4. septembra 2016

Jolandi Neff zmaga na dirki, Catharine Pendrel pa seštevek svetovnega pokala.

Prijeten dan, po včerajšnjem deževju nekoliko bolj svež in sončen, je na odlični progi na visoki nadmorski višini minil v dvobojih Dahle-Neff in Pendrel-Langvad.

Začelo se je na polno. Dekleta niso razmišljala o nadmorski višini in so se zagnala v vzpone in korenine. Proga v Andori je ena redkih, ki je še naravna, saj kakih posebnih skalnatih vrtov ne potrebuje. Nadmorska višina in visokogorski teren jo naredita dovolj zahtevno.

Brez matematike ne gre

Odločalo se je o prvih treh mestih v skupni uvrstitvi. Catharine Pendrel (Luna Pro Team), je začela odlično. Sledila ji je velika dama Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Multivan Merida Biking Team). Malo za njima pa precej mlajši Jolanda Neff (Stöckli Pro Team) in Jenny Rissveds (Scott-Odlo Mtb Racing Team).

Pendrelova je imela na spustih nekaj težav in videlo se je, da razmišlja o skupni uvrstitvi. Dokler se je Annika Langvad (Specialized Racing) vozila v deseterici, je bila Pendrelova vseskozi na robu svojih zmožnosti. Potem pa je Annika padla prvič, drugič, tretjič in zdrsela iz deseterice se je Pendrelova nekoliko umirila ter bolj neobremenjeno vozila na tretjem mestu.


Na koncu suverena zmaga aktualne evropske prvakinje in svetovne prvakinje v maratonu.

V ospredju skoraj do konca

Gunn-Rita je vozila prepričljivo dirko. Bila je hitra na prav vseh delih proge. Igraje preko drsečih skal in korenin je vse skupaj izgledalo kot solo baletna predstava. Jolanda je vozila 30 sekund za njo skozi pet krogov. Če bi se dirka zaključila po uri dirkanja, bi bil svet v redu. A dirka pač traja uro in pol in Dahlejeva je bila na koncu z močmi. Pojavljati so začele manjše napake in Neffova je hitro zmanjšala razliko tako da sta v zadnji krog prišli skupaj. Tudi Jolanda je bila na koncu z močmi, a je zmogla nekaj hitrih menjav ritma, ki jim Gunn-Rita ni zmogla slediti.

Tako je Jolanda Neff zmagala na zadnji dirki letošnjega svetovnega pokala, povsem izmučena, a srečna, ker je spet našla svojo formo, ki bo velika motivacija za zimske treninge. Gunn-Rita je prišla na cilj druga in se ji je trideseta zmaga v karieri izmuznila za 35 sekund. Catharine Pendrel je s tretjim mestom osvojila tudi skupno zmago v svetovnem pokalu, saj je Annika Langvad končala na 13. mestu in tako ni zmogla ubranila vodstva.

Tanja

Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je končala dirko na zelo dobrem osmem mestu. Startala je odlično in si položaja v deseterici ni pustila vzeti skozi celo dirko. Suvereno je vozila na najdaljšem vzponu in tam še pridobivala mesta. Tudi korenine in skalnati spusti ji niso delali težav kot na začetku sezone in videlo se je, da se je našla. Ne moremo reči, da je na dirki uživala, saj je to na najvišjem pulzu občutek, ki ti ne pride na misel. Se je pa v prihodu skozi cilj videlo, na mnogo bolj sproščenem obrazu kot ponavadi, da ji je dirka uspela po želji. Na ciljni črti se je z lepo gesto zahvalila Zarji, ki bo vedno z njo in z nami. Tanjina izjava sledi v poročilu ekipe Unior Tools.

Svetovni pokal pod črto

Annika Langvad, ki je sezono začela z dvema zmagama in skozi celoten svetovni pokal nosila majico vodilne, je pod velikim pritiskom startala nekoliko izgubljeno. Vse preveč napak in neja ne tako nedolžnih padcev jo je potisnilo izven deseterice in kalkulacija je bila na strani Catherine Pendrel, ki je po zmagi v MSA in tretjem mestu na olimpijskih igrah ter o napovedi o prenehanju svoje bogate tekmovalne kariere s tretjim mestom danes za 26 točk prehitela Anniko in sezono okronala na najboljši možen način.


Pendrelova je zmagovalka svetovnega pokala 2016.

A kalkulacija ni bila le v glavi Pendrelove. Tudi Emily Batty si je želela napredovati po lestvici, saj je bila skozi sezono na četrtem mestu v svetovnem pokalu in po četrtem mestu na olimpijskih igrah, ji še eno četrto mesto ne bi prineslo zadovoljstva. Klub včerajsnjem padcu na treningu, je ob vseh bolečinah uspela priti do dvanajstega mesta in si s tem zagotoviti tretje mesto v skupnem seštevku. Svojo računico je imela tudi Gunn-Rita Dahle Flesjaa, ki bi ob zmagi in nespremenjenem vrstnem redu ostalih s sedmega mesta prišla na tretje mesto v skupnem, tako pa se bo morala zadovoljiti s petim mestom in z le 16 točkami zaostanka za tretjim mestom Battyjeve.

Tanja je po skromnem začetku in mestih, ki jih ni bila vajena, v drugem delu svetovnega pokala zopet našla občutek in se s sedmim in osmim mestom na zadnjih dveh dirkah, na koncu uvrstila na skupno 18. mesto.

Fotografije UCI

Vrstni redi

Preberi še:
MSA: Tanja spet v prvi deseterici!

Sledite nam