31. decembra 2018

Konec leta se velja poigrati s številkami, tako in drugače. Tokrat medalje, gledalci, tekmovalci in še kaj.

Letošnje leto je bilo zelo zanimivo. Sploh zato, ker se je prvič v svetovnem pokalu gorskega kolesarstva našla dirka na otoku in to ne na katerem koli, ampak na Lošinju, seveda ob veliki podpori slovenske ekipe. Še bolj so presenetile številke, prenosi in pa dejstvo, da je kandidaturo za izvedbo dirke svetovnega pokala v letu 2018 po osmih letih odsotnosti dobil Maribor!

Ta divji posnetki letošnjega svetovnega pokala

Nekaj številk

Letos je bilo podeljenih 17 mavričnih majic – šest v olimpijskem krosu, ena v štafeti, štiri v spustu, dve v maratonu, dve v 4krosu in dve v eliminatorju.

55 – rekordno število držav zastopanih na letošnjem svetovnem prvenstvu v Lenzerheideju. Medalje, podeljene na dirkah, so odšle v 15 držav.

46.000.000 televizijskih gledalcev si je ogledalo UCI Mountain Bike World Championships presented by Mercedes-Benz 2018.

Dvaindvajset let po svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu je legendarna Norvežanka Gunn-Rita Dahle-Flesjaa osvojila še trideseto in ob koncu sezone tekmovalnemu kolesarstvu napovedala slovo.

Neverjetni, sedmi naslov svetovnega prvaka je osvojil Švicar Nino Schurter. Mavrično majico je nosil v letih 2009, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017 in seveda 2018.

Petkratni svetovni in dvakratni olimpijski prvak v olimpijskem krosu Francoz Julien Absalon se je poslovil od tekmovanj na najvišji ravni in postal šef lastne ekipe Absolute Absalon.

Henrique Avancini je postal prvi Brazilec, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka v gorskokolesarskem maratonu. Avstrijca Daniela Geismayra je po več kot petih urah dirke premagal za le dve sekundi!

9983 sekund traja zmagoviti niz Britanke Rachel Atherton. V to številko je vključena tudi vožnja do petega naslova svetovne prvakinje v spustu.

Francoz Loic Bruni je letošnji (tretji) naslov svetovnega prvaka osvojil s prednostjo 0,213 sekunde, prvi štirje uvrščeni pa so se razvrstili v manj kot sekundi.

Prvič sta svetovna prvaka v 4krosu postala Francoz Quentin Derbier in Čehinja Romana Labounkova. Zgodilo se je v Val di Sole.

V koledar Mednarodne kolesarske zveze je bilo letos razvrščenih kar 577 dirk v gorskem kolesarstvu.

V letošnji sezoni je bilo registriranih 118 ekip UCI iz enaintridesetih držav.

Takole smo spremljali svetovno prvenstvo 2018 v Lenzerheideju:
Naslednji teden: SP v gorskem kolesarstvu, Lenzerheide
SP Lenzerheide: Spored in prenosi
SP Lenzerheide: Štafeta gostiteljem
SP Lenzerheide: Jure s posebnim vrancem
SP Lenzerheide: Monika in Miran s “slovenskim” Funnom
SP Lenzerheide: Krog z Bartlomiejem
SP Lenzerheide: Po boksih z Wynom
SP Lenzerheide: Dan D za mladinske kategorije
SP Lenzerheide: Monika padla v kvalifikacijah
SP Lenzerheide: Kvalifikacije spusta
SP Lenzerheide: Po progi z Geejem
SP Lenzerheide: Kros mlajših članov in članic
SP Lenzerheide: En krog z Emily
SP Lenzerheide: Med elito v krosu naslova za Kate Courtney in Nina Schurterja.
SP Lenzerheide: Tanjino razočaranje na svetovnem prvenstvu
SP Lenzerheide: V spustu Rachel petič, Loïc tretjič
SP Lenzerheide: Finale po finalu z Wynom

Sledite nam