Svetovno prvenstvo, Papendal
23. avgusta 2021

V Arnhemu, natančneje v športnem parku Papendal, se je tri tedne po olimpijskih igrah odvilo še svetovno prvenstvo v disciplini BMX superkros. Naslovi najboljših so odšli v Francijo, v Italijo, na Nizozemsko in v Veliko Britanijo.

Športni park Papendal je središče nizozemskega športa. Tam se v olimpijskem centru za največja tekmovanja pripravljajo športniki v različnih disciplinah in tam je ena najmodernejših in najbolj atraktivnih BMX prog v Evropi, domača proga Nieka in Justina Kimmanna, pa Twana Van Gendta in sester Smulders.

Svetovno prvenstvo v disciplini superkros

Osem metrov visoka startna klančina, kjer tekmovalci v prvih tridesetih metrih dosežejo hitrosti preko petdeset kilometrov na uro in ji sledijo trije ogromni skoki, je glavna značilnost prog za superkros. Prav v prvi ravnini se takšna proga razlikuje od prog razreda challenge, kjer je startna klančina visoka od štiri in pet metrov. Disciplina superkros je rezervirana samo za kategoriji junior in elite in tekmovalci ter tekmovalke teh kategorij so se včeraj pomerili na svetovnem prvenstvu.

Spekakularne vožnje skoraj 300 tekmovalcev

Že v izločitvenih vožnjah oziroma motih so v vseh kategorijah prikazali atraktivne vožnje in tudi padcev ni manjkalo. K sreči se je večina tekmovalcev pobrala samih, le peščico so jih odnesli na nosilih in so potrebovali zdravniško oskrbo.

V mladinski ženski kategoriji je suvereno slavila prva favoritinja prvenstva, Francozinja Mariane Beltrando. Drugo mesto je pripadlo Kanadčanki Teigen Pascual, ki je od vseh startala najbolje, tretja je bila Nizozemka Michelle Wissing.

Razburljiv finale moške kategorije junior

Najhitreje je startal Novozelandec Rico Bearmand. Najbližja zasledovalca Šved Elnar Lindberg in Francoz Pierre Geisse sta se zapletla v padec že v prvem zavoju in kazalo je, da bo Novozelandec z lahkoto osvojil naslov. Nato je prišel drugi zavoj, tam pa je Bearmand zdrsnil in sanje o zlatu so se razblinile. Vse je kazalo, da bo svetovno prvenstvo tudi pri mladincih zaznamovano s francosko zastavo, a je v zadnjem zavoju s taktično potezo v ospredje prišel Italijan Marco Radaelli (štirikratni evropski prvak v kategorijah challenge) in si po petem mestu iz leta 2019 privozil naslov svetovnega prvaka! Tretje mesto je osvojil Američan Drew Polk.

Med ženskami ogorčen boj do zadnjega obrata

Že polfinalne vožnje so bile usodne za nekaj favoritinj za najvišja mesta. Tako je “kratko” potegnila Francozinja Manon Valentino. Slabo se je izteklo tudi za Nizozemko Merel Smulders in Rusinjo Natalio Afremovo.

V veliki finale so se uvrstile Britanka Bethany Shriever, Nizozemki Laura Smulders in Judy Baauw, Avstralka Lauren Reynolds, Američanki Alise Willoughby in Felicia Stancil, Švicarka Zoe Claessens in Kolumbijka Mariana Pajon.

Najhitrejši start je uspel branilki naslova, Američanki Alice Willoughby, nato je pospešila njena rojakinja Felicia Stancil, a bila v prvem zavoju predolga ter pustila prostor olimpijski prvakinji, Britanki Bethany Shriever, sama pa je v “sendvič” potisnila Švicarko Klaessens ter Američanko Willoughby in sledil je padec. Boj za drugo mesto se je odvil med Nizozemkama, nekdanjo svetovno prvakinjo Lauro Smulders in Judi Baauw, kraljica BMXa Mariana Pajon se je morala zadovoljiti s četrtim mestom.

Svetovna prvakinja je tako postala Britanka Bethany Shriever, drugo mesto je osvojila Judy Baauw, tretje pa Laura Smulders.

Domača proga – prednost ali slabost?

Prva favorita za naslov sta bila Nizozemca Niek Kimmann in branilec naslova Twan Van Gendt. Tihi favoriti pa Švicarja Simon Marquart in David Graf ter Francoz Sylvain Andre.

Največji osmoljenec prvenstva je zagotovo branilec naslova Twan Van Gendt, ki je tekmovanje zaključil že v četrtini finala. Največje presenečenje finala pa je Američan Cameron Wood.

V polfinalu so svetovno prvenstvo zaključili Francoza Joris Daudet in Romain Mahieum ter Američan Corben Sharrah.

Finale je obetal veliko, predvsem so bile oči uprte v Nieka Kimmanna. Kimman si je izbral startno mesto 8, ki je tudi njegov zaščitni znak. Švicar David Graf, ki je že pred svetovnim prvenstvom napovedal slovo od tekmovanj, je izbral številko 1, še tretji pretendent za zmago Sylvain Andre pa je izbral startno mesto številka tri. Kimmann je potegnil najhitreje in si nabral za dve kolesi prednosti pred Francozom ter še kolo prednosti pred Švicarjem. Tako je ostalo do cilja in Niek Kimmann je olimpijskemu naslovu dodal še naslov svetovnega prvaka! Andre je bil z zaostankom desetinke sekunde drugi, Graf pa s pol sekunde zaostanka tretji.

Vrstni redi na tissottiming.com.

Naslovno fotografijo smo si sposodili pri UCI BMX Supercross.

Preberi še

BMX Racing Kids Grand Challenge tudi s Slovenci na vrhu!

Sledite nam