4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
29. maja 2018

Med 1. in 3. junijem v Škotskem višavju druga dirka svetovnega pokala v spustu in tretja dirka 4x Pro Toura.

Obeta se pester gorskokolesarski vikend, saj bosta v Škotskem višavju kar dve dirki – druga dirka svetovnega pokala v spustu in tretja dirka serije 4x Pro Tour. Sicer bo na startu nekoliko manj slovenskih predstavnikov kot običajno, a vseeno bomo dobro zastopani. Na žalost ne bo poškodovanega Jureta Žabjeka, bosta pa v spustu nastopila sveža državna prvaka Monika Hrastnik in Miran Vauh (oba KK Črn Trn). Na krilih 4krosa pa je letos že enktat četrti v seriji 4x Protour Kevin Berginc (Unior/Devinci Factory Racing).

4kros

Leta 2002 je Ft. William gostil prvo dirko svetovnega pokala v 4krosu. Nato so progo v vseh teh letih mnogokrat spremenjali in dograjevali. Velja za progo, kjer sta enako pomembni fizična pripravljenost in tehnika. Največ zmag na tem prizorišču ima Čeh Tomaš Slavik, slavil je namreč štirikrat. Nazadnje v letih 2016 in 2017. Pri dekletih je lani slavila Britanka Natasha Bradley, ki je tu najboljša tudi leta 2015. Od slovenskih predstavnikov se je lani najbolje odrezal Kevin Berginc, ki je izpadel v četrtfinalu.

Več informacij najdeš na 4xprotour.com

Lansko dogajanje v Ft. Williamu:
4x Pro Tour Ft. William: Kevin do četrtfinala
4x Pro Tour Ft. William: Mitja in Kevin skozi kvalifikacije

Spust

Najprej velja omeniti, da bo lanskoletni “nov” odsek, ki je nekaterim tekmovalcem povzročal težave in je progo naredil dokaj nenavadno, letos spremenjen in po zagotovilih organizatorjev boljši. Dolžina ostaja pri dobrih 2800 metrih, višinska razlika ostaja enaka – 550 metrov. Vremenska napoved razen nekaj petkovih dežnih kapelj ostaja suha, temperatura pa naj bi se gibala nad 25 stopinjami.

Novosti na progi je pred dobrima dvema tednoma posnel Ben Cathro.

Najtrofejnejši tekmovalec v Ft. Williamu je vsekakor Južnoafričan Greg Minnaar, ki je tu slavil že sedemkrat, nazadnje lani, prvič pa je bil najhitrejši že leta 2004. Grega se drži smola s predrtimi pnevmatiki in upajmo, da bo vsaj na tej progi zdržal do konca. V ožji krog favoritov sodi tudi zmagovalec prve dirke Američan Aaron Gwin, ki je tukaj slavil leta 2012. Aktualni svetovni prvak Francoz Loic Bruni je po poškodbi, ki jo je staknil na Lošinju, že nared, da pokaže svoje znanje. Ne gre odpisati “skoraj domačina” Dannyja Harta.

Pri dekletih bo skušala četrto zmago na tej progi osvojiti Britanka Rachel Atherton, a ji najbrž ne bo lahko, saj lansko zmago brani Avstralka Tracey Hannah, nevarni bosta tudi Francozinja Myriam Nicole in Britanka Tahnee Seagrave.

Spored

V petek bo od 8. do 15. ure in 15 minut potekal prosti trening. Med 15. uro in 30 minut in 17. uro pa trening na čas za najboljših 60 moških, 15 žensk, 10 mladincev in 3 mladinke.

V soboto se po treningu, ki bo trajal med osmo uro zjutraj in 11:45 dopoldan, ob 12. uri in 15. minut začnejo kvalifikacije. Najprej mladinke in mladinci, nato pa ob 13. uri in 30 minut ženske, pol ure zatem pa še moški.

V nedeljo
se dirke začnejo ob 9. uri in 45 minut. Veliki moški finale pa s startom ob 13. uri in 30 minut. Finale v nedeljo 3. junija spremljamo v živo na redbull.tv

Več informacij na fortwilliamworldcup.co.uk

Fotografije Klemen Humar

Lanskoletni razplet dirke – od kvalifikacij, do finala:
Ft. William: Fotogalerija dirkaškega vikenda
Ft. William: Poročilo ekipe Unior Tools Team
Ft. William: Kralj Greg in princesa Tracey
Kvalifikacije Ft. William: Veliki Greg in nepremagljiva Rachel

Kako je bilo na prvi letošnji dirki svetovnega pokala na Lošinju:
Svetovni pokal Lošinj: Mihov in Klemnov foto izbor
Svetovni pokal Lošinj: We Will Rock You!
Kvalifikacije na Lošinju: Fotogalerija
Trije Slovenci v finalu svetovnega pokala na Lošinju
Monika tretja najhitrejša na prvem merjenju na Lošinju

Specialized turbo
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam