Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
21. maja 2017

Tudi v ženski kategoriji do 23 let gredo dirke na nož. Suverena zmaga Kate Courtney. Na štartu brez slovenskih predstavnic.

Kate Courtney (Specialized Racing) je velika zmagovalka prve dirke svetovnega pokala v kategoriji U23.

Kate Courtney je končno pokazala svojo pravo vrednost. Sicer se je njena dobra forma nakazovala že na ameriških dirkah, kjer je med drugim premagovala tudi bivšo svetovno prvakinjo Catharine Penderel in olimpijsko zmagovalko Jenny Risveds, a majhni demoni so bili še vedno v ozadju.

Še posebej v Novem Mestu na Moravskem, kamor je lani prišla na svetovno prvenstvo kot ena glavnih favoritinj, a se ji je dirka popolnoma ponesrečila. Zato je bila pri napovedih sicer optimistična, a zadržana.

Zadržanost je izginila že kmalu po startu. Najhitreje je sicer potegnila Angležinja Evie Richards in Kate ji je sledila na varni razdalji. Ko je Evie naredila napako na tehničnem delu Rock and Roll, je priključila in skupaj sta zaključili prvi krog.

Ko pa je nervoza začetka dirke in sezone izpuhtela, je Kate na dveh zaporednih tehničnih vzponih pritisnila, naredila dirko nekoliko težjo in razlika je hitro narasla na dvajset sekund. Kate je potem rutinirano in zbrano nadaljevala s tempom iz kroga v krog in povečevala razliko. Ta je na koncu dirke znašala minuto in 50 sekund.

Toda tudi Evie Richards je bila zelo zadovoljna s svojim drugim mestom, saj je to, po srebrni medalji med mladinkami na svetovnem prvenstvu 2015 v Andori, njen najboljši rezultat na gorskem kolesu. Evie je svetovna ciklokros prvakinja iz leta 2016 v kategoriji U23.

Za tretje mesto sta se dolgo borili Švicarka Sina Frei (Jb Brunex Felt Team) in Francozinja Lena Gerault (Bh-Srsuntour-Kmc). Lena je v predzadnjem krogu imela težavo z zadnjo pnevmatiko in Sinna, aktualna evropska prvakinja, je izkoristila priložnost in si zagotovila tretje mesto. Leno je zatem prehitela tudi Nizozemka Annemarie Worst, aktualna svetovna ciklokros prvakinja v kategoriji U23.

Kate Courtney: “Navdušena sem nad zmago in svojo vožnjo. Ker pa vem, kako nepredvidljivo je lahko dirkanje, vse skupaj jemljem z distanco. Ponosna sem na trdo delo, ki sem ga vložila preko zime, in na rezultate, ki jih trenutno dosegam. Zaenkrat je sezona sanjska in ta taktična zmaga mi daje veliko zaupanje. Seveda pa se moram zahvaliti celi ekipi Specialized in prijateljem v njej, ki so mi pomagali, da sem sedaj na tem nivoju.“

Njen mehanik in zaupnik Bradley Copeland pa je dodal: “Ponosen sem, da sem lahko del te zgodbe. Razvila sva rutino v teh nekaj sezonah, odkar delava skupaj, da je jutro pred dirko predvidljivo in brez stresa, kot se le da, na tej točki skoraj brez pogovora v urah pred dirko.
Veseli me njen način in zaupanje vame in v opremo, ki jo pripravljam zanjo. Še vedno je razburljivo, ko se vse poklopi na največjih dirkah in lahko pokaže svoje sposobnosti na tako dominanten način.
Čeprav z najvišjimi ocenami zaključuje študij na univerzi Stanford, je svoje dneve pametno razdelila in njen trening ni bil v ničemer prikrajšan. Zamenjala je tudi trenerja. Novi trener nanjo ne gleda kot najstnico ampak kot mlado žensko, ki je sposobna večjih naporov in izzivov in preko zime je postala prava športnica.
Mislim, da je že sposobna za dirkanje v prvih vrstah elitne kategorije in njeni časi krogov na današnji dirki to potrjujejo.
Torej vemo, da program deluje in da so mi nastavitve njenega kolesa lepo uspele. Enostavno bomo nadaljevali s tem programom na naslednjih dirkah in ne bom presenečen, če bodo rezultati podobni. Ne bom skromen, kot je Kate! Skupna zmaga in mavrica sta letos cilj!“

Foto organizator

Preberi še:
Svetovni pokal Nove Mesto: Zmaga Langvadove, 12. za Tanjo

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam