etapni dirki 4 Islands, ki jo je z Lukom Tavčarjem – ta je bil tokrat 18., mesto za še enim Calcitovcem Gregorjem Krajncem – končal na skupnem tretjem mestu.

“Dirka je bila zelo dobra. Od starta sem bil spredaj. Potem sem malo zdrsnil nazaj. Hribovšek je priključil v tretjem, četrtem krogu. Borila sva se z Avstrijcem. Na zadnjem klancu, ko me je hotel prehiteti Avstrijec, sem stisnil, Hribovšek je šel naprej. V sprintu ni bilo možnosti. Drugi del sva taktično odpeljala skupaj. Izkušnje na koncu naredijo svoje,” je dirko opisal Naglič.

Dizel Tanja se je vrnila sredi dirke

Žakljeva je imela vsaj na papirju dve resni tekmici – Madžarko Barbaro Benko (Focus XC Team) in Srbkinjo Jovano Crnogorac. Prav ti dve kolesarki sta ji v prvem krogu ušli, a je v tretjem od šestih vrnila udarec, povedla in do cilja ni več izpustila vodstva. Madžarka je bila druga, bodoča srbska olimpijka pa tretja.

Druga Slovenka Tina Perše (Calcit) je bila šesta.

“Na začetku mi je bilo zelo težko. Že tako nimam dobrih startov. Skušala sem biti zraven, ampak na prvem tehničnem delu sem naredila napako, izgubila sem stik, a k sreči ne preveč. Odmislila sem, kje se vozim in skušala narediti, kar sem lahko. Malo utrujenosti je bilo še od Avstralije. Na začetku se nisem znašla. Sem se pa prepričala, da je polnovzmeteno kolo prava odločitev. To mi je prihranilo nekaj energije, ko so druge napadale v klance. Na klancu smo se izenačile, jaz pa sem bila na tehniki suverena. V zadnjem krogu sem imela nekaj težav z vpenjanjem pedal. Do konca sem se borila v svojem ritmu,” je pokomentirala Tanja.


Barbara, Tanja, Jovana ter Italijanki Serena Calvetti in Giulia Gaspardino

Dirko mladincev je dobil Italijan Matteo Leasso (Corratec-Keit) pred Blažem Govekarjem (MBK SportR.si) in Hrvatom Markom Vujevićem (BGK Tuškanac). Na krog krajši dirki so bili še hitrejši mlajši mladinci z zmagovalcem Matevžem Govekarjem (MBK SportR.si) na čelu. Med mladinkami pa je zmagala Vita Movrin (Energijateam.com).

Dirko veteranov je dobil Matjaž Budin (MBK SportR.si) pred Avstrijcem Berndom Taudererjem (Giant Stattegg) in Mitjem Černetom (DEŠ Fleš), ki sicer skrbi za kolesi čezmejnih sosedov Braidotov.

Naslednja dirka slovenskega pokala bo 29. maja v Završnici, že naslednji konec tedna pa je na vrsti evropsko prvenstvo na Švedskem, kamor pa po najnovejši odločitvi odpotuje le Tanja Žakelj.

Vrstni redi

Poročilo na prijavim.se

Na uvodni fotografiji Tanja Žakelj, vse foto Prijavim.se

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam