Tanja Žakelj
5. januarja 2023

Naša najboljša tekmovalka v olimpijskem krosu se poslavlja od ekipe Unior-Sinter Factory Racing, a še vedno ostaja del KD Rajd.

Objavljamo sporočilo ekipe Unior-Sinter Factory Racing o slovesu od Tanje Žakelj. Ime ekipe, za katero bo slovenska prvakinja nastopala odslej, še ni znano.


V zimskih mesecih, ki so vodili proti tekmovalni sezoni 2013, si niti Tanja Žakelj niti člani ekipe pod sponzorstvom Uniorja, v današnji verziji Unior-Sinter Factory Racing, nismo mislili, da bomo skupaj spisali neverjetno zgodbo o uspehu in dosegli nekatere izmed največjih uspehov slovenskega kolesarstva. Po desetletju skupne poti bo Tanja oblekla nov dres, še vedno pa ostaja povezana s Kolesarskim društvom Rajd, ki stoji za edino slovensko profesionalno gorskokolesarsko ekipo.

Unior Tools Team in prva članska zmaga v svetovnem pokalu

Začetek dirkaške sezone 2013 je prinesel veliko presenečenje, saj prestop Tanje Žakelj, takrat že uveljavljene tekmovalke z odličnimi nastopi v mladinskih kategorijah in članskimi uvrstitvami v prvo petnajsterico svetovnega pokala, v spustaško ekipo Unior Tools Team, rojeno v letu 2010, vsekakor ni bil na prvo žogo. Nepričakovano sodelovanje je takoj prineslo rezultate in zmage na dirkah kategorij UCI C1/C2, a to je bilo šele ogrevanje. Že na prvi dirki svetovnega pokala v sezoni, gostil jo je nemški Albstadt, je Ledinka dosegla 4. mesto in z mahanjem z odra za zmagovalce (v tej disciplini stopi nanj prvih pet) poskrbela za začetek prave evforije.

Teden dni kasneje je v nepozabnem finišu dirke v češkem Novem Mestu na Moravskem ugnala svojo veliko tekmico, Poljakinjo Majo Wloszczovsko, in sebi, ekipi in Sloveniji privozila prvo zmago v svetovnem pokalu v gorskem kolesarstvu! Sledila je še ena zmaga v svetovnem pokalu (Val di Sole, Italija), nato pa naslov evropske prvakinje v olimpijskem krosu, peto mesto na svetovnem prvenstvu ter še skupna zmaga v seštevku svetovnega pokala. Sanje so se uresničile, zgodovina je bila spisana.

V dresu vodilne v seštevku svetovnega pokala.

Tanja Žakelj o začetkih z ekipo:

“Dobro se še spomnim prvega pogovora s Tinetom v Ajdovščini, kjer sva se oba bolj kot ne za zabavo udeležila dirke v enduru. Ponudil mi je mesto v ekipi in mi s tem omogočil nadaljevanje že do takrat zelo uspešne športne poti. Hvaležna sem mnogim, ki so pripomogli k temu, da je moja športna pot potekala tako, kot je. Vsi uspehi, predvsem pa ljudje, mi bodo za vedno ostali v najlepšem spominu.”

Nadaljevanje uspešne zgodbe

Sinergija z ekipo, ki je tudi v disciplini olimpijskega krosa naredila marsikaj drugače, je tudi v sezoni 2014 prinesla velike uspehe, najbolj so seveda odmevali zmaga na evropskem prvenstvu v Nemčiji ter več uvrstitev na zmagovalni oder svetovnega pokala. Naslednji veliki mejnik so bile olimpijske igre v Braziliji, kjer je Tanja osvojila 13. mesto, hkrati pa je bilo to tudi edino tekmovanje, na katerem svojega rezultata ni uspela izboljšati v okviru Uniorjeve ekipe; na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu je bila namreč deseta.

Prevrtimo čas naprej do leta 2022, po letih vzponov in tudi padcev, do nove izredne sezone, v kateri se je Tanja Žakelj znova prebila v sam vrh svetovnega pokala, redno dosegala uvrstitve za prvo deseterico ter znova vse to dosegla s svojevrstnim pristopom. Vsi ti rezultati pa so prinesli tudi novo priložnost, ki jo je Tanja zagrabila z obema rokama. Ob tem ostaja članica Kolesarskega društva Rajd, seveda vedno z odprtimi vrati pri vseh projektih društva.

Tanja Žakelj:

“Na koncu sezone 2022 se mi je ponudila priložnost za prestop in po premisleku ter prvih dogovarjanjih sem se odločila za spremembo. Pretehtala je predvsem misel, da imam priložnost biti del ekipe, ki je usmerjena izključno v olimpijski kros. Veseli me, da se kros razvija tudi v Rajdu. Želim si, da bi nam vsem in vsakemu posebej uspelo narediti največ in najbolje iz pogojev, izkušenj in znanja, ki ga imamo.”

Tine Mahkovec, direktor ekipe in predsednik KD Rajd:

“Tanji bomo večno hvaležni, da je ekipo in klub postavila na globalni zemljevid in potisnila nivo športa v Sloveniji na naslednjo raven.
V vseh letih se je med nami spletla močna prijateljska vez, ki bo zagotovo ostala še leta naprej. Veseli smo, da kljub vsemu Tanja ostaja del Rajda, saj bomo tudi z njeno pomočjo ustvarili nove vrhunske tekmovalce in speljali še marsikateri projekt.”

Grega Stopar, vodja ekipe Unior-Sinter Factory Racing:

“V ekipi smo imeli v vseh teh letih veliko odličnih tekmovalcev, vendarle pa Tanja v marsičem izstopa. Ne samo zato, ker je bila večji del naša edina tekmovalka v olimpijskem krosu, ampak ker je s svojo marljivostjo in odločnostjo, prav tako pa s premišljenostjo, zgradila zgodbo o uspehu ter nas ob tem naučila ogromno. Skupaj smo prepotovali svet in doživeli marsikaj lepega, porazi – kar je v primeru Tanje pomenilo rezultate, o katerih mnogi le sanjajo – pa so nas naučili marsikaj, predvsem da ne smeš nikoli obupati. Po več sto skupnih dirkah se še vedno povsem živo spomnim, kako sem jo pričakal v ciljni areni, tiste na pol deževne nedelje na Češkem, ko je Tanja prvič stopila na vrh odra za zmagovalce v svetovnem pokalu in nas vse skupaj ponesla v nove višave. V tistem trenutku so se spremenila tudi naša življenja in za to ji bom večno hvaležen.”

Z mislijo na Pariz 2024

Tanja je z Uniorjevo ekipo dosegla svetovno odmevne zmage, tudi zaradi nje se je spremenil način dirkanja v olimpijskem krosu, osvojila je številne naslove državne prvakinje in predvsem sebi in vsem ostalim dokazala, da je vse mogoče. Vsekakor pa še ni rekla zadnje besede in z mislijo proti Parizu 2024 ji v imenu ekipe in vseh sodelavcev in partnerjev želimo vse dobro in naj še naprej dirka tako kot sama najbolj zna!

Fotografije Grega Stopar @stopargrega

Preberi še

Gorskokolesarska tržnica 2022/23

Sledite nam