Valamar SI 2021
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
10. junija 2017

Hrvat Marko Carević, ustanovitelj znamke Shovel, izdeluje tudi najlažje vodilo verige za enduro na svetu. Tudi v spustu opremlja najhitrejše.

Gorskokolesarska industrija obstaja tudi na Hrvaškem. To potrjuje znamka Shovel, ki jo je leta 2014 uradno ustanovil Marko Carević. Med drugim se lahko pohvalijo z najlažjim vodilom verige na svetu – Shovel Enduro Carbon, izdelan iz karbona, titana in visokoodporne plastike, namreč tehta le 60 gramov

Zgodba se je začela, ko se je Marko odločil, da iz materiala, ki ga je imel pri roki, izdela CNC stroj – računalniško voden rezkalnik. Delo mu je vzelo več kot leto dni, izdelek pa ga je stal skorak pet tisoč evrov. Dolg je bil tri metre in širok dva, sprva pa ga je uporabljal za obdelavo lesa za pohištvene elemente. Kmalu pa je začel izdelovati tudi prva vodila za verigo, ki jih je ponujal predvsem na spletnih forumih in v skupnosti pinkbike. Stroj pa ni bil kaj prida natančen, kdaj je kakšen korak tudi preskočil. Ker je natančnost pri takšnih izdelkih bistvena, je bil postopek izdelave nezanesljiv in dolgotrajen.


Marko v svoji novi pisarni preverja kakovost izdelka

Kakšno leto pozneje je zato Marko znova lastnoročno v pol leta izdelal drugi stroj, ta ge je stal nekje med osem in deset tisoč evri. Kot prvi je imel diamantna rezila, a je imel veliko boljše motorje in je bil tudi bistveno natančnejši. Na tem stroju danes nastaja deset različnih izdelkov: pet vodil verige, dva ščitnika verižnika (bashguarda), verižniki za pogone 1x (narrow-wide), načrtuje pa tudi izdelavo zavornih rotorjev in adapterjev.

Širjenje poslovanja

Shovel potencial so opazili tudi skladi Evropske unije ter hrvaška agencija Hamag Bicro in Shovel je na novi lokaciji v Osijeku dobil v dar še en CNC stroj, težak dve toni. Ta je še natančnejši in ima samodejno menjavo orodja. Za konec letošnjega leta pa Marko Carević upa na še tretji stroj za nov projekt. Pri Shovelu še ne proizvajajo plastničnih delov, zato si želijo tudi posebnih kalupov za oblikovanje plastike ter 3D tiskalnika.


Novi stroji za nova tržišča

Širijo se zato, ker proizvodnja ne uspe slediti velikemu povpraševanju. En sam CNC stroj preprosto ne more izdelati dovolj delov. Na Hrvaškem so izdelki Shovel naprodaj v Zagrebu v Ronin Sportu in v Giantu, v Puli pa v trgovini Enduro Bikes’n’Stuff. Največ izdelkov pa prodajo v Veliki Britaniji in na Novi Zelandiji, sledita Nemčija in Avstralija, kjer je Thomas Crimmins z njihovim vodilom tudi zmagal na dirki Super Enduro.

Svetovni uporabniki

Poleg Thomasa Shovelova vodila po vsem svetu uporablja še kakšnih 20 sponzoriranih tekmovalcev. Eno ponosno krasi kolo Florenta Payeta, s katerim je lani osvojil tretje mesto na svetovnem prvenstvu v spustu v Val di Sole, nedavno pa je v Italiji postal evropski prvak. Tekmovalci izdelke le hvalijo. Carević zaradi takšne promocije upa na povečanje proizvodnje in izvoza. Letos se bodo izdelki Shovel pojavili še na sejmih v Švici, v Leogangu v Avstriji, v Les Deux Alpes v Franciji in na sejmu Eurobike. Shovel ima tudi hišno ekipo, ki jo sestavljajo Goran Bošković, Josip Lovašić in seveda tudi Marko Carević osebno.


Proizvodnja izdelkov Shovel najverjetneje ostaja v Osijeku

Shovel sodeluje z Maxxisom in Giantom, od slednjih bodo letos za svojo hrvaško ekipo tudi dobili kolesa, na katerih želijo nastopiti na dirkah Mountain of Hell v Les 2 Alpes in Megavalanche v Alpe d’Huez.

Kljub velikemu uspehu in prepoznavnosti pri svetovnih trgovcih in kolesarjih pa Shovel najverjetneje ne bo zapustil Osijeka. Kar se tiče dosegljivosti izdelkov v Sloveniji pa Marko pravi, da iščejo distributerja.

Preberi na mtb.hr
Shovel vrući proizvodi za 2017

shovel.bike

Freestyle zaposluje 2
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam