Tiago Ferreira, Everesting
25. julija 2020

Visokoraslemu Portugalcu, aktualnemu evropskemu prvaku v disciplini maraton, je uspel neverjeten podvig. V manj kot štiriindvajsetih urah je premagal višino dveh Mount Everestov.

Everesting, najpopularnejša disciplina med pandemijo koronavirusa, je bil izziv za marsikaterega vrhunskega gorskega kolesarja. V Sloveniji sta se podviga lotila tudi Peter Vesel in Srečko Križnič in ga oba, s kolesarjenjem na Slivnico, tudi uspešno končala. Srečko je grizel celo do 10.000 višinskih metrov.

Kdo je Tiago Ferreira?

Enaintridesetletni Portugalec je svojo profesionalno gorskokolesarsko kariero začel leta 2013 in v zadnjih nekaj letih nanizal vrhunske rezultate v disciplini maraton. Med leti 2013 in 2015 je bil državni prvak v maratonu, leta 2014 je osvojil prvo mesto na Tour of Catalonia, nato pa leta 2016 postal svetovni prvak in evropski podprvak. Leto zatem je na svetovnem prvenstvu osvojil srebro, na evropskem pa zlato. Naslov evropskega prvaka je osvojl tudi lani.

Tiago Ferreira, Everesting

Everesting

1500 metrov dolg vzpon z 214 višinskimi metri je prevozil triinosemdesetkrat. Z vzponi in spusti se je nabralo skoraj 248 kilometrov, vmes pa mu je uspelo prevoziti neverjetnih 17.753 višinskih metrov!

Izziva se je lotil v San Pedru do Sol na Portugalskem. Najhitreje se je povzpel v prvem od 83 poizkusov, ko je vzpon premagal v osmih minutah in 32 sekundah. Dolgo časa je vzdrževal ritem med devet in pol in malo manj kot enajstimi minutami na vzpon. Zadnjega, triinosemdesetega, je odpeljal v točno trinajstih minutah. Svoj dvojni everesting je končal v 23 urah, 29 minutah in 34 sekundah in za 57 višincev presegel dvojno višino najvišje gore na svetu.

Ferreira in ekipa sedaj čakajo na uradno potrditev rezultata. Njegov podvig naj bi bil potem zabeležen kot uradni svetovni rekord vzpenjanja z gorskim kolesom.

Časovnico najdeš na tiagoferreira.stopandgo.net.

Fotografije Foto Hugo Silva / Red Bull Content Pool

Preberi še

Srečkovih magičnih 10000
Slivnica je višja od Everesta

Sledite nam