8. oktobra 2012

Tanja Žakelj zmagovalka, Robi Kordež prvič na stopničkah na šprint dirki italijanske serije Superenduro v Gemoni. Urban Ferenčak na svoji prvi dirki 10.

Dirkanje v disciplini enduro v Italiji cveti na severozahodu in tudi kje nižje, odlično organizirana in priljubljena nacionalna serija Superenduro pa se je na severovzhod vrnila po dveh letih. Gemona v Furlaniji je v nedeljo gostila šesto in zadnjo preizkušnjo serije v krajši, šprinterski inačici. S štirimi hitrostnimi preizkušnjami in skupnim časom zmagovalca dobrih 16 minut pa to pomeni le nekaj minut krajšo dirko od klasične “Pro” in približno tako dolgo, kot so dirke pri nas.

Med manj kot stoterico nastopajočih se je na štartu pojavilo kar deset Slovencev. Pa niso bili le za število. Tanja Žakelj, ki se je v enduro prvič poskusila lani na finalu serije v Finale Ligure, je z velikim naskokom ugnala četverico italijanskih tekmic.
Robert Kordež je prvič v seriji Superenduro, v kateri kar redno nastopa že drugo sezono, stopil na stopničke za najhitrejše v absolutni razvrstitvi. Na tretjem mestu je zaostal le za skupnim zmagovalcem Manuelom Duccijem in za prvakom Davidom Sottocornolo. Razen teh dveh je z vrha Superendura res manjkalo kar nekaj najhitrejših, saj so šprinterske dirke na splošno recimo temu “druga liga” serije, z ločenim točkovanjem.
Na svoji prvi enduro dirki se je več kot solidno odrezal reprezentant v krosu Urban Ferenčak z 10. mestom in le dobro minuto zaostanka za Kordežem.

“Nisem se niti toliko ukvarjala z dekleti, raje sem se primerjala z našimi fanti,” pravi Tanja, ki je resnici na ljubo v drugi preizkušnji, ko je Primož Štrancar z defektom izgubil vse možnosti za dobro uvrstitev, od Slovencev zaostala le za Robijem.
“Od lanskega leta sem dobila občutek za to kolo, čeprav se med sezono z njim nisem kaj dosti vozila,” še pove. Nastopila je z Orbeo Rallon, orožjem svoje lanske ekipe.
“Napredujem, nastopila sem samozavestno in brez tveganja. Zame je bil to čisti užitek. Moram pa posodobiti kolo z vodilom verige in potopno sedežno oporo. Tudi letos bom nastopila na finalu v Finale Ligure, tam bo konkurenca močnejša. Moji apetiti so od lani gotovo zrastli, a se bom pustila presenetit. Gremo uživat,” deseta z olimpijskih iger še razkrije svoje načrte za finale serije Superenduro, ki bo na vrsti čez dva tedna ob Ligurskem morju.

Kordež je v Superenduru (seriji Pro) doslej najvišje zlezel do 12. mesta ob začetku letošnje sezone v Punti Ali. “To je bil moj prvi enduro vikend brez padcev in drugih težav. Le v tem je razlika. Poganjanja je bilo kar veliko, v vsaki etapi vsaj minuto, največ pa v tretji, kjer smo šli na polno dve minuti.”

Zagotovljeno spektakularen in zvezdniški finale v Finalu torej čez 14 dni! S pestro slovensko udeležbo.

Vrstni red – absolutno
1. Manuel Ducci (Ita, Life Cycle) 16:07,39
2. Davide Sottocornola (Ita, Cicobikes Endura) +16,38
3. Robert Kordež (Slo, Orbea Geax) +54,86
4. Alessandro Seddaiu (Ita, Life Cycle) +55,41
5. Denis Vogrig (Ita, Bike Center) +1:11,82
6. Andrea Pirazzoli (Ita, FRM) +1:18,79
7. Stefano Toffoletti (Ita, Granzon) +1:25,50
8. Fabio Gottardi (Ita, Giangis) +1:52,83
9. Mattia Moraschi (Ita, Life Cycle) +1:52,83
10. Urban Ferenčak (Slo, Calcit bike team GT) +1:59,17

20. Valter Krajnik (Slo, Orbea Geax) +3:13,08
21. Tanja Žakelj (Slo, Salcano) +3:19,95
31. Nejc Černilogar (Slo, Črn trn) +3:56,50
34. Miha Spruk (Slo, Calcit bike team GT) +4:11,25
48. Marko Šimenc (Slo, MTB Galaxie) +5:31,02
60. Peter Flajs (Slo, MTB Galaxie) +7:22,29
65. Primož Gams (Slo, Orbea Geax) +10:34,98
70. Primož Štrancar (Slo, Orbea Geax) +13:00,02
76 uvrščenih

ženske
1. Žakelj 19:27,34
2. Maria Zanotto (Ita, Scavezzon) +1:40,31
3. Valentina Macheda (Ita, Life Cycle) +2:14,11

Na uvodni fotografiji Robi Kordež. Vse foto Stefano Bertuccioli/superenduromtb.com

www.superenduromtb.com

Sledite nam