Valamar SI 2021
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
29. maja 2019

Po daljšemu premoru po prvi dirki svetovnega pokala, ki je bila v Mariboru, sledi selitev na Škotsko, na eno najbolj legendarnih prizorišč, na dirko, ki je v koledarju stalnica že od leta 2002.

Spustaška karavana se po daljšem premoru in prvi dirki, ki je bila na mariborskem Pohorju, seli v škotsko Višavje, natančneje v Ft. William. Tam bo 1. in 2. junija zelo vroče, pa tudi če bo padal dež. Tehnična proga, robata na vrhu in hitra na koncu, vmes pa skoraj vsi elementi, kar jih premore sodobna dirka svetovnega pokala, in seveda najglasnejši navijači, ki jih ne motijo ne komarji, še manj pa slabo in vetrovno vreme. Zvesta publika, ki se zbere pod progo Nevis Range, ki bo letos na 555 višinskih metrov spusta zopet postregla z manjšimi spremembami, predvsem v srednjem delu.

Dirka z zares dolgo tradicijo

V škotskem Višavju je dirka neprekinjeno na sporedu že od leta 2002! Rekorder po številu zmag pri moških je Južnoafričan Greg Minnaar, ki je prvič slavil leta 2004, zadnjič pa je na najvišji stopnički stal leta 2017. Vmes je bil najhitrejši še v letih 2008, 2009, 2011, 2015, 2016. Po dve zmagi na tem prizorišču imata Avstralec Sam Hill (2006 in 07), Britanec Gee Atherton (2010 in13), po enkrat so slavili Avstralec Chris Kovarik 2002, Francoz Cedric Gracia (2003), Britanec Steve Peat (2005), Američan Aaron Gwin (2012), Avstralec Troy Brosnan (2014) in Francoz Amaury Pierron (2018).

Pri dekletih je na prvi dirki leta 2002 slavila Britanka Tracy Moseley. Zmage je ponovila še v letih 2005, 2006, 2008 in 2011. Leta 2003 je slavila Francozinja Celine Gros, leto kasnje njena rojakinja Anne-Caroline Chausson. Leta 2007 je bila najhitrejša njena rojakinja Sabrina Jonnier, ki je zmage ponovila še 2009 in 2010. Leta 2012 je slavila še ena Francozinja, tokrat Emmeline Ragot, ki je svoj dosežek ponovila še leta 2014. Britanka Rachel Atherton je slavila v letih 2013, 2015 in 2016. 2017 je bila najhitrejša Avstralka Tracey Hannah, lani pa si je konkurenco podredila Tahnee Seagrave.

Na startu trije Slovenci

V mladinski konkurenci bo startal Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team), aktualni evropski podprvak. V moški konkurenci bo številko 14 nosil Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing), med ženskami bo s številko 4 na kolesu nastopila Monika Hrastnik (Dorval AM). Med mladinci bo na startu 43, med ženskami 31, v elitni moški kategoriji pa 135 tekmovalcev.

Vrhunci lanske dirke

Kaj se obeta ta vikend?

Glede vremena. Zaenkrat kaže bolj kot ne mokro, deževno in okoli 15 stopinj čez dan. Okoli moškega finala bo morda posijalo sonce. Klik

Stanje po prvi dirki, ki je bila v Mariboru, je kar se tiče slovenskih predstav, več kot zadovoljivo. Jure je bil po kvalifikacijah 8., v finalu pa je končal na odličnem 20. mestu in se resnično vrača tja,kjer je bil pred lansko poškodbo. Monika je bila na kvalifikacijah 4., na koncu 5. v finalu.

Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity) je letos v sezono prišel več kot pripravljen in z novo kombinacijo 27,5 in 29-palčnih obročnikov pokazal, da z njim ne bo šale. Konec koncev je bil najhitrejši na otvoritveni dirki. Konstantni vožnji tako v kvalifikacijah in v finalu je pokazal tudi Britanec Danny Hart (Madison Saracen Downhill Team), ki je osvojil drugo mesto. Nobeden izmed niju še ni stal na najvišji stopnički v Ft. Williamu.

Kako bo šlo lanskemu zmagovalcu, tako dirke na Škotskem kot skupnega seštevka svetovnega pokala Amauryju Pierronu (Commencal Vallnord)? V Mariboru je končal kot sedmi, le mesto za petkratnim skupnim zmagovalcem svetovnega pokala in že zmagovalcem dirke na Škotskem Američanom Aaronom Gwinom (Intense Factory Racing). Gwin ima letos kar nekaj smole. Najprej si je pred tednom dni na drugi dirki ameriškega pokala močno poškodoval gleženj, včeraj pa so mu, ko je že stopil na škotska tla, ukradli tekmovalno kolo

Kaj pa veteran, Britanec Gee Atherton (Atherton Racing)? Zmagovalec v Ft. Williamu in večkrat tudi poraženec. Proga mu leži, in zna presenetiti. Bolj je zaskrbljujoč položaj veterana in sedemkratnega zmagovalca dirke Južnoafričana Grega Minnaarja (Santa Cruz Sndicate), ki se v Mariboru ni kvalificiral na dirko, prav tako ni med zaščitenimi tekmovalci.

Potem so tu še izredno hitri Britanec Laurie Greenland (MS Mondraker), njegov rojak Matt Walker (Madison Saracen Factory Team), osmoljenec Maribora Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate), Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory Racing DH), ne gre prezreti niti Kanadčana Finna Ilesa (Specialized Gravity) …

Kako kaže pri damah? Če začnemo z Moniko, potem zna biti kar napeto. Monika je lanske kvalifikacije končala na 4. mestu, v finalu pa je bila 12. Britanka Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc Off Factory Racing) je bila hitrejša od kraljice spusta rojakinje Rachel Atherton (Atherton Racing), enako je bilo na prvi dirki v Mariboru. Nevarna zna biti tudi Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR), vedno hitra na kvalifikacijah, a po navadi s smolo v finalu. Letos bo hitra tudi Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory).

Časovnica

Petek:
– med 8:00 in 15:00 trening
– med 15:30 in 17:00 trening z merjenjem časov za prvih 60 moških, 15 žensk, 10 mladincev in 3 mladinke

Sobota:
– 8:00 do 9:45 trening za skupino B
– 10:00 do 11:45 trening za skupino A in prvih 5 dam
– 12:15, kvalifikacije za mladinke
– 12:30, kvalifikacije za mladince
– 13:30, kvalifikacije za elitno žensko kategorijo
– 14:00, kvalifikacije za elitno moško kategorijo

Nedelja:
– 10:15 finale mladincev
– 10:45 finale mladink
– 12:30 finale elitne ženske kategorije
– 13:30 finale elitne moške kategorije

Prenosi v živo v nedeljo na RedBull TV. Vse dodatne informacije o drugi dirki letošnjega svetovnega pokala najdeš na fortwilliamworldcup.co.uk.

Preberi še poročila iz Maribora
World Cup Maribor 2019: Prišli, videli, obnemeli
Sv. pokal Maribor: Fotogalerija Andrasa Oravecza
Sv. pokal Maribor: Fotogalerija Sandija Bertonclja
Sv. pokal Maribor: Fotogalerija Miha Skrta
Sv. pokal Maribor: Med boksi, progo, treningom in dirko
Sv. pokal Maribor: Fotogalerija Borine Mišice
Sv. pokal Maribor: Izbrano v videih
Sv. pokal Maribor: Zmagovalca Seagrave in Bruni, Monika 5.!
Sv. pokal Maribor: Fotogalerija s kvalifikacij
Sv. pokal Maribor: Monika 5. v kvalifikacijah, Jure 8.!

Freestyle zaposluje 2
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam