12. maja 2019

Jure Žabjek iz ekipe Unior/Devinci Factory Racing je na otoku Lošinju postal zmagovalec prve dirke serije Unior Downhill Cup v novi sezoni v moški kategoriji. Zaradi napovedanega neurja za nedeljo so prireditelji dirko na spremenjeni progi svetovnega pokala izvedli že v soboto.

Jure Žabjek iz ekipe Unior/Devinci Factory Racing je na otoku Lošinju postal zmagovalec prve dirke serije Unior Downhill Cup v novi sezoni v moški kategoriji. Zaradi napovedanega neurja za nedeljo so prireditelji dirko na spremenjeni progi svetovnega pokala izvedli že v soboto.

Žabjek je bil zgodaj popoldan najhitrejši že v polfinalu, nato pa je svoj čas v finalnem nastopu popravil še za dobri dve sekundi in zmagal z več kot 7 sekundami prednosti pred drugouvrščenim Nemcem Felixom Bauerjem. Tretji je bil Francoz Romain Payet (ACPR) z le desetinko zaustanka za Bauerjem. Zmagovalec evropskega pokala med mladinci iz leta 2017 Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) je bil 4. in še en Francoz Anthony Chirossel (LachtouTeam Race) peti.


Jure Žabjek

Omeniti velja še avstralskega veterana Seana McCarrolla (Rotorua MTB Club), ki ima izpred 18 let eno drugo mesto v svetovnem pokalu in je na svojih evropskih počitnicah zasedel 6. mesto. Evropski podprvak izpred tedna dni na Portugalskem Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) je bil na 8. mestu najboljši mladinec.

To je bila tudi dirka hrvaškega državnega prvenstva in v dvoboju za članski naslov je mladi Noa Radolović (BK TNT Pazin), ki prvo leto nastopa med člani, s 7. mestom za le osem desetink sekunde prehitel svojega leto dni starejšega kolega v ekipi in branilca naslova Ivana Bašića.


Naja Stipanič

Slovenska mladinka Naja Stipanič (KK Črn trn) je bila tokrat edina ženska na ne najdaljši štartni listi tekmovalcev iz devetih držav in s treh celin, ki so po treh zaporednih vikendih močnih mednarodnih dirk v Sloveniji prišli na kvarnerski otok za dirko prve kategorije UCI.

V primerjavi s prvo dirko svetovnega pokala 2018 je bila proga tokrat krajša, zaradi lažje izvedbe namreč ni vodila povsem do rive v Velem Lošinju. Sredi proge pa so marljivi prireditelji iz AK Lošinj in MTB Trbovlje dodali dva nova odseka. Žabjek je tako zmagal s časom minute, 52 sekund in 426 tisočink, še Bauer in Payet pa sta v cilj prišla v času pod dvema minutama. Dirka je bila tako precej krajša od tiste pred dobrim letom, ko je Aaron Gwin zmagal s časom 2:19,19.

{loadposition inside}

“Proga je gotovo zelo zahtevna, ne glede na to, da je zares kratka,” je po zmagi komentiral Žabjek. “V bistvu je cela proga en rokenrol, tako da moraš vse lepo in tekoče odvoziti. Gotovo so bile še napake, tudi v finalni vožnji sem naredil nekaj kar velikih, a mislim, da je na tej progi res težko odpeljati brezhibno. Gotovo je to dober rezultat, to sezono gre vse, kot mora. Mislim, da bo letos kar letelo.”

Vrstni redi na uniordownhillcup.com

V tretji sezoni serije Unior Downhill Cup, ki združuje tekmovanja iz koledarjev kolesarskih zvez Slovenije in Hrvaške, sledijo še štiri dirke. Naslednja že čez teden dni na Mariborskem Pohorju, na še eni progi svetovnega pokala, kjer so se najboljši na svetu prvič letos pomerili le pred dvema tednoma.

 

Podrobnosti o letošnji dirki Downhill Visit Pohorje za Unior Downhill Cup na www.uniordownhillcup.com

 

Fotografije Urban Cerjak/Monster Energy

Sledite nam