26. avgusta 2015

Je cesar v resnici gol? Konzorcij odprimopoti.si z vprašanji za novogoriško enoto Zavoda RS za varstvo narave, ki je zavrnil izdajo dovoljenja za maraton Soča.

Odpoved letošnjega mtb maratona Soča je bila eden tistih dogodkov, ki so vsaj malo prebudili kolesarje. Gorskokolesarski konzorcij odprimopoti.si je naslednji korak v tej bitki, ki je v resnici dosti širšega pomena, storil nedavno z dopisom na Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, OE Nova Gorica.

Osnova za preklic dovoljenja za izvedbo prireditve je bila, da je bila trasa delno speljana po planinski poti, delno pa tudi skozi Triglavski narodni park.

V dopisu prvi del, sklicevanje na Zakon o planinskih poteh, konzorcij izpodbija z dejstvom, da pri nas ni niti ene planinske poti z urejenim statusom, kot ga določa zakon. Tako ni osnove ne za odpiranje dvonamenskih poti, niti za omejevanje kolesarjenja na osnovi tega zakona.

Drugi del, sklicevanje na Zakon o Triglavskem narodnem parku, izpodbijajo s tem, da je novela Zakona o ohranjanju narave splošnejši zakon in da bi morali odločati na podlagi slednjega.

Zelo strnjeno in poenostavljeno. Tisti s sposobnostjo malo globje koncentracije se le podajte na blog odprimopoti.si, kjer je objavljen tudi celoten dopis.

Sledite nam