4. avgusta 2013

V Jabloncu zahtevna proga, ki je terjala vrsto poškodb, v tamkajšnji bolnišnici ostal tudi Fučka. Rotnik in Stupar izpadla v prvem krogu.

Četrta dirka serije Pro Tour v disciplini 4kros je gostovala na smučišču Dobra voda pri Jabloncu na severu Češke poleg nordijskega Libereca. Na novi, zahtevni progi, ki jo je zgradil domači prvak Tomaš Slavik, je v pičli konkurenci dam zmagala Britanka Katy Curd pred Francozinjo Celine Gros in Avstrijko Helene Fruehwirth, pri moških pa kar sam Slavik pred Švedom Felixom Beckemanom in Nizozemcem Joostom Wichmanom.

Naši si te dirke žal ne bodo zapomnili po posebnem uspehu. Matej Stapić okreva po poškodbi s prejšnje dirke v Italiji, tako da je na Češko odpotovala le četverica Črnega trna. Luka Bolha je padel že doma pred odhodom, upal je na nastop, a se mu nazadnje odpovedal. Matija Stupar, Urban Rotnik in Jani Fučka so uspešno preživeli kvalifikacije, najvišje Stupar na 35. mestu. Nesreča je udarila na treningu pred finalom, ko je v vetrovnih razmerah Fučka padel na velikem dvojnem skoku. Prepeljali so ga v bolnišnico, kjer je tudi ostal na opazovanju in preiskavah zaradi suma počene lobanje.

Urban in Matija sta nastopila v finalu, a se poslovila po prvem krogu. Matija je padel v gozdnem odseku proge, Urban pa izpadel na tretjem mestu v svoji skupini.

“Res huda proga, vidi se, da jo je delal Slavik po svoji meri. Na 12 m skok smo šli s hitrostjo za 15 m ali daljšega. Žal je vzela tudi davek pri tekmovalcih, rešilec je kar pogosto vozil. V finalu sem bil že od štarta na tretjem mestu in nisem več prišel naprej, Stupar pa je padel,” pravi Rotnik.

Do konca serije ostane le še finale 14. in 15. septembra v Leogangu.

www.4xprotour.com

Uvodna fotografija je tokrat arhivska, Urban Rotnik na prejšnji dirki serije v Val di Sole, foto Klemen Humar.

Vrstni redi 4X Pro Tour, 4. dirka

Sledite nam