ukraine mountain bike team
10. marca 2022

V sodelovanju ukrajinske in slovenske kolesarske zveze bo od konca meseca ukrajinska reprezentanca v krosu bivala pri nas.

Vojna v Ukrajini je ukrajinsko gorskokolesarsko reprezentanco v krosu zatekla v tujini. Trenutno so na pripravah v Turčiji, kjer bo v Antaliji še nekaj mednarodnih dirk. V iskanju rešitve, kje bi se lahko ustalili potem, pa so našli rešitev s Kolesarsko zvezo Slovenije.

Konec meseca bodo tako pripotovali v Slovenijo, kjer bodo ostali do nadaljnjega ter nastopali na dirkah v Sloveniji in v regiji. Prva trojica – Jana Belomojna in Oleksandr Hudima ter trener Maksim Gavrilenko – pa je že na poti.

Skupina enaindvajsetih

Ukrajinska zveza je poslala seznam šestnajstih kolesark in kolesarjev ter petih spremljevalcev vključno s partnerko in dojenčkom enega od kolesarjev. Med športniki so tudi najuspešnejši ukrajinski tekmovalci v krosu, olimpijci in dobitniki kolajn z evropskih in svetovnih prvenstev, kot tudi mladi kolesarji.

Vsaj za trenutno namestitev skupine v Sloveniji naj bi bilo že poskrbljeno. Kolesarska zveza Slovenije se trudi pomagati s sredstvi za pomoč pri nakupu letalskih vozovnic, prehrane in nato tudi pri udeležbi na dirkah. Nekaj bo prispevala KZS, dobrodošle pa so tudi donacije na račun zveze. Vsa prejeta sredstva bodo porabljena za potrebe ukrajinske ekipe.

Nakazila na račun Kolesarske zveze Slovenije, št. računa SI56 03100-1001890208, namen nakazila “donacija”.

Več informacij za donacije sledi, saj ta trenutek prave potrebe še niso znane.

Z drugimi predlogi za podporo ukrajinski ekipi se lahko obrnete na predsednika Odbora za gorsko kolesarstvo KZS Jana Starmana, email.

30 let skupne MTB zgodovine

Sodelovanje ukrajinskih in slovenskih gorskih kolesarjev ima več kot 30-letno zgodovino, saj so ukrajinski kolesarji že v začetku devetdesetih let začeli nastopati na dirkah v Sloveniji, marsikdaj pa so Slovenijo in Istro tudi izbrali za dom med sezono in izhodišče za potovanja na dirke v regiji.

Na naslovni fotografiji ukrajinska štafeta, ki je zasedla 5. mesto na lanskem evropskem prvenstvu v Novem Sadu: od leve Marija Šerstjuk, Oleksandr Hudima (mladinski evropski prvak), Henadi Mojsejev, Jana Belomojna, Dmitro Titarenko in Marija Suhopalova. Foto Maksim Gavrilenko.

Sledite nam