19. septembra 2011

Mariborski Den Devils Dirt Jump Contest zbral 34 udeležencev: MTB, BMX, mlajši od 16 … Kardeljevo poročilo in izbor sedmih avtorjev v fotogaleriji.

V soboto je bilo na mariborskih mestnih dirtih spet pestro. Poroča (spet z berglami ob pisalni mizi) prireditelj Marko Draguljić – Kardelj:

In, za nami je že tretja izvedba Den Devils Dirt Jump Contesta. Letos nam je vreme seveda šlo odlično na roko ter dopustilo, da so skoki bili zelo tekoči ter pokazali, da je kar nekaj truda in časa vloženega v njih. Tudi 34 tekmovalcev je precej dobra številka, glede na to, da gre sezona proti koncu in marsikateri tekmovalec ni več v enem kosu.

Ker pa na mladih svet stoji, je prav, da začnem članek z njimi! Tudi letos je bilo precejšnje število mladih nadobudnežev, tako da smo mirne vesti uvedli kategorijo do 16 let, ki se je lansko leto izkazala kot odlična priložnost mladim, da se izkažejo, saj tudi v tujini v večini primerov tekmujejo z odraslimi. Vsi udeleženci sobotnega dogajanja pa smo verjetno enotni, da bo ta kategorija morala postati stalnica, saj je bil nivo skakanja letos visoko nad pričakovanji. Mladinci so skakali prav vse linije, vključno z največjo, ter med skaknjem izvajali trike, kot so: backflipi, superman seatgrabi, 720, tailwhipi, 360 kombinacije, ter raznorazne kombinacije, tako da nas za podmladek ne skrbi!

Z najbolj tekočimi skoki ter pestrim naborom trikov je letos zmaga padla v roke domačinu Reneju Muršecu. Na drugo mesto je priskakal Hrvat Roko Kodrić, ki salte ter vse ostale vragolije izvajal celo brez zavor. Na tretjem mestu pa se je znašel še en domačin Jaša Jeler, ki je prav na ta dan izvedel tudi svojo prvo salto!

Takoj za mladinci so skoke napadli vozniki 20-palčnih koles, oz. bmxerji, ki so imeli za razliko od kategorije U16, ki je imela na voljo 3 vožnje, 45-minutni session oz. svobodno skakanje, ki ga je seveda spremljala petčlanska sodniška ekipa iz vseh disciplin kolesarjenja (Jure Logar, Matej Stapič, Luka Verstovšek, Davor Jug, Damir Bukvić). Kljub reku, da več glav več ve, so imeli sodniki precej težko delo, saj se je tudi v tej kategoriji vrtelo v vse smeri … tudi tu je zmagal domačin, prav tako lanski zmagovalec Domen Fekonja, ki je imel daleč najvišje skoke, 360, 720 … seveda vse na največji liniji. Na drugo mesto se je uvrstil 28-letni Tržičan Jure Jelovčan, novopečeni očka, ki je navduševal z zaporednimi 360 obrati, ki jih je zaključil z backflipom ali frontflipom! Tretje mesto si je pa priboril še en Mariborčan Martin Gruber, ki je brez zavor obvladoval vse linije vklučno z zanimivimi kombinacijami. Omeniti velja tudi univerzalnega tekmovalca vseh disciplin Janija Fučko iz Ajdovščine, ki je številni publiki jemal dih z triki iz motokrosa, kot so heelclicker ter cliffhanger, ki je seveda izjema v dirt jumpu.

Ko so BMX vozniki opravili svoje ter zagreli publiko s pomočjo domačega komentatorja, olimpijca v smučarskem krosu Filipa Flisarja, je le ta na zaletišče poklical MTB voznike ter ukazal boj za stopničke. Mednarodna konkurenca z imeni, kot so Mislav Mironović (Hrvaška), Patrik Polzleitner (Salzburg), Goran Jurica (Hrvaška) in ostali ni pomenila nič druga kot tesne boje z največjimi triki. Seveda se je takoj pokazalo, da bo za stopničko potrebno izvajati trike čez največje skoke, čez katere se je pokazalo, kdo je iz pravega testa … Med njimi je vsekakor tudi letošnji ter lanskoletni zmagovalec Primož Tanko iz Ribnice, ki je s tekočimi linijami izvajal tailwhipe, backflipe, 360 no hand čez največje skoke ter premagal prav izzivalca, ki je tudi lansko leto pristal na 2. mestu. Lokalec, ki skrbi tudi za izgled skakalnic ter jih pozna sleherni kamenček na njih, Mariborčan Timi Drvarič, je s tekočim stilom ter supermani, 360, no handerji premagal tretjeuvrščenega Red bullovega voznika Mislava Mironovića. Mislav je dvigoval nivo z backflip no hand čez največji skok na parku, double tailwhipi, backflip tabletopi ter čudovitimi supermani.

Mislav, ki je že na zemlji pokazal veliko, je v zadnjem dogodku dneva pometel z konkurenco na EVIL EYE BEST TRICK contestu na Bag Jump, orjaško blazino, kjer je publika uživala v precej velikih padcih, ki so se po zaslugi ogromne blazine končali brez ene same poškodbe. Mislavu je blazina omogočila uspešno izvedene trike, kot so double backflip, frontflip no hand, backflip double tailwhip, backflip barspin. Tako si je prislužil zgoraj omenjena adidasova očala.

Torej, vzdušje je bilo, publika ter tekmovalci so uživali, kar pa daje organizatorjem društva Den devils največje zadovoljstvo ter jih žene naprej. Vsi se seveda zahvaljujemo zvestim sponzorjem: Lumar, Den sport, Factory store, Burn, 69 slam, Adidas eyewear, Madness, trgovina Enduro, Tudis, Evolution bmx, Sound Biro in ostali, brez katerih vsega tega seveda nebi bilo. Se vidimo drugo leto 😉

Več za najbolj zvedave
Den Devils facebook
fotogalerija Jerneja Zadravca na scrcrw.com
poročilo na blogu Mateja Stapića

Na uvodni fotografiji mariborski bmx dirt kralj Domen Fekonja, foto Rok Lah.

Avtorji fotografij v galeriji: Tamara Divjak, Simon Krajnc, Žiga Kranjc, Rok Lah, Tomaž Strmčnik, Grega Štrucl, Jernej Zadravec.

Sledite nam