2. oktobra 2012
Dvojna češka zmaga na Parenzani, Lovše 5. Noč po grdem padcu v prvih kilometrih in odstopu vendarle konec tedna na SP v Francijo.

Nedeljski maraton Parenzana (UCI C1) v hrvaški Istri je dobil Čeh Jan Jobanek pred rojakom Michalom Kanero in Avstrijcem Heinzom Verbnjakom. Na razmočeni 77 km trasi s 1850 m višinske razlike se je od Slovencev s 5. mestom in zaostankom 14 minut in 21 sekund za zmagovalcem najvišje uvrstil Matej Lovše.

Lenart Noč je nadaljeval s svojo smolo, saj je dirko končal že po osmih minutah in pol.
“Po blatu in lužah smo v koloni kolesarili Verbnjak, Medvedjev, de Bertolis, Lovše in jaz. Ko se je pred mano Verbnjak zadnji trenutek izognil luži, sem prvo še premagal po zadnjem kolesu, v naslednjo pa sem priletel naravnost, pri približno 35 km na uro mi je zasukalo krmilo in padel sem na glavo,” opisuje Lenart svoj padec, pri katerem je zlomil čelado, povsem uničil kolo in dobil še udarec v koleno. Čezenj je padel še Aleksej Medvedjev, ruski specialist za maratone in lanski evropski prvak. Nadaljeval je, a pozneje odstopi, kot tudi Italijan Massimo de Bertolis. Lovše se je padcu izognil.

Lenart, Sergej, Massimo in Jan se bodo zopet videli ta konec tedna, tokrat v reprezentančnih dresih na svetovnem prvenstvu v maratonu v Ornansu v Franciji. Dirka na 84 km trasi je na sporedu v nedeljo.

Lenart ima za SP že novo kolo, svoje prvo 29-palčno. “Saj ne vem, če ima smisel iti na prvenstvo, a treniral sem in grem tja, brez pričakovanj,” pravi Jeseničan, ki ga sicer malo skrbi nastop s kolesom, ki ga ne pozna. “Blaža je lani nastopila na tej dirki, pravi da je trasa kar tehnična z možnostmi za defekt.”

Več o SP na strani UCI

V seštevku petkove in sobotne dirke OL Istria Tour je zmagal Medvedjev, Borut Ramšak je bil 11., v nedeljskem maratonu pa nato 10.

www.parenzana.com

Na uvodni fotografiji Noč in Lovše. Foto Damir Sefić, arhiv mtb.si

Sledite nam