7. februarja 2012

Predstavlja se ekipa Unior Tools Team za sezono 2012. V ekipi UCI slovenska aduta ostajata Rutar in Pandur, prihaja pa hitra Britanka.

Sezona svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu se bo začela čez dober mesec dni v Republiki Južni Afriki, seveda tudi z močno prisotnostjo slovenske UCI MTB ekipe Unior Tools Team. Novo ime v ekipi je Jessica Stone iz Velike Britanije, državna prvakinja iz leta 2010, ki se je pridružila že znani četverici Nejc Rutar, Žiga Pandur, Harry Heath (VB) in Maria Michalogiannaki (Grčija).

“Ekipni cilj je preprost, uvrstitev med prvih 15 ekip v svetovnem pokalu in s tem pridobitev statusa ekipe UCI Elite!” Cilji gorskokolesarske ekipe Unior Tools Team so jasni, prav tako pa tudi pot do zastavljenih ciljev – nadaljnji napredek že dobro znanih tekmovalcev, nova okrepitev iz tujine ter dirkanje na vseh dirkah svetovnega pokala v spustu z gorskimi kolesi. Za sezono 2012 se je ekipa v celoti posvetila spustu, saj je Mednarodna kolesarska zveza UCI iz svetovnega pokala črtala disciplino 4kros in namesto nje uveljavila t. i. eliminator.

Domača asa
Nejc Rutar in Žiga Pandur sta se lani dokazala s 30. oz. 35. mestom na svetovnem prvenstvu, uvrstitvijo med prvo deseterico evropskega pokala in dvojnimi zmagami na domačih tleh. Seveda bosta oba še naprej vozila v modro-belem dresu, poleg celotnega svetovnega pokala pa ju bomo letos videli tudi na vseh domačih dirkah.
“Osebni cilji so zelo visoki, a s trdim delom in pravim razmišljanjem so tudi dosegljivi. Zaradi zgodnjega začetka sezone bom moral biti prej v vrhunski formi in jo dlje časa vzdrževati, treniranje po programu Roberta Pintariča pa se je že obrestovalo in napredek je očiten,” je pred sezono optimističen Nejc.
Žiga ob tem še dodaja: “Dirkanje v celotnem svetovnem pokalu je bil eden izmed mojih ciljev, ki ga bom letos lahko realiziral. To pa je tudi pomenilo, da zimskega premora ni bilo, saj se je treba na prvo dirko v Južni Afriki, ki slovi s svojimi šprinterskimi odseki, maksimalno pripraviti. Tudi zato veliko treniram z avtomatskimi pedali, v priprave pa sem vključil še trening motokrosa.”

V ekipi tudi državna prvakinja Velike Britanije iz leta 2010
Harry Heath iz Velike Britanije je bil lani najboljši tekmovalec ekipe Unior Tools Team, letos pa želi še krepko izboljšati 18. mesto z dirke svetovnega pokala v Franciji. “Ciljam še višje, visoke rezultate pa želim dosegati preko cele sezone. Poleg svetovnega pokala bom več dirkal tudi na domačih dirkah in državnem prvenstvu, kljub močni konkurenci pa se želim prebiti v reprezentanco za svetovno prvenstvo,” je pred začetkom sezone povedal Harry in še dodal: “V sezoni 2011 sem s podporo ekipe Uniorja naredil pomemben korak naprej in se približal nekaterim svojim dolgoročnim ciljem. Zdaj se že zelo dobro poznamo in ob zagotovljeni pomoči se bom lahko že na prvi dirki povsem posvetil dirkanju.”
Grkinja Maria Michalogiannaki, ki se je z zmago na dirki v Cerknem predstavila tudi slovenski javnosti, bo prav tako ciljala na izboljšanje svoje najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu.
V sezoni 2012 Maria ne bo edina predstavnica ekipe v ženskem delu svetovnega pokala, saj bo ob njej Jessica Stone, 22-letnica iz Velike Britanije, ki se je proslavila z naslovom državne prvakinje v letu 2010 ter rednimi uvrstitvami med najboljših 15 v svetovnem pokalu. “Zagotovo bom pogrešala dosedanjo ekipo Trek Gravity Girls, vendar je prestop pod okrilje Uniorjeve ekipe korak naprej, saj imam zagotovljeno boljšo podporo skozi celotno sezono in boljšo opremo. Tudi zaradi tega se bom lahko povsem posvetila dirkanju, saj se želim prebiti v prvo deseterico svetovnega pokala. Zelo visoko ciljam tudi na državnem prvenstvu in drugih domačih dirkah, na katerih zagotovo ne bom štartala z željo po drugem mestu.”
Jess si je zaradi svoje simpatičnosti, odličnih rezultatov in tudi izredne popularnosti spusta na otoku pridobila veliko navijačev, njihova srca pa si bo zagotovo pridobila tudi v Sloveniji.

Tesnejše sodelovanje s proizvajalci
Vodja ekipe Tine Mahkovec, ki je prispeval že uvodni citat, je ob predstavitvi ekipe Unior Tools Team za sezono povedal še naslednje: “Po zelo uspešni sezoni 2011 smo še okrepili sodelovanja z našimi partnerji, predvsem direktno s proizvajalci in njihovimi tujimi distributerji. Kljub visokim ciljem na svetovni sceni pa nismo pozabili na domače dirke, saj imata Nejc in Žiga v programu večino dirk slovenskega pokala in letos tudi državno prvenstvo.” Glavni pokrovitelj ekipe je seveda zreški Unior s programom specializiranega kolesarskega orodja, velika pokrovitelja pa sta še Trek in SRAM. Drugi pokrovitelji in opremljevalci ekipe so adidas Eyewear, Mapei, Bontrager, GoBandit, Motorex, SixSixOne, Royal, Sapim, FiveTen, Toper, ODI, Crank Brothers, Edelweiss RS in Fun Bike Park Kranjska Gora.

Uradna stran ekipe je www.uniortoolsteam.com, ekipo in posamezne tekmovalce pa lahko spremljate tudi preko družabnih omrežij Facebook in Twitter.

Na uvodni fotografiji Nejc Rutar, vse foto Unior Tools Team ter osebni arhiv Harryja Heatha in Jess Stone.

Sledite nam