3. oktobra 2018

Mednarodna kolesarska zveza UCI je objavila nekaj sprememb pravil pri gorskokolesarskih tekmovanjih – spust, kros, etapne dirke. Dodali so še e-kolesa, pumptrack in snežni spust.

Mednarodna kolesarska zveza UCI je objavila spremembe pravilnika za gorskokolesarske discipline v letu 2019. Veliko določil, predvsem pa uvedba novih disciplin. E-kolesa, pumptrack tekmovanja in spusti z gorskimi kolesi, ozitoma “Alpine Snow Bike”.

Gremo kar po vrsti, kot so hiše v Trsti

V spustu in enduru je sedaj dovoljena uporaba dveh obročnikov različnega premera, ki pa morajo ustrezati standardom 26, 27.5 ali 29-palcev.
Etapne dirke morajo imeti vsaj štiri etape in največ devet. V enem dnevu je lahko na sporedu samo ena etapa. Ena od etap mora biti dolga najmanj 60 kilometrov.
V krosu kategorije do 23 let je sedaj za vstop v svetovni pokal potrebnih 40 točk UCI in ne 20, kot je bilo do sedaj.
Startna pozicija na olimpijskem krosu bo še bolj odvisna od kratkega krosa. Prvih 24 in ne več 16 iz kratkega krosa bo v prvih vrstah starta olimpijskega krosa.
V spustu bo startni red, tudi v kvalifikacijah, za 60 prvih moških, 15 žensk, 10 mladincev in treh mladink potekal v obrnjenem vrstnem redu. Nižje uvrščeni bodo startali po številu zbranih točk UCI, ostali pa – kdor prej pride, prej melje.
V točkovanju spusta bodo upoštevane tudi točke z endura, “alpine snow bika” in pumptracka, ki pa bodo vsi kategorizirani kot 3. razred UCI.
– Spreminja se tudi način točkovanja za status ekip v gravitacijskih disciplinah. Točkovanje bo segalo globlje. Pri moških do 60. mesta, pri ženskah in mladincih do 25., pri mladinkah pa do 10. mesta.
– Prvih 15 ekip bo lahko zahtevalo status UCI elite mtb team.

E-kolesa

E-gorsko kolo je kolo, ki se upravlja z dvema energetskima viroma, človeškim pedaliranjem in električnim motorjem, ki nudi le pomoč pri vožnji na pedala.
Prireditve e-gorskega kolesarstva morajo biti organizirane v skladu z naslednjimi standardi:
– motor največ 250 wattov
– pomoč pri motorju do hitrosti 25 km/h
– samo pomoč pri pedaliranju, začetna pomoč na startu naj brez pedaliranja ne presega hitrosti 6 kilometrov na uro.

Starostna kategorija:
– Prireditve e-gorskega kolesarstva so odprte za vse e-kolesarje stare 19 let in več in vključujejo veteranske kategorije. Za kategorijo U23, elite ali veteran (masters) ni treba predložiti ločenih rezultatov.

Oblika in značilnosti dogodka:
– Prireditve e-gorskega kolesarstva bodo organizirane samo v obliki kros in enduro ter bodo registrirane kot prireditve 3. razreda UCI. Za prireditve e-gorskega kolesarstva NE bodo dodeljene točke UCI.
– Značilnosti in oblika vsake prireditve bodo določeni v tehničnem priročniku za vsako prireditev posebej.
– Registracija – vsak organizator prireditve e-gorskega kolesarstva obdeluje prijave sam.
– Baterija. E-kolesarji lahko uporabljajo samo akumulator na svojem kolesu in med tekmovanjem s seboj ne smejo nositi dodatnega akumulatorja.

Disciplini, ki sta sedaj v koledarju UCI, sta še pumptrack in spust z gorskimi kolesi po snegu (Alpine Snow Bike):

Definicija pumptrackov 
Pumptrack je steza, ki je sestavljena iz valov in strmih zavojev v različnih velikostih in oblikah. Valovi in zavoji se uporabljajo za ustvarjanje hitrosti s pumpanjem kolesa in ne s pedaliranjem. Pumptrack je zgrajen na način, ki spodbuja tehnične veščine. Hitrost na pumptracku poteka s pumpanjem kolesa in ne s pedaliranjem in gravitacijo. Izogibati se je potrebno daljšim ravninam, ki spodbujajo pedaliranje.

Kategorije:
– Mednarodne kategorije so “odprta moški” in “odprta ženske”. Tekmovalci morajo biti stari vsaj 17 let. Organizatorji prireditev imajo možnost, da imajo starostne ali kategorije po veščinah tudi za ostale kolesarje.
– Kategorije za otroke sledijo starostnim mejam, ki jih določajo lokalna pravila.
– Za udeležbo na prireditvah v mednarodnem koledarju so kategorije kolesarjev določene glede na starost tistih, ki tekmujejo, in je določena z razliko med letom prireditve in letom rojstva kolesarja.

Oprema:
– Za odprto kategorijo moških in žensk je potrebna minimalna velikost kolesa 20 palcev. Otroške kategorije lahko uporabljajo manjša kolesa.
– Kolo mora imeti vsaj zavoro zadaj.
– Kolesa s kakršnim koli avtomatskim menjalnikom, motorjem ali motorjem za pomoč pri pedaliranju niso dovoljena.
– Na kolesu ne sme biti štrlečih delov, ki lahko poškodujejo druge kolesarje (kot npr. “pegi”).

Oblačila in zaščitna oprema. Kolesarji morajo nositi naslednja oblačila in zaščitno opremo:
– Čelada mora biti pravilno nameščena tako na tekmovanju kot tudi pri treningu na progi. Odprta čelada je obvezna, medtem ko je priporočljiva “full face” čelada.
– Dres je obvezen, medtem ko je dres s kratkimi rokavi in ​​komolčnimi vložki priporočljiv.
– Običajni čevlji so obvezni, sandali in drugi odprti čevlji niso dovoljeni.
– Priporočajo se dolge rokavice.

Pravila v celoti lahko prebereš na uci.org.

Kaj je Alpine Snow Bike?

Alpine Snow Bike je spust z gorskim kolesom na snegu. Prireditve bodo obravnavane kot prireditev 3. razreda UCI. Točke UCI se dodelijo glede na kolesarjev čas. Da bi zagotovili pravilno uporabo tega pravila, je potrebno mednarodni kolesarski zvezi poslati samo en skupni seznam rezultatov.

Starostna kategorija – prireditve v tej kolesarski disciplini so na voljo vsem kolesarjem s starostjo 17 let ali več. Vsi kolesarji tako vozijo v kategoriji elite, tako moški kot ženske.

Za udeležbo na prireditvah v mednarodnem koledarju so kategorije kolesarjev določene glede na starost tistih, ki tekmujejo in je določena z razliko med letom prireditve in letom rojstva kolesarja.

Še podrobneje razložena pravila najdeš na uci.org.

Obeta se nam buren začetek tekmovalne sezone, saj lahko, glede na vpeljavo novih disciplin, le ta traja od januarja do decembra. Glede e-koles pa … upamo na čim manj težav in prerekanja pri razlagi pravil.

Naslovna fotografija Klemen Humar

Sledite nam