7. avgusta 2018

Najstarejše prizorišče dirk svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu je kanadska klasika – Mont Sainte Anne. Na dirko končno tudi celotna ekipa UDFR ter Monika Hrastnik.

Ta vikend bosta na sporedu že šesti dirki svetovnega pokala v krosu in spustu ter peta dirka v kratkem krosu. Prizorišče je kanadski Mount Sainte Anne – železni repertoar gorskokolesarskih preizkušenj svetovnega pokala in gostitelj svetovnega prvenstva 2019. Tudi tokrat se bodo za vidne uvrstitve borili slovenski predstavniki in predstavnice.

Kros

Tehnično zahtevna proga, fizično zelo naporna, predvsem pa polna pasti, če je mokra. Med moškimi skoraj zagotovo najbolj ustreza lanskoletnemu zmagovalcu, Švicarju Ninu Schurterju. A Schurter letos ni tako dominanten kot lani – to ne pomeni, da ni v vrhunski formi – a letos je bil v zaključku dirke premagan že dvakrat. Prvič ga je razorožil Novozelandec Sam Gaze, drugič pa Italijan Gerhard Kerschbaumer (lani tretji na tem prizorišču). Pri moških se zagotovo obeta dirka, ki bo zmagovalca odločila šele v zaključku. Ne gre pa prezreti še nekoga. Brazilec Henrique Avancini je zmagal na dirki kratkega krosa v Andori. V primerjavi z večino evropskih tekmovalcev bo na dirki spočit in morda se obeta še kakšno presenečenje.

Vrhunci lanske dirke.

Med damami bo zaradi napornega dirkaškega urnika morda svojo priložnost za prvo zmago iskala domačinka Emily Batty, ki na zadnjih dveh dirkah kaže odlično formo. Zimzelena Norvežanka Gunn Rita Dahle Flesjaa je po trideseti zmagi v svetovnem pokalu zagotovo zelo motivirana, a vprašanje je, kako utrujena bo prišla iz Glasgowa, kjer spada v ožji krog favoritinj. Lanska številka 1, Ukrajinka Jana Belomojna, se počasi vrača v šampionsko formo, Švicarka Jolanda Nef pa je tako ali tako na vsaki dirki zelo nevarna. Enako velja za Francozinjo Pauline Ferrand Prevot, ki je bila lani v MSA uvrščena na drugo mesto.

Lansko poročilo z dirke v krosu

Zemljevida prog

Spust

Francoz Amaury Pierron je trdno v sedlu vodilnega. Na sceno se vrača “največji vseh časov”, Južnoafričan Greg Minnaar, vrnitev lanskega zmagovalca Američana Aarona Gwina je še pod vprašajem. Kaj lahko dosežejo fantje, ki so lani krojili vrh v MSA – Lucas, Hart, Bruni in Jones? Svojo prvo zmago v svetovnem pokalu je v Andori osvojil Loris Vergier. Lahko tako, kot so krila zmage ponesla do trisa Pierrona, stori tudi Loris?

Pri dekletih je zagotovo zelo motivirana lanska zmagovalka Britanka Tahnee Seagrave, ki je slavila tudi na zadnji letošnji dirki svetovnega pokala v Andori. Lahko njena rojakinja Rachel Atherton ponovi kvalifikacije iz Andore in rezultat prenese tudi na dirko? Na progi Velirium je vse mogoče. Je dolga, a ne najdaljša, zagotovo so največje izmerjene hitrosti najvišje v svetovnem pokalu, potem pa je tu še tehnični del, ki je, še posebej če je mokro, zelo težak.

Poročilo z lanske dirke

Vrhunci spustaške preizkušnje in veličastna zmaga Aarona Gwina.

Slovenski predstavniki

Ekipa Unior / Devinci Factory Racing je odšla v Kanado v popolni postavi! Na dirke v spustu se vračata skoraj celotno sezono poškodovana Jure Žabjek in Francoz Rudy Cabirou. Oba imata zagotovo visoke cilje in predvsem želita dokazati, da sta po poškodbi vsaj tako hitra kot lansko sezono! Lani je bil Jure na progi ravno, ko so se razmere na progi zaradi dežja začele spreminjati in je ta bila najbolj spolzka. Na koncu je zasedel 41. mesto. Rudy pa je predrl plašč in končal na 77. mestu. Hitri Američan Dakotah Norton bo lovil še eno odlično uvrstitev v svetovnem pokalu. Tanja Žakelj bo takoj po današnjem evropskem prvenstvu v Glasgowu odpotovala preko luže in se pridružila ekipi, saj jo že v petek čaka preizkušnja v kratkem krosu.

V Kanadi pa bomo lahko gledali tudi našo najboljšo spustašico Moniko Hrastnik (KK Črn trn), ki bo na progi za spust lovila še en odličen rezultat.

Zgodovina

Takole so daljnega leta 1994 v Kanadi dirkali Rob Warner, Jurgen Beneke in Philippe Perakis.

Dirke si boš lahko med petkom in nedeljo ogledal v živo na redbull.tv.

Spletna stran organizatorja velirium.com.

Na naslovni fotografiji lanskoletna zmagovalka dirke Jana Belomojna, ki si je ravno na kanadski preizkušnji zagotovila prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto Grega Stopar.

Kako se je odvilo prvih pet dirk v svetovnega pokala v krosu?
Andora: Tanja Žakelj je verjela vase in “rešila” dirko v Vallnordu
Andora: 30. zmaga Gunn-Rite Dahle-Flesjaa, Tanja Žakelj šestnajsta
Andora: V kratkem krosu Avancini in Koller, Tanja Žakelj 17.

VdS: Poročilo ekipe Unior/Devinci po krosu
VdS: Tanja Žakelj v krosu do 12. mesta
VdS: Tanja Žakelj najvišje doslej v kratkem krosu

Nove Mesto: Zmagi Schurterju in Langvadovi
Nove Mesto: Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing
Nove Mesto na Moravi: Rok Naglič na 18. mestu

Albstadt: Poročilo ekipe Unior Devinci Factory Racing
Albstadt: Tanja dirko končala na enajstem mestu
Albstadt: Drugi dirkaški dan v znamenju moške kategorije U23

Stellenbosch: Epski razpleti epskega tedna
Stellenbosch: Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing
Stellenbosch: Res epski boji za uvod v svetovni pokal

Kaj se je dogajalo na letošnjih petih dirkah v spustu?
Andora: Loris prvič, Tahnee tretjič

VdS: Monika in drugi v fotogaleriji
VdS: Monika tretja na spustu za svetovni pokal!
VdS: Monika Hrastnik zmagovalka mokrih kvalifikacij spusta!

Unior/Devinci Factory Racing v Leogangu: Le 0,264 sekunde od odra za zmagovalce
Leogang: Pierron drugič, Rachel prvič po poškodbi
Leogang: Bravo Monika!

Ft. William: Pierronov prvenec!
Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing: Brez verige po Škotskem višavju

Svetovni pokal Lošinj: We Will Rock You!

Sledite nam