Albstadt, Jolanda Neff
4. maja 2021

Težko pričakovana prva dirka svetovnega pokala je tik pred vrati. V petek kratki, v nedeljo olimpijski kros, v soboto pa dirka svetovne serije mladih. Dirkaški vikend bo okusilo osem slovenskih tekmovalcev in tekmovalk.

Zadnja dirka svetovnega pokala na tem prizorišču je bila 19. maja 2019. Lani bi moral Albstadt med 25. in 28. junijem gostiti svetovno prvenstvo, a naposled je zaradi pandemije SP v oktobru gostil Leogang.

Na dirki v Albstadtu 2019 je pri dekletih slavila Kate Courtney, takrat še aktualna svetovna prvakinja, in prav na tem prizorišču dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Pri moških se je druge zmage v najelitnejši kategoriji tekmovanj veselil Mathias Flueckiger. Tanja Žakelj je osvojila 26. mesto.

Trase

Krog kratkega krosa meri 1100 metrov in je po večini speljan po travnati površini. Najnevarnejši in najbolj tehničen spust se imenuje Deep Hole in predstavlja edino večjo prepreko za tekmovalce. Tam se lahko naredijo razlike. Predvsem v moški kategoriji.

Krog olimpijskega krosa v Albstadtu, dirka na tem prizorišču bo letos že osmič, je dolg 4200 metrov in ima 190 višinskih metrov razlike. Velja za enega fizično najbolj napornih v svetovnem pokalu. Znan je po odsekih Devils Corner, Albstadt Drop, Teufelswellen in Slalom.

Dodatne informacije najdeš na bikezone-albstadt.de.

Kdo potuje v Nemčijo?

Na praznično prvomajsko soboto so se gorski kolesarji zbrali na reprezentančnem treningu, kjer je selektor Matjaž Budin preveril formo pred prihajajočimi tekmovanji. Treninga so se večinoma udeležili kolesarji kategorij U23 in U19. V nemški Albstadt v sklopu reprezentance sredi tedna odhajajo Rok Naglič, Vita Movrin, Matic Kranjec Žagar, Matjaž Lozar ter mladinci Jure Rus, Tine Jereb in Nace Gnezda, ki bodo nastopili na mladinski seriji. UCI Junior. Tanja Žakelj bo nastopila kot predstavnica slovenske ekipe Unior Sinter. Jakob Klemenčič, Teo Pečnik in Blaž Žle se zaradi šolskih obveznosti pred prihajajočo maturo dirke v Nemčiji ne bodo udeležili .

Prenosi na Red Bull TV

V petek 7. maja se začne prvi prenos letošnjega svetovnega pokala. Od 17:20 dalje lahko spremljaš žensko dirko v kratkem krosu, slabo uro kasneje se bodo na kratki krog podali moški. Prenos na Red Bull TV.

V nedeljo 9. maja končno pravi začetek sezone z dirko v olimpijskem krosu, prvo dirko po lanskem dvojčku na Češkem. Dekleta startajo ob 11:20, moški pa ob 14:35. Prenos na Red Bull TV.

Še ena novost nas čaka v letošnji sezoni. Uigranem triu Rob Warner, Bart Brentjens in Claudio Caluori se na komentatorskih mestih pridružujejo Lauren Smith (njeno terensko delo smo spoznali lani na Portugalskem), Eliot Jackson (doslej terenski reporter in povezovalec festivalov Crankworx) in sveža spustaška upokojenka Tracey Hannah, ki bo osredotočena na komentiranje ženskih dirk v spustu.

Kdo so letošnje face, ki te bodo s svojimi komentarji zabavale med TV prenosi, si oglej na Instagramu.

Naslovna fotografija Grega Stopar

Preberi še

Nove Mesto: Zadnji dejanji Francozinji in Brazilcu

Sledite nam