Freestyle luči
Wheelbase Devil's trails Ride Murska Sobota Freestyle logo
9. avgusta 2015

Tanja Žakelj na krosu svetovnega pokala v Ameriki šesta, Blaža Klemenčič deseta. Zmagala je Pauline Ferrand Prevot.

Dirka preobratov

V Windhamu v državi New York na predzadnjem krosu v letošnjem svetovnem pokalu so dekleta začela peklensko. V vzpon na vso moč in poizkusiti spraviti v težave Jolando Neff. Z Jolandino manjšo napako jim je to tudi uspelo. V drugem krogu je Pauline Ferrand Prevot pospešila in prevzela vodstvo s Catharine Penderel na drugem mestu in Blažo Klemenčič na tretjem. Ta konstelacija je trajala kak krog. Pozneje je Penderelova morala spustiti, ker je bil tempo prehud in Annika Langvad je s svojo močjo prišla na drugo mesto.

V predzadnjem krogu sta Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič prišli skupaj na osmem mestu. Tanja je do konca dve mesti še pridobila, Blaža pa dve izgubila. Jolanda Neff se je, čeprav je je bila po prvem krogu okoli petnajstega mesta, zbrala in do konca na vzponu in še posebej spustu pridobivala mesto za mestom in na koncu prišla do drugega mesta.

Zmago je tako odnesla Pauline Ferrand Prevot s samostojno dirko pred Jolando Neff in Anniko Langvad.

Naši dve sta opravili povsem različni dirki. Blaža z boljšimi štartnimi krogi je pozneje malo popustila, Tanja Žakelj pa je startala malo rezervirano in v zadnjih krogih pridobivala pozicije. Tako je Tanja prišla na šesto mesto, Blaža pa na deseto. Za obe sta to najboljša rezultata sezone.

Tanja in Blaža sta tako v dobri formi pred finalom pokala v Val di Sole čez štirinajst dni in svetovnim prvenstvom v začetku septembra v Andori.

Tanja:
“Po glavi se mi vrti pesem ‘Tako blizu, pa tako daleč’, a sem vseeno zelo vesela šestega mesta v Windhamu. Napredujem in to je tisti načrt, ki se ga sedaj držim. Proga v Windhamu mi običajno ustreza, je specifična z dolgim vzponom in tehnično nezahtevnim spustom. Hkrati so bili tudi pogoji, ki mi ustrezajo. Le to mi ni ustrezalo, da je bila podlaga zelo, zelo prašna in v štartnem krogu sem se počutila kar malo izgubljeno. Potem sem se osredotočila nase, iskala linije in skrbela, da nisem naredila napake. Velike razlike se niso naredile, ko sem prišla v svoj ritem sem samo še stopnjevala tempo in izkoristila svoje prednosti.“

Tanja Žakelj ob tem še odkrito priznava, da je v Windhamu ciljala na uvrstitev med prvih pet, kljub temu pa je z dosežkom zadovoljna in samozavestno gleda na preostale dirke sezone.

Blaža:
“Kratko in jedrnato. Zelo sem zadovoljna. To je moj najboljši rezultat letos. Noge so bile dobre, zato sem na štartu in v prvem krogu mogoče malo pretiravala. A vendar; brez tega v svetovnem pokalu dober rezultat ni mogoč”

Moška tekma na nož

Pri moških se je od drugega kroga naprej, ko je skupaj ostala trojica Manuel Fumić, Julien Absalon in Nino Schurter, odvijala borba na nož. Manuel je na spustih našel neverjetne linije in na njih prehiteval tako Absalona kot Schurterja. Bitka ni bila odločena do zadnjega vzpona, ko je Manuel le moral popustiti pred Absalonovim tempom. Le ta pa je moral na skalnatem spustu spustiti mimo Schurterja, ki je odpeljal noro Fumičevo linijo.

Tako je Schurter prišel v cilj prvi z minimalno prednostjo pred Julienom Absalonom in Manuelom Fumićem, ki je odpeljal eno boljših in atraktivnejših dirk v karieri.

Svetovni pokal se nadaljuje čez štirinajst dni v italijanskem Val di Sole.

FotogalerijaWindham XCO v sliki

Foto: Grega Stopar

Rezultati

Freestyle luči
Wheelbase Ride Murska Sobota Devil's trails Freestyle logo
Sledite nam