15. marca 2019

Slovenska MTB skupnost se ponovno pridružuje mednarodni akciji urejanja poti Take Care of Your Trails. Poudarek na 20. aprilu. Vsa navodila so tu.

Pri slovenski koordinaciji letošnje vseevropske akcije urejanja poti Take Care of Your Trails so nam pripravili izčrpno napoved z vsemi informacijami, ki jih potrebujete, če se želite prispevati svoj čas in svojo strast. Tako da nimamo druge izbire, kot da besedilo objavimo v celoti:

 

Slovenska MTB skupnost se ponovno pridružuje mednarodni akciji urejanja poti Take Care of Your Trails!

Združena koordinacija konzorcija Odprimopoti.si in Komisije za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije vas 20. aprila vabi k urejanju planinskih dvonamenskih in drugih gorsko kolesarskih poti.

Akcija “Take Care of your Trails” (TCoYT) temelji na dveh uspešnih dogodkih, ki jih je organizirala organizacija Developing Mountain Biking in Scotland (DMBinS). Leta 2017 je IMBA Europe sprejela koncept in delala v partnerstvu z DMBinS, da bi TCoYT spremenila v vseevropski dogodek. Cilji kampanje TCoYT so spodbujanje urejanja poti in izboljšanje podobe našega športa, prepoznavanje dela številnih MTB prostovoljcev, spodbujanje novih ali krepitev obstoječih partnerstev ter svetovanje, kako vzpostaviti skupnost, ki poti ureja.

V letu 2017 je Slovenija po izpeljanem dogodku prejela laskavo priznanje za najboljšo MTB skupnost na stari celini, saj smo imeli največ udeležencev akcije med vsemi državami. Na tisti aprilski vikend je v Sloveniji 500 prostovoljcev uredilo več kot 100 km poti. Lahko letos to številko še izboljšamo?

Letošnja akcija se bo odvijala po vsej Evropi od 6. aprila do 5. maja. Koordinatorji v Sloveniji smo se zaradi boljše promocije in večje udarnosti dogodka odločili, da bomo poskusili večino akcij izvesti v soboto, 20. aprila 2019. Vse zainteresirane prostovoljce vabimo, da se pridružite kateri od akcij, organizatorje skupin pa, da sledite postopku spodaj in prijavite svojo skupino.

Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije bo poskrbela za promocijo akcije med planinskimi društvi, še posebej tistimi, v katerih so aktivni tudi turni kolesarji (turno kolesarski odseki). V sodelovanju z markacisti planinskih društev bomo očistili in obudili kakšno od starih, zaraščenih poti, ter uredili tudi poti, ki jih poleg pohodnikov pogosteje uporabljajo tudi kolesarji.

 

Imate svoje poti, ki jih želite urediti?

1. Če dogodka ne morete organizirati 20. aprila, si izberite katerikoli alternativen datum med 6. 4. in 5. 5. 2019.

2. Prijavite se kot organizator in svojo akcijo registrirajte na spletni strani dogodka: www.takecareofyourtrails.com

3. V kolikor ste član PZS oz. lokalnega planinskega društva, se za urejanje planinskih poti povežite z njimi.

4. Spletno ali Facebook stran vašega dogodka posredujte konzorciju Odprimopoti.si, ki bo poskrbel za promocijo (po elektronski pošti na odprimo.poti@gmail.com)

5. Nadaljnja navodila boste organizatorji s strani IMBA Europe in konzorcija Odprimopoti.si dobili v dneh pred dogodkom.

 

Ste prostovoljec, poti uporabljate in bi radi pomagali pri urejanju?

Na spletni straneh TCOYT ali Komisije za turno kolesarstvo poiščite skupino v vaši bližini in se ji pridružite. Akcija temelji na prostovoljstvu, zato bo vsaka pomoč še kako dobrodošla!

 

Izbira odsekov poti za urejanje

• Osnovni cilj akcije je čiščenje in urejanje poti za vse uporabnike poti, ne le urejanje poti in objektov za kolesarje.

• Veliko poti potrebuje le dobro spomladansko čiščenje – odstranjevanje odpadlega materiala s poti (listje, veje), rezanje vej, ki rastejo na pot, popravki odvodnjavanja. Ker smo prijazni, bomo seveda pobrali tudi smeti, ki jih najdemo ob poteh.

• Odseke poti in dela, ki se bodo izvajala, organizatorji preglejte in določite vnaprej.

• Najbolj primerno bi bilo, da se o ustreznih odsekih pogovorite z lokalnim planinskim društvom in markacisti ter akcijo na planinskih poteh izvedete v sodelovanju (vsekakor pa ob vednosti tistih, ki skrbijo za poti).

• Popravke na lesenih objektih (stopnice, mostički, ograje) izvajajte le, če imate ustrezne izkušnje s takimi deli.

 

Udeleženci, oprema

Idealna skupina je velika okrog 5 do 10 udeležencev. Poskrbite za ustrezno orodje in zaščitno opremo, zahtevnejša dela (delo z motorno žago ali drugo mehanizacijo) naj opravljajo le ustrezno usposobljene in zaščitene osebe. Večje skupine razdelite v več manjših, vsaka naj se loti svojega odseka, vsako skupino naj vodi izkušen trail builder.

 

Prijave

Zaradi lažje organizacije in morebitne delitve v več skupin priporočamo, da vnaprej poskusite pobrati prijave udeležencev.

Pokažimo, da smo kolesarji aktivni in odgovorni, da spoštujemo naravo in vse uporabnike poti, predvsem pa, da smo pripravljeni prevzeti svoj del odgovornosti za odlične odnose na poteh in za urejanje poti. Ne samo “naših” poti, ampak takih, ki jih uporabljajo vsi uporabniki – pohodniki in kolesarji.

 

Država z najboljšo MTB skupnostjo bo nagrajena na dogodku IMBA Europe Summit 2019 v Silkeborgu na Danskem med 9. in 11. majem 2019.

 

Dogodek na Facebooku

Stran TCoYT www.takecareofyourtrails.com

Komisija za turno kolesarstvo pri Planinski zvezi Slovenije: ktk.pzs.si

 

Preberi/oglej si še

Vikend vzdrževanja poti bo letos mesec

V živo s Tadejem Tekavčičem o Golovec Trails, TCoYT …

Sledite nam