27. oktobra 2011

Uspešen krst za slovensko šampionko v bolj spustaški, a še vedno vzdržljivostni disciplini. Kordež in Štrancar med zvezdniki med trideseterico in nedaleč od stopničk v kategorijah.

Sezona enduro tekmovanj v Evropi se je minuli konec tedna zaključila v mestecu Finale Ligure nedaleč od Genove v Italiji. Italijanski so s svojo serijo Superenduro med vodilnimi v razvoju te discipline, bolj zares enduro morda jemljejo le še Francozi, ti pa imajo do Finala tudi le streljaj, zato jih je bilo veliko med udeleženci.

Konkurenca je bila morda najmočnejša v zgodovini endura. Specialistom so se pridružili še predstavniki drugih plemen, aktivni ali upokojeni tekmovalci v krosu in spustu, freeriderji in še kdo. Marsikdo prvič.

Na štartu je bila tudi slovenska ekipa Orbea Geax, bolj znana po uspehih v krosu. Športni direktor Primož Štrancar je že imel izkušnje z domače dirke na Javorniku in s pokala narodov poleti v Sauze d’Oulxu. Zaključek sezone na malce bolj robustnih kolesih (seveda na hišnih Orbea Rallon) se mu je zdel za njegove varovance v krosu primeren zaradi druženja in širjenja obzorij. Njega samega pa zanima tudi organizacijska plat, saj si želi pomagati pri razvoju te discipline v Sloveniji.

Dirka je bila zgodovinska za enduro, je večkrat ponovil oče italijanskega Superendura Enrico Guala. Pred kratkim so pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) objavili, da bodo za sezono 2013 pripravili prvi mednarodni koledar disciplin “gravity enduro” in so za ta namen postavili tudi koordinatorja. Chris Ball, ki je zdaj odgovoren za to pleme pri UCI, je bil tudi v Finalu. “Čaka nas veliko dela, poenotiti moramo pravila, izoblikovati discipline, pripraviti svetovno lestvico,” pravi Chris.

Finale

Finale Ligure je italijanska obalna prestolnica športov v naravi. Dostojni hribi tu rastejo prav iz morja. Poleg planinarjenja in plezanje je v prvi ligi športov tu še gorsko kolesarjenje po skalnatih in prašnih poteh z bajnimi razgledi. Kot predsezonsko bazo za priprave so Finale že odkrili naši spustaši. Tu prirejajo tudi eno največjih 24-urnih mtb dirk v Evropi, pa vrsto manjših prireditev. V mestecu je nekaj “shuttle” služb, ki kolesa in kolesarje potegnejo na bližnje vrhove. Tudi cestnih kolesarjev je kot povsod v Italiji veliko, tu pa čez hrib Le Manie, s katerega sta šli 4. in 5. hitrostna preizkušnja endura, okrog 200. kilometra vodi tudi spomladanska klasika Milano-San Remo.

50 km dolga trasa enduro preizkušnje je imela približno 1600 metrov vzpenjanja ter vmes predvsem navzdol usmerjenih pet hitrostnih preizkušenj. V nekako petih urah na kolesu je za najhitrejše to pomenilo okrog pol ure dirkanja. Vse to v nedeljo, v soboto pa za ogrevanje zvečer kratek ulični prolog.

Osrednje prizorišče je bilo na glavnem trgu strnjenega, pod hrib stisnjenega sredozemskega mesteca. Hitrostne preizkušnje so se začenjale na bližnjih hribih in se zaključevale skoraj na ulicah. Predstavljajte si dirko s prireditvenim prostorom na Tartinijevem trgu v Piranu, nad njim pa nekaj večje vzpetine.

Izid

Vrh so si po pričakovanju razdelila velika imena – najhitrejši je bil specialist Remy Absalon pred francoskim rojakom Nicolasom Vouillozom. Italijan Sottocornola je pri nas manj znano ime, a v Italiji veliko v enduru. Dan Atherton se je moral zadovoljiti s 4. mestom in drugim v starostni kategoriji za Absalonom. Sledil je še en Britanec Alex Stock (tisti, ki je letos na DH na Psunju na enduro kolesu šokiral naše spustaše), 6. mesto pa je bilo za Italijana Andrea Bruna dovolj za skupno zmago. Dobro je šlo debitantu Robi Kordežu s 23. in Primožu Štrancarju s 30. mestom v aboslutni razvrstitvi, v svojih starostnih kategorijah sta bila 5. oziroma 6.

Pri damah se je Tanja Žakelj pustila prehiteti le lanski svetovni prvakinji in letošnji zmagovalski svetovnega pokala v spustu, Britanki Tracy Moseley, ki ima v zadnjih tednih že nekaj izkušenj z endurom na festival Roc d’Azur in etapni preizkušnji Trans-Provence.

Končni vrstni red absolutno
1. Remy Absalon (Fra, Commencal) 21:17,5
2. Nicolas Vouilloz (Fra, Lapierre) +37,0
3. Davide Sottocornola (Ita, GT-360) +41,0
4. Dan Atherton (VB, Commencal) +44,7
5. Alex Stock (VB, Kona Nissan) +1:09,8
6. Andrea Bruno (Ita, Ready2Ride) +1:11,8

23. Robert Kordež (Slo, Orbea Geax) +3:22,1 – 6. v kategoriji
30. Primož Štrancar (Slo, Orbea Geax) +3:44,8 – 5. v kategoriji
70. Tracy Moseley (VB, Trek World Racing) +11:46,9
124. Tanja Žakelj (Slo, Orbea Geax) +13:27,9 – 2. ženske
138. Primož Gams (Slo, Orbea Geax) +14:05,9
166. Jernej Sobočan (Slo, Orbea Geax) +15:03,9
316 uvrščenih
Vsi vrstni redi po etapah

www.superenduromtb.com

Na uvodni fotografiji ekipa Orbea Geax na plaži po vrnitvi z zadnje hitrostne preizkušnje. Od leve: Tanja Žakelj, Robi Kordež, Primož Gams, Primož Štrancar in Jernej Sobočan. Foto AD.
Fotografije v galeriji: superenduromtb.com, Luca Dreos in Andrej D.

Sledite nam