Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
6. marca 2020

Francoska vlada je sprejela zakon, ki prepoveduje “tuning” motorjev pri e-kolesih. Nov zakon v primeru kršitev določa izrekanje glob v višini do 30.000 evrov ali celo eno leto zapora!

Francoska vlada je sprejela zakon, ki omejuje “tuning” oziroma predelave motorjev pri e-kolesih. Ta posamezniku, prodajalcu ali proizvajalcu prepoveduje višanje zakonsko omejene hitrosti do 25 kilometrov na uro za običajna e-kolesa in 45 kilometrov na uro za hitrejšo kategorijo koles “pedelec”. Nov zakon v primeru kršitev določa izrekanje glob v višini do 30.000 evrov ali celo eno leto zapora!

V novem zakonu o mobilnosti, ki je začel veljati z začetkom letošnjega leta, je določeno, da se vsakega, ki posega v motor e-kolesa, da bi s tem pridobil večjo moč in posledično hitrost, preganja po francoski določbi L317-7.

Poleg zgoraj zapisane kazni se kršitelju lahko odvzame tudi vozniško dovoljenje za dobo do treh let, e-kolo pa se odstrani iz prometa vse do tedaj, dokler ni moč motorja povrnena na točno določeno in certificirano s strani proizvajalca.

Določbe, ki veljajo za proizvajalce za predelave

Nov zakon vsebuje tudi določbe, ki veljajo za proizvajalce “tuning sistemov”. Določba L317-5 vklučuje vse, ki izdelujejo, uvažajo, izvažajo in pa tudi ponujajo, najemajo ali spodbujajo uporabo “tuninga” oziroma predelav e-motorjev. Tudi pri njihovih kršivah so predvidene kazni do 30.000 evrov, zagoržena je tudi zaporna kazen do dveh let.

Brez zavarovanja in garancije

Nova zakonska določba L317-1 določa, da vsaka sprememba v pogonskem sistemu spremeni kategorizacijo vozila, saj poseg v e-motor in posledično povečanje moči kolo spremeni v motocikel. S takšnim posegom pa se ukine kakršno koli zavarovanje in garancija proizvajalcev oziroma prodajalcev.

Sledenje kršitvam glede predelave motorjev e-koles

Kljub vsem tem določilom novi zakon zanemarja pomembno točko: kako odkriti sumljiva e-kolesa in preverbo, ali so bila predelana. Kršitve lahko ugotavljajo le uradniki ali zastopniki države, odgovorni za spoštovanje zakonodaje o cestnem prometu. V prvih poizkusih preverjanja kršitev bodo v večjih francoskih mestih izvajali naključne kontrole.

Kaj pa ukrepi v drugih državah Evropske unije?

Nov francoski zakon je posledica številnih ukrepov sprejetih v različnih evropskih državah, ki preprečujejo nastavitve motorjev e-koles, ki niso v skladu s predpisi. Največji proizvajalec e-motorjev Bosch je že lani sprejel določene ukrepe in v e-motorje modelnega leta 2020 vključil zaščito, ki preprečuje kakršne koli spremembe nastavitev. Boscheva poteza se navezuje na veljavni evropski standard (EN 15194:2017) za kolesa z električnimi motorji.

Podobni ukrepi po vsej verjetnosti čakajo tudi Nemčijo, kjer so že marca 2017 izdali opozorila glede predelovanja e-koles, enako velja tudi za Španijo, kjer je pred mesecem dni industrijsko združenje AMBE pozvalo k ukrepom.

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam