9. septembra 2019

Max Fejer in Gorana Težak sta po drami v zadnji hitrostni preizkušnji postala zmagovalca četrte dirke serije SloEnduro v Dražicah na Hrvaškem.

Duh dirkanja na dveh kolesih je na Grobniškem polju zopet zaživel, tokrat na drugi, zahodni strani od legendarnega dirkališča, ki je nekdaj gostilo VN Jugoslavije v motociklizmu. Namesto motornih koles pa so bila v igri gorska. Trnduro, ki so ga člani kluba Team Rodeo z Reke priredili že petič, je privabil 80 tekmovalcev iz petih držav. Udeležba res ni bila ogromna, saj tudi vremenska napoved ni bila prav rožnata.

V soboto je bilo v času treninga na trasah petih hitrostnih preizkušenj še sončno. Nekaj dežja je padlo ponoči, nekaj še v nedeljo čez dan, a zaradi gostih drevesnih krošenj in dobre zemlje je proge komaj kaj namočilo, le temno je bilo ves dan v gozdu.


Foto Ivan Duran

Dvoboj

Zgodba dneva je bil dvoboj med Avstrijcem Maxom Fejerjem (Team Dorrong) in branilcem naslova prvaka SloEndura Vidom Peršakom (Orbea Enduro Team), ki je tudi boj za naslov letošnjega skupnega zmagovalca. Novi avstrijski prvak je dobil prvo in tretjo hitrostno preizkušnjo, Peršak pa je bil najhitrejši v drugi. Vse z majhnimi razlikami, tako da je po treh od petih etap Fejer vodil za 1,25 sekunde. Peršak je šel v četrti etapi nato na vse ali nič ter povedel za 5,58 sekunde, nato pa je že na vrhu pete, zadnje, strgal verigo.


Vid Peršak, foto Ivan Duran

S skupnim časom hitrostnih preizkušenj 17 minut, 53 sekund in 93 stotink je po 40 km na kolesu in 1250 vm vzponov in spustov Fejer osvojil svojo drugo zmago v SloEnduru, Peršak je na drugem mestu zaostal za 10 sekund in 2 stotinki. Drugi Avstrijec Peter Mihalkovits (Radwelt MK Factory Racing) je bil tretji z zaostankom 33,58 za zmagovalcem.

Pred finalom serije, Endurom Grozni 13. oktobra v Grožnjanu, Fejer v skupni razvrstitvi vodi za 250 točk pred Peršakom, Mihalkovits je tretji. Zmagovalec dobi 400 točk, drugouvrščeni 300 in tretjeuvrščeni 250 točk. Če Peršak na finalu zmaga, mora biti Fejer za skupno zmago drugi. Napeto bo.


Gorana Težak, foto Ivan Duran

Tudi pri ženskah …

Podobno se je dirka razpletla pri ženskah, kjer je zmagovalka Krvavca Tina Perše (Calcit Bike Team) vodila od druge hitrostne preizkušnje, nato pa jo je v zadnji upočasnil predrt plašč in je zmago prepustila hrvaški prvakinji Gorani Težak (Adrenalina MTB Team). Avstrijka Yana Dobnig (Team Dorrong), ki je dirko izpustila, ostaja na vrhu lestvice, a Peršetova zaostaja le za sto točk, tako da tudi pri damah naslov še zdaleč ni odločen.

Fejer in Težakova sta dobila tudi Kendino SuperEtapo. To je bila preizkušnja na novi progi Brlog, prva etapa dneva.

V kategorijah

Filip Vunjak (BK Opušeno) je bil najhitrejši v kategoriji Master 1 in peti v absolutni razvrstitvi. Domači tekmovalec Alen Smolić (BBK Team Rodeo) je zmagal med mladinci, skupno je bil šesti. Avstrijec Walter Ziedler je zmagal v kategoriji Master 2, Martin Brus (Kamplc Racing Team) pa je bil tokrat edini v kategoriji Master 3. Celo osamljeni e-MTB jezdec je bil na progi, Iztok Slapnik (Golovec trails), tri etape dolgo dirko kategorije U15 pa je dobil domačin Sebastjan Kinkela (BBK Team Rodeo).

 

Vrstni redi na sloenduro.com


Najhitrejših pet, foto Ma Tej

Zmagovalca sta povedala

Max Fejer: “Odličen vikend je bil. Že na treningu je bilo super, zelo sem užival, danes pa sem napadel, še bolj, ko me je Vid prehitel. Na koncu strgal verigo, jaz pa sem zmagal. Veselim se, da grem na finale kot vodilni.”

 

Gorana Težak: “Naporen vikend. Prva etapa je bila super, druga katastrofalna, tretja še slabša … Četrta je bila dobra, v petek pa je Tina predrla gumo in to je bilo to. Letos nisem veliko dirkala, malo zaradi dela, malo zaradi slabe forme in pomanjkanja volje za trening. Zdaj pa še Enduro Grozni na domačem terenu!”

{loadposition inside}
 

Enduro Grozni, klasični finale

Sezona SloEndura se bo še enkrat zaključila v Grožnjanu v Istri z dirko Enduro Grozni, ki jo prireja BBK Grožnjan. Datum je nedelja 13. oktober. Staro mestece, picerija, sladke stezice nad dolino Mirne … vse to bas čaka. Se vidimo v Grožnjanu!

 

A pred Groznim sta v koledarju še zadnji dve prireditvi serije SloEnduro 4Fun, obe v Sloveniji: Enduro Kočevje v MTB trail centru Kočevje bo v seriji debitiral v soboto 14. septembra. Teden dni zatem, v nedeljo 22. septembra, pa se vrne lanska uspešnica, Golovec trails Ljubljana. V koledar serije 4Fun

Na naslovni fotografiji je Max Fejer, foto Ivan Duran

Sledite nam