Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
3. februarja 2020

Švicarski Dübendorf je bil 1. in 2. februarja gostitelj svetovnega prvenstva v ciklokrosu. V skoraj vseh kategorijah prevlada Nizozemcev, prihaja pa obetajoč mladi val vrhunskih tekmovalcev in tekmovalk.

Švicarski Dübendorf je bil 1. in 2. februarja gostitelj svetovnega prvenstva v ciklokrosu. Sobotne preizkušnje je spremljalo suho vreme, v nedeljo pa je bilo že nekoliko bolj “ciklokrosistično”, sicer brez snega, a vseeno z obilico blatne kopeli.

Proga, ki pritiče največjim dogodkom, je bila odlično pripravljena, krog pa kar zahteven, tudi tehnično.

Tokrat so naslovi romali na Nizozemsko (štirikrat), v Belgijo (enkrat) in Francijo (enkrat).

Sobota

Mladinke: Na prvi sobotni preizkušnji , ko je bilo še suho vreme, je s skoraj samostojno vožnjo od starta do cilja naslov mladinske svetovne prvakinje osvojila Nizozemka Shirin Van Anrooij. 38 minut in 34 sekund je bilo dovolj za mavrično majico. 53 sekund zaostanka si je pridelala rojakinja Puck Pietrerse, bron je osvojila Američanka Munro Madigan, ki je zaostala minuto in 18 sekund.


Moški U23: Druga sobotna dirka je bila v znamenju mlajših članov in boja med Nizozemci, Švicarjem, Francozom, Špancem ter Belgijcem. Najspretnejši je bil Nizozemec Ryan Kamp, ki je s solo pobegom v drugi polovici dirke za 36 sekund prehitel domačina in velikega favorita Kevina Kuhna, na tretje mesto se je uvrstil še en Nizozemec Mees Hendrikx, ki je zaostal skoraj minuto.


Ženske elite: Že od starta so oster tempo narekovale Nizozemke, ki so se nenehno izmenjevale v vodstvu. Nato sta Ceylin del Carmen Alvarado in Annemarie Worst nekoliko pobegnili, a ju je kmalu ujela Lucinda Brand. V zadnjem krogu se je tako obetal Nizozemski troboj za naslov svetovne prvakinje. Alvaradova je nekoliko popustila, a kmalu priključila in se postavila na čelo. Kmalu zatem napade Brandova, a rivalki pokrijeta napad in si pridobita nekaj metrov prednosti. Sledil je še zaključni sprint. Tam je imela največ moči najmlajša, ki je tako prišla do prvega naslova svetovne prvakinje.

Svetovna prvakinja je postala še ne dvaindvajsetletna Cerylin del Carmen Alvarado, ki je dirko zaključila v 45 minutah in 20 sekundah, sekundo je zaostala Annemarie Worst, lani srebrna, letos bronasta Lucinda Brand pa je zaostala 10 sekund.

Nedelja

Mladinci: Prva nedeljska preizkušnja je bila namenjena mladincem. Priimek novega mladinskega svetovnega prvaka ti je zagotovo poznan. Sin legende Svena Nysa, Thibau, je po 38. minutah in 50 sekundah blatne kopeli za 31 sekund prehitel Lenarta Belmansa, sedem sekund več je zaostal Emiel Verstrynge. Tako je Belgija osvojila vsa tri odličja!

Ženske U23: Na drugi nedeljski preizkušnji je naslov romal v Francijo. Na progi je bila najspretnejša Marion Riberolle Norbert, ki je za celotno dirko potrebovala 48 minut in 31 sekund. 27 sekund je zaostala Madžarka Blanka Kata Vas, na tretje mesto pa se je uvrstila Britanka Anna Kay, ki je zaostala 40 sekund.

Moški elite: Prvi zvezdnik ciklokrosa in največji favorit za naslov svetovnega prvaka Nizozemec Mathieu van der Poel je vozil svojo dirko in še enkrat dokazal, da je trenutno najboljši kolesar v karavani ciklokrosa. Na drugo mesto se je uvrstil lanski svetovni prvak v kategoriji do 23 let Britanec Thomas Pidcock, ki je zaostal minuto in 20 sekund. Pidcock bi v kategoriji do 23 let dirkal še to in naslednjo sezono, a se je odločil za prestop med elito in zagotovo se mu je izplačalo, saj je ugnal mnoga uveljavljena imena tega športa. Na tretje mesto se je uvrstil Belgijec Toon Aerts, ki je ponovil uvrstitev z lanskega svetovnega prvenstva.

Včeraj je van der Poel prišel do svojega tretjega naslova svetovnega prvaka. Prvič je slavil 2015, drugič pa lani.

Vrstni redi 

Spletna stran svetovnega prvenstva dubendorf2020.ch.

Casio G-Shock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam