22. junija 2014

Red Bull Wild Ride 2014! Pred 2500 gledalci BMX in MTB letenje na še višji ravni kot lani. Glavna nagrada v roke francosko-avstrijski BMX dvojici.

Včerajšnji Red Bull Wild Ride v parku Divjina v gozdičku pri Križah, največje dirt tekmovanje BMX in gorskih kolesarjev prostega sloga v skokih v Sloveniji, je postregel z obrati vseh vrst in še čim. Če si že dvajseterica finalistov ter še trideseterica tistih, ki so se po kvalifikacijah preselili med gledalce, ne more lastiti nobenih zaslug za sončev obrat, ki je natanko devet minut pred začetkom dopoldanskega treninga začel poletje, pa so lahko toliko bolj ponosni na svoje obrate na kolesih okoli navpične in vodoravne osi. Okrog 2500 gledalcev, ki so jih pritegnile zgodbe o lanskem septembrskem spektaklu na istem mestu, je dobilo, po kar so prišli: bogato mero premetov nazaj in naprej ter obratov za 360 ter 720 stopinj z neštetimi variacijami ter še kup drugih trikov v zraku. Nekaj uric mojstrstev kolesarjev od blizu in od daleč na popolno pripravljenih objektih, ki so se prevesile v večerno zabavo z nastopi glasbenih skupin.

Na koncu je na vrhu edinega lesenega objekta v parku z velikimi lesenimi trofejami v rokah stala šesterica nasmejanih: najboljša dvojica sta bila nadobudni Tobias Merz iz Avstrije in povabljeni francoski profesionalec JB Peytavit na kolesih BMX; BMX kolesar dneva je postal 17-letni Nemec Michael Meisel, najboljši gorski kolesar pa njegov starejši rojak Marius Hoppensack; za najboljšega novinca so sodniki izbrali 14-letnega Kranjčana Tila Starca; v zadnji tekmovalni točki večera, vedno prestižnem spopadu za najboljši trik, pa je sodnike najbolj prepričal 18-letni Hrvat Marin Ranteš.

Sodniki so padli na …

Sodniki Mislav Mironović (hrvaški as na gorskem kolesu), Filip Flisar (naš smučarski šampion, spreten tudi na kolesu), Rok Langus (domači BMX mojster) in Primož Likar (vodja graditeljev v Divjini) niso imeli lahkega dela. Zlasti pri točkovanju za ekipno zmago, saj tam niso tehtali le zahtevnosti in izvedbe trikov temveč tudi izvirnost in usklajenost dvojic, ki so jih sestavljali po en povabljenec in eden od tistih, ki so se izkazali v kvalifikacijah (pare so žrebali).

Tobi in JB sta jih prepričala s povezanimi nastopi in “transferji”, skoki iz ene v drugo linijo, Francoz pa je ob tem natresel še nekaj zelo zahtevnih trikov, kot je bil premet nazaj z obratom za 360 stopinj. “Videla sva, da so sodniki nagrajevali ustvarjalnost in izbiro linij. Park je neverjeten, ponuja veliko linij, zato sva se trudila, da jih čim bolje izkoristiva in sva pri tem izvirna,” je povedal JB, 27-letnik iz Marseilla. Tobi je bil vesel, da je za finale izžrebal prav njega, saj skupaj nastopata v predstavi Masters of Dirt, o nastopu pa se po lažjem pretresu pri padcu v zadnji, četrti vožnji ni več prav veliko spomnil. “Tekmovalni format je nenavaden, a mi je všeč, ker se moraš prilagajati. Tudi to je dobro, da združi profesionalce in amaterje, ki ponavadi nastopajo ločeno,” je še dodal JB.

Mladi Meisel je na kolesu BMX vladal predvsem z višino skokov, pa tudi zahtevnost ni bila mačji kašelj: med drugim je izvedel triple tailwhip (trojni obrat kolesa), 360 tailwhip (obrat za cel krog z dodatnim obratom kolesa) z lesenega objekta, tailwhipe na treh zaporednih skakalnicah … “Zelo sem se zabaval, pa še zmagal sem, odličen vikend,” pravi Michael. “Zamisel tekmovanja mi je všeč, je nekaj novega v dirtu.”

Hoppensack je bil najbolj neutruden in najbolj vsestranski na 26-palčnem gorskem kolesu, uporabil je vse linije in izvedel najširšo paleto trikov. Takole pravi: “Potem, ko smo ga enkrat našli (smeh), smo bili nad parkom navdušeni. Tekem na takšnih objektih res manjka. Danes sem le vozil in se zabaval, vesel sem, da sem zmagal!”

Tesno za naj trik

Za zmago v tekmi za najboljši trik je bil izid tesen med dvema na kolesih BMX: Rantešem, ki mu je sploh prvič uspel obrat za 360 stopinj s tremi obrati kolesa (360 triple tailwhip), in Poljakom Dawidom Godziekom, verjetno največjim imenom tokrat v Divjini, ki je imel v vreči trikov dva zelo močna. A pri premetu nazaj z vrtenjem kolesa in še dodatno krmila (backflip barspin tailwhip) je padel, obrat za 720 stopinj, pri katerem se je naslonil na krmilo in ga spustil z rokami (720 tuck no hander), pa je izvedel nepopolno in glavno nagrado je odnesel Varaždinec. “Vesel sem, to mi je trenutno eden najljubših trikov in sploh prvič sem ga izvedel na trdo doskočišče, doslej sem ga skakal le v peno,” je povedal Marin, ki je v Divjini nastopil že lani.

Najboljši so poleg denarnih nagrad domov odnesli še nagrade pokroviteljev GoPro (drobne akcijske kamere za brezročno in brezžično snemanje videa), Unior (kolesarsko orodje) in Gloryfy (nezlomljiva očala).

Tudi če odštejemo navdušenje množice, v Divjini v soboto ni bilo nikdar tiho. Pred finalom so k sproščenemu vzdušju prispevali T.M.S. Crew s svojim regejaško-raperskim nastopom, med tekmovanjem je za podlago skrbel DJ JAMirko, po razglasitvi pa so skozi gozd zažagale punkovske kitare s skupinami Paraziti p.13, Šank Norris, Niet in Backstage.

Raven letos v Divjini prikazanih trikov je bila višja kot lani, tudi razvoju linij – nastopajočim se jih je letos ponujalo vsaj šest – ni konca. Kaj prinese Red Bull Wild Ride 2015? Se bo treba prepričati na lastne oči.

Vrstni red finala dvojic
1. Tobias Merz/JB Peytavit (BMX) 135,25 točke
2. Jan Vidic/Michael Meisel (BMX) 134,5
3. Domen Fekonja/Senad Grosić (BMX) 133,5
4. Josip Hodak/Marius Hoppensack (MTB) 133
5. Nejc Jeglič/Marin Ranteš (BMX) 132
6. Patrik Pölzleitner/Jonas Berndt (MTB) 125,25
7. Luka Borse/Primož Tanko (MTB) 119
8. Jeff Verboom/Dawid Godziek (BMX) 115,25
9. Jakob Schroeder/Lukas Knopf (MTB) 101
9. Jaša Jeler/Timi Drvarič (MTB) 101

O prireditvi na redbull.si

Na uvodni fotografiji iztek Divjine, kjer se linije zopet združijo. Foto Miha Matavž / Red Bull Content Pool.

Sledite nam